Geplaatst op: 24-06-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Miljoen boete voor zeven animatiebedrijven

Miljoen boete voor zeven animatiebedrijven
Bron: Pixabay

Een grote klap voor zeven Nederlandse animatiebedrijven. Die hebben van de Inspectie SZW in totaal ruim één miljoen euro boete gekregen. Deze bedrijven konden door een onvolledige administratie niet aangeven hoeveel uur hun medewerkers daadwerkelijk werkten op campings of vakantieparken. De Inspectie kon daarom niet controleren of de medewerkers wel minimaal het wettelijk minimumloon kregen. Voor het onderzoek zijn meer dan 200 werknemers door de inspectie gehoord. Twee bedrijven zijn wel gecontroleerd en voldeden aan de wettelijke vereisten.


De onderzochte animatiebedrijven zetten op campings en vakantieparken veelal jongeren aan het werk om kinderen te vermaken. Vaak worden ze maar voor een klein aantal uur per dag of een dagvergoeding aangenomen, maar ze zijn vaak de hele dag en soms ook ’s avonds op de camping aanwezig. Vermoedelijk werken ze dan ook veel meer uren dan waarvoor ze aangenomen zijn. Uit verklaringen van werknemers (er zijn er meer dan 200 gehoord) blijkt een werkweek van meer dan 60 uur geen uitzondering.


Reden voor de Inspectie om bij negen animatiebedrijven te controleren of er inderdaad wel voldoende betaald werd. Zeven bedrijven bleken in overtreding. Opmerkelijk was de onvolledige administratie waardoor het onduidelijk was hoeveel uur de medewerkers daadwerkelijk hadden gewerkt, waardoor niet te herleiden was of zij voldoende brutoloon en brutovakantiebijslag hebben gekregen. Onderbetaling en te lange werkdagen zijn dan mogelijk. Het niet kunnen overleggen van informatie waaruit het betaalde loon, de betaalde vakantiebijslag en de gewerkte uren van de werknemer blijken, is een overtreding van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.


De hoogte van de boete wordt bepaald aan de hand van het aantal werknemers en de duur dat zij in de onderzoeksperiode gewerkt hebben. De hoogste boete bedroeg € 212.000,- voor 30 werknemers en de laagste boete was € 56.000,- voor tien werknemers.


De namen van de zeven bedrijven zijn niet bekend gemaakt.

 
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, bungalowparken, kampeerterreinen, animatie

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Ga op speeddate bij Trendcongres Toerisme en Vrijetijd
Nog een reden om naar het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd te komen. Je mag als bezoeker op speeddate. Leer razendsnel je vakgenoten kennen.
05/04/24
Exclusief voor leden
Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken
Het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel heeft de ‘Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken' aan aan demissionair minister Hugo de Jonge overhandigd.
03/04/24
Exclusief voor leden
Hoe bouw je een onderscheidend merk?
Hoe bouw je een merk met een onderscheidende identiteit? Die vraag stond centraal op de presentatie van Martijn Assen van bureau NLVK op het kennisevent Embrace Growth 2024 van Booking Experts. In dit artikel de highlights en wat pointers.
03/04/24
ACSI Kampeerreizen nieuwe sponsor NJBB
Per april 2024 heeft ACSI heeft een driejarige sponsorovereenkomst gesloten met de Nederlandse Jeu de Boules Bond, gericht op promotie onder kampeerliefhebbers.
03/04/24
Exclusief voor leden
Dormio start verhuur 76 appartementen in Breskens
Dormio Resorts & Hotels is gestart met de verhuur en het beheer van Breskens Apartments in Breskens, Zeeuws-Vlaanderen. Het complex, ontwikkeld door Cafferelli en Van der Poel, bestaat momenteel uit drie luxe appartementsgebouwen en biedt 76 appartementen en penthouses.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...