Geplaatst op: 24-05-2019
Auteur: Marc Gerlings

Oneerlijke concurrentie gemeente sluit trailerhelling

Oneerlijke concurrentie gemeente sluit trailerhelling

Een geval van oneerlijke concurrentie in de haven van Harlingen kan van invloed zijn op meer locaties. De gemeente Harlingen heeft een trailerhelling en concurreerde daarmee oneerlijk met een ondernemer die ook een trailerhelling heeft. De gemeente vroeg geen tarief voor het gebruik van de helling. De trailerhelling is voorlopig dicht totdat de gemeente een exploitant vindt voor de locatie.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) had vorig jaar geëist dat de gemeente alle kosten moet doorberekenen in de tarieven voor het gebruiken van de gemeentelijke trailerhelling. De ACM had de gemeente tot 23 mei 2019 de tijd gegeven om een oplossing te vinden voor het beëindigen van de overtreding. De gemeente Harlingen zoekt een exploitant voor een gemeentelijke trailerhelling. Tot die tijd is deze trailerhelling gesloten voor gebruik.


Gemeente maakt wel kosten maar berekent niet door

De gemeente Harlingen heeft een trailerhelling aan het Skieppedykje. Een ondernemer heeft ook een trailerhelling in de buurt. Omdat de gemeente aan booteigenaren geen kosten doorberekent voor het gebruik van de trailerhelling, concurreerde de gemeente oneerlijk met de ondernemer. Dat is in strijd met de Mededingingswet. De gemeente maakt namelijk wel kosten voor het beheer en onderhoud van de trailerhelling. Die kosten worden opgebracht door de belastingbetaler.


In december 2018 heeft de Autoriteit Consument & Markt vastgesteld dat de gemeente alle kosten moet doorberekenen voor het gebruik van de trailerhelling. De gemeente zou dat eind januari 2019 doen. Dat is nu nog niet gebeurd. Daarom heeft de ACM geëist - op straffe van een dwangsom - dat de gemeente voor 23 mei de oneerlijke concurrentie zou stoppen door bijvoorbeeld de trailerhelling te laten exploiteren door een derde. Dat is nog niet gelukt. De gemeente sluit daarom de trailerhelling tijdelijk af totdat zij een oplossing heeft gevonden waarbij alle kosten voor het beheer en onderhoud van de trailerhelling worden doorberekend. Omdat de trailerhelling nu is afgesloten komt er ook een einde aan de oneerlijke concurrentie.


Alle kosten doorberekenen

Voor overheden gelden speciale regels als zij commerciële activiteiten ontplooien. Deze regels staan in de Wet Markt & Overheid. Deze wet is een onderdeel van de Mededingingswet. Volgens deze wet moet de overheid alle kosten doorberekenen indien zij zich op de markt begeeft. De ACM houdt toezicht op deze regels.

Trefwoorden: haven, watersport, water, recreatie, leisure, concurrentie

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

11/07/20
Pintransacties herstellen maar niet in vrije tijd
Consumenten betalen weer bijna net zoveel met pin als in dezelfde periode een jaar geleden. Maar de verschillen tussen de branches zijn aanzienlijk.
08/07/20
Exclusief voor leden
Toenemend vertrouwen maar ook veel onzekerheid in branche
Het vertrouwen van ondernemers in de vrijetijdsbranche is in een maand tijd omhoog geschoten. Maar de onzekerheid in de branche is nog groot. Hoe pakt dat voor de verschillende deelbranches uit?
08/07/20
Bedrijfssucces zorgt voor snel bereik mijlpaal 1 miljoen geplante bomen
Website Natuurhuisje.nl startte in 2018 met de missie om één miljoen bomen te planten in ontwikkelingslanden. Die mijlpaal is bereikt. Het bedrijf wil nu meer doen voor de natuur in eigen land.
08/07/20
Prijzen in de branche lopen op, niet zo sterk als vorig jaar
De prijzen voor consumentengoederen en -diensten lopen langzaam weer op. Ook in onze branche lopen de prijzen weer op.
07/07/20
Kamperen op Archeon met uniek driedaags arrangement
Museumpark Archeon heeft voor het eerst een eigen camping. Het park heeft hiervoor de samenwerking gezicht met Outstanding die normaal gesproken tenten levert voor festivals en evenementen. De camping is alleen te boeken met een driedaags arrangement in de maanden juli en augustus.
07/07/20
Stayokay Maastricht vernieuwd
De vestiging van hostelketen Stayokay in Maastricht is fors gerenoveerd, onder meer tijdens de intel...
06/07/20
Kamperen in stijl op Camping Geversduin
Camping Geversduin introduceerde vorige week een gloednieuwe accommodatie: de Duin Boet. Dat is een compleet ingerichte luxe tent opgebouwd uit een houten frame met overdekte houten veranda. Met alle luxe die je in een vakantiewoning mag verwachten.
06/07/20
Online training voor animatiemedewerkers redt het seizoen
Richard Otten van Animatiewerk en Daan Olders van ict-bedrijf GIEA ontwikkelden een platform voor meer dan 60 trainingsvideo’s. Inmiddels hebben al 350 jongeren de training met goed gevolg doorlopen en kunnen op vakantieparken aan de slag.