Geplaatst op: 18-06-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Rolstoeltoegankelijke vogelboulevard

Rolstoeltoegankelijke vogelboulevard
Op foto van links naar rechts: Linda Böcker (afdelingshoofd Water en Groen provincie Zuid-Holland), Berend-Jan Bruggeman (wethouder gemeente Goeree-Overflakkee), Camilla Dreef (ambassadeur Vogelbescherming Nederland), Ad van Hees (provinciehoofd Staatsbos

Het Haringvliet heeft een voor Nederland unieke vogelboulevard gekregen: Hellegat-Ventjager. Deze boulevard met meerdere uitzichtpunten op het Haringvliet is ook voor rolstoelers toegankelijk


Vogelaars en andere natuurliefhebbers kunnen hier het jaar rond vogels observeren en genieten van de natuur en vogelrijkdom van de Hellegats- en Ventjagersplaten. Deze boulevard is ook rolstoeltoegankelijk gemaakt. De opening werd gedaan door de provincie Zuid-Holland, Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en de gemeente Goeree-Overflakkee. Het is ook een van de Droomfondsprojecten die worden ondersteund vanuit de Nationale Postcode Loterij.

Nieuwe en bestaande voorzieningen gecombineerd

  

De vogelboulevard bestaat uit informatie- en uitkijkpunten, een uitkijktoren, vogelkijk-schermen, bewegwijzering en de benodigde parkeerfaciliteiten. In totaal zijn er 4 vogelkijkhutten en een uitkijktoren bij Ooltgensplaat. De vogelschermen zijn opgeknapt of nieuw geplaatst en te bereiken met de auto en fiets. Een van de kijkhutten is rolstoel toegankelijk gemaakt.




"Net als bij de opening van het vogelobservatorium vieren we ook vandaag de goede samenwerking dat wederom tot een prachtig resultaat heeft geleid. De trots en energie spat er vanaf bij alle partijen. Erg mooi om dit mee te maken”, aldus Linda Böcker, bureauhoofd afdeling Water en Groen bij provincie Zuid-Holland. 

Vogels kijken zonder ze te verstoren 

  

De recreant kan ongezien de vogelkijkhutten bereiken. Daarvoor zijn wilgenschermen geplaatst. De vogels worden zo ook niet verstoord.Iedere hut draagt de naam van een vogel en geeft de bezoeker per locatie een andere beleving. Vogelsoorten die je hier kunt bewonderen zijn kluut, de lepelaar, zwartkopmeeuw en visarend. Maar ook andere watervogels, roofvogels, steltlopers en rietvogels kun je er ontdekken. De uitkijktoren is een van de beste plekken om de zeearend te zien.

Vogelkaart

  

In iedere kijkhut hangt een informatiebord met de meest kenmerkende vogelsoorten van het gebied. Speciaal voor de vogelboulevard is een vogelkaart ontwikkeld. Hierop staan de 31 meest voorkomende vogels van de vogelboulevard afgebeeld. Alle informatie direct binnen handbereik over de vogels, de locaties van?de vogelkijkhutten en een fiets/wandelroute in de omgeving.

Van Hellegat naar vogelparadijs

  

Ooit waren de Hellegats- en Ventjagersplaten een aaneengesloten natuurgebied. Door de aanleg van dammen in het kader van de Deltawerken veranderde die situatie. De Hellegatsplaten vielen droog in 1987 na aanleg van de Philipsdam. Mede door de inzet van Staatsbosbeheer heeft het gebied zich kunnen ontwikkelen tot hoe het er nu uitziet. De combinatie van brak- en zoet bodemwater, natte en droge klei en droog zand, en begrazing door heckrunderen en paarden zorgt voor een halfopen en gevarieerd landschap. Bos en struweel, riet, ruigte, grazige delen en open water wisselen elkaar af. Ieder jaar broeden honderden kokmeeuwen in het gebied. Steeds vaker wordt hier ook de zeearend gezien. Het wachten is op het eerste succesvolle broedpaar.

Droomfondsproject

  

De vogelboulevard is een van de activiteiten van het Droomfondsproject Haringvliet. Eerder werd bij Scheelhoek al een spectaculair vogelobservatorium in gebruik genomen. Naast de Nationale Postcode Loterij draagt de provincie Zuid-Holland in het kader van de Landschapstafel Haringvliet financieel bij aan de vogelboulevard.

 
Trefwoorden: natuur, natuurgebieden, zuid-hollend, dagrecreatie, inclusief toerisme

CELTH
 






||| Nieuws |||

12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
08/04/24
Elektrische zelfbedieningspont Zuidlaardermeer
In het populaire fietsrondje Zuidlaardermeer in Groningen is door een zelfbedieningspont een volledig rondje om het Zuidlaardermeer mogelijk.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Waddenkust krijgt pelgrimsroute Het Ziltepad
In Noord-Holland, Fryslân en Groningen wordt de komende drie jaar langs de Waddenkust een pelgrimsroute voor bezinningstoerisme ontwikkeld: Het Ziltepad. Het Ziltepad voorziet volgens de initiatiefnemers in de toenemende vraag naar bezinning en rust in een steeds hectischer wereld.
05/04/24
Opening vernieuwd Scholtenpad Winterswijk
Het 90 kilometer lange vernieuwde Scholtenpad in Winterswijk is geopend door gedeputeerde Peter Drenth (provincie Gelderland), wethouder Sylvia Fleuren (gemeente Winterswijk) en Henk Bulten (Achterhoek Toerisme).
05/04/24
Exclusief voor leden
Ideeën voor een bereikbare kust tijdens de 30 van Zandvoort
Een bijzondere combinatie. Een wandelevent waar ook ideeen konden worden gegeven voor een beter bereikbare kust. De zesduizend deelnemers aan het wandelevent de 30 van Zandvoort liepen 18 of 30 kilometer en kregen de mogelijkheid om ideeën in te leveren over hoe de kust beter bereikbaar kan worden gemaakt.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...