Geplaatst op: 24-05-2019
Auteur: Marc Gerlings

Oneerlijke concurrentie gemeente sluit trailerhelling

Oneerlijke concurrentie gemeente sluit trailerhelling

Een geval van oneerlijke concurrentie in de haven van Harlingen kan van invloed zijn op meer locaties. De gemeente Harlingen heeft een trailerhelling en concurreerde daarmee oneerlijk met een ondernemer die ook een trailerhelling heeft. De gemeente vroeg geen tarief voor het gebruik van de helling. De trailerhelling is voorlopig dicht totdat de gemeente een exploitant vindt voor de locatie.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) had vorig jaar geëist dat de gemeente alle kosten moet doorberekenen in de tarieven voor het gebruiken van de gemeentelijke trailerhelling. De ACM had de gemeente tot 23 mei 2019 de tijd gegeven om een oplossing te vinden voor het beëindigen van de overtreding. De gemeente Harlingen zoekt een exploitant voor een gemeentelijke trailerhelling. Tot die tijd is deze trailerhelling gesloten voor gebruik.


Gemeente maakt wel kosten maar berekent niet door

De gemeente Harlingen heeft een trailerhelling aan het Skieppedykje. Een ondernemer heeft ook een trailerhelling in de buurt. Omdat de gemeente aan booteigenaren geen kosten doorberekent voor het gebruik van de trailerhelling, concurreerde de gemeente oneerlijk met de ondernemer. Dat is in strijd met de Mededingingswet. De gemeente maakt namelijk wel kosten voor het beheer en onderhoud van de trailerhelling. Die kosten worden opgebracht door de belastingbetaler.


In december 2018 heeft de Autoriteit Consument & Markt vastgesteld dat de gemeente alle kosten moet doorberekenen voor het gebruik van de trailerhelling. De gemeente zou dat eind januari 2019 doen. Dat is nu nog niet gebeurd. Daarom heeft de ACM geëist - op straffe van een dwangsom - dat de gemeente voor 23 mei de oneerlijke concurrentie zou stoppen door bijvoorbeeld de trailerhelling te laten exploiteren door een derde. Dat is nog niet gelukt. De gemeente sluit daarom de trailerhelling tijdelijk af totdat zij een oplossing heeft gevonden waarbij alle kosten voor het beheer en onderhoud van de trailerhelling worden doorberekend. Omdat de trailerhelling nu is afgesloten komt er ook een einde aan de oneerlijke concurrentie.


Alle kosten doorberekenen

Voor overheden gelden speciale regels als zij commerciële activiteiten ontplooien. Deze regels staan in de Wet Markt & Overheid. Deze wet is een onderdeel van de Mededingingswet. Volgens deze wet moet de overheid alle kosten doorberekenen indien zij zich op de markt begeeft. De ACM houdt toezicht op deze regels.

Trefwoorden: haven, watersport, water, recreatie, leisure, concurrentie

||| Blogs |||

29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
13/05/20
Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Hans van Leeuwen vindt dat er geen geld moet worden gestoken in Holland Promotie maar juist ondernemers moeten worden ondersteund.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/06/20
Innovatievouchers verblijfsrecreatie groot succes
De Zeeuwse innovatievouchers hebben investeringen in de verblijfsrecreatie aangejaagd. Hoe hebben ze dat gerealiseerd?
03/06/20
Snelfietsroutes toeristisch benutten
DMO’s kunnen het snelfietsnetwerk in hun regio benutten om de fietsbeleving te optimaliseren en een aantrekkelijk aanbod voor de e-bike op te bouwen. Dat schrijven RBT Heuvelrug & Vallei en NBTC Holland Marketing in een gezamenlijke verkenning.
02/06/20
Brussels Airport renoveert belangrijkste start- en landingsbaan
Brussels Airport renoveert van 13 juli tot en met 23 augustus start- en landingsbaan 07L/25R met str...
02/06/20
EuroParcs breidt uit in Limburg en België
EuroParcs heeft een belang genomen in twee vakantieparken in Nederlands en Belgisch Limburg.
31/05/20
Staatsbosbeheer stopt definitief met paalkampeerterreinen
Alle 17 paalkampeerterreinen van Staatsbosbeheer gaan na de coronacrisis niet meer open. Bepaalde gebruikers veroorzaakten te veel overlast op deze kampeerterreinen zonder voorzieningen midden in de natuur.
31/05/20
Hoe Breda de heropening van de horeca aangrijpt voor een breed actieplan
Breda Marketing heeft de campagne ‘Breda geeft je de ruimte’ gelanceerd. Daarnaast wordt een Taskforce Toerisme opgezet die aansluit bij provinciale en landelijke herstelplannen.
30/05/20
Meer walstroom rond Waddenzee
Havens rond de Waddenzee krijgen 400 stekkers voor walstroom
29/05/20
Ons virtueel prikbord van inspiratie: Zandstuve ontwikkelt 1,5 meter lied
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.