Geplaatst op: 24-05-2019
Auteur: Marc Gerlings

Oneerlijke concurrentie gemeente sluit trailerhelling

Oneerlijke concurrentie gemeente sluit trailerhelling

Een geval van oneerlijke concurrentie in de haven van Harlingen kan van invloed zijn op meer locaties. De gemeente Harlingen heeft een trailerhelling en concurreerde daarmee oneerlijk met een ondernemer die ook een trailerhelling heeft. De gemeente vroeg geen tarief voor het gebruik van de helling. De trailerhelling is voorlopig dicht totdat de gemeente een exploitant vindt voor de locatie.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) had vorig jaar geëist dat de gemeente alle kosten moet doorberekenen in de tarieven voor het gebruiken van de gemeentelijke trailerhelling. De ACM had de gemeente tot 23 mei 2019 de tijd gegeven om een oplossing te vinden voor het beëindigen van de overtreding. De gemeente Harlingen zoekt een exploitant voor een gemeentelijke trailerhelling. Tot die tijd is deze trailerhelling gesloten voor gebruik.


Gemeente maakt wel kosten maar berekent niet door

De gemeente Harlingen heeft een trailerhelling aan het Skieppedykje. Een ondernemer heeft ook een trailerhelling in de buurt. Omdat de gemeente aan booteigenaren geen kosten doorberekent voor het gebruik van de trailerhelling, concurreerde de gemeente oneerlijk met de ondernemer. Dat is in strijd met de Mededingingswet. De gemeente maakt namelijk wel kosten voor het beheer en onderhoud van de trailerhelling. Die kosten worden opgebracht door de belastingbetaler.


In december 2018 heeft de Autoriteit Consument & Markt vastgesteld dat de gemeente alle kosten moet doorberekenen voor het gebruik van de trailerhelling. De gemeente zou dat eind januari 2019 doen. Dat is nu nog niet gebeurd. Daarom heeft de ACM geëist - op straffe van een dwangsom - dat de gemeente voor 23 mei de oneerlijke concurrentie zou stoppen door bijvoorbeeld de trailerhelling te laten exploiteren door een derde. Dat is nog niet gelukt. De gemeente sluit daarom de trailerhelling tijdelijk af totdat zij een oplossing heeft gevonden waarbij alle kosten voor het beheer en onderhoud van de trailerhelling worden doorberekend. Omdat de trailerhelling nu is afgesloten komt er ook een einde aan de oneerlijke concurrentie.


Alle kosten doorberekenen

Voor overheden gelden speciale regels als zij commerciële activiteiten ontplooien. Deze regels staan in de Wet Markt & Overheid. Deze wet is een onderdeel van de Mededingingswet. Volgens deze wet moet de overheid alle kosten doorberekenen indien zij zich op de markt begeeft. De ACM houdt toezicht op deze regels.

Trefwoorden: haven, watersport, water, recreatie, leisure, concurrentie

||| Blogs |||

28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.
30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

04/08/20
Booking.com ontslaat kwart van personeel
Booking.com gaat wereldwijd een kwart van alle banen schrappen.
04/08/20
Consumentenbond niet blij met communicatie rond vouchers
De Consumentenbond is niet tevreden over de communicatie van reisorganisaties rond de vouchers die ANVR-reisorganisaties uitgeven met SGR-dekking.
04/08/20
Exclusief voor leden
easyJet wil op 40% capaciteit vliegen
Voor de komende drie maanden wil easyJet de capaciteit uitbreiden naar 40% van de vloot. Dat is 10% hoger dan aanvankelijk gepland.
04/08/20
Druktemonitor voor stad en regio Utrecht van start
Inwoners en bezoekers die er in de provincie Utrecht veilig op uit willen, kunnen vanaf vandaag tere...
04/08/20
Ongekende omzetgroei voor winkels in recreatieartikelen
Het tweede kwartaal heeft de Nederlandse detailhandel 5,9% meer omgezet dan een jaar eerder. Vooral de internetverkopen groeiden sterk. Voor onze branche is de omzet in recreatiegoederen relevant en die gaven een nog noot vertoonde groei te zien.
03/08/20
Campagne moet publiek weer naar bioscoop trekken
Vandaag gaat de campagne Ganaardefilm.nl van start met twee spots die te zien zijn op televisie, online en op social media. Dat is hard nodig want het publiek weet de weg naar de bioscoop nog niet te vinden.
03/08/20
Intensieve samenwerking tussen De Jong Intra en Oad
De coronacrisis levert ook mooie initiatieven op. De Jong intra vakanties en Oad gaan intensief samenwerken bij de uitvoer van de busreizen. Per direct vertrekken de reizen van beide organisaties vanaf hetzelfde vertrekpunt in Zeddam.
03/08/20
Winactie Duitse trips bij Bever
Winkelketen van outdoor producten Bever heeft een winactie opgezet met het Duits Verkeersburo. Vijf ...