Geplaatst op: 20-05-2019
Auteur: Redactie
NRIT Media

Eerste wandelnetwerk op de Veluwe

De eerste paal geslagen in Hoenderloo

Eerste wandelnetwerk op de Veluwe

Donderdagmiddag 16 mei startte Mark Sandmann de werkzaamheden voor de aanleg van het eerste Routebureau Veluwe wandelnetwerk in Hoenderloo. Hij deed dat in zijn hoedanigheid als wethouder Recreatie en Toerisme van Apeldoorn en als vicevoorzitter van de VeluweAlliantie, opdrachtgever van het Routebureau Veluwe. Ook is tijdens de plechtigheid de routeportal routesopdeveluwe.nl geopend en de eerste pilot wandelkaart uitgereikt.

 

Nieuw wandelnetwerk

In navolging op het in 2017 opgewaardeerde fietsknooppuntensysteem, is vanmiddag de eerste paal de grond ingegaan voor het nieuwe wandelnetwerk Veluwe. De bestaande klompenpaden, LAW-routes, streekpaden, NS-wandelingen en routes van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten vormen hiervoor de basis. Lokaal worden hier andere bestaande routes aan toegevoegd. Op deze manier worden routes geïntegreerd en verbonden en worden oude routes, die niet goed meer worden onderhouden, gesaneerd. Zo ontstaat voor de wandelaar een overzichtelijk en flexibel wandelnetwerk op basis van knooppunten.

Hoenderloo is de eerste pilot, voor eind juni worden er 185 palen met 480 bordjes (zowel knooppunten als tussenverwijzingen) geplaatst, waardoor de wandelaar ruim 53 kilometer kan wandelen. Een volgende pilot op de Veluwezoom start volgende maand.

 

Online routes samenstellen

De actieve Veluwe recreant kan eenvoudig zijn route samenstellen op routesopdeveluwe.nl. Dit geldt niet alleen voor wandelaars, maar ook voor fietsers. Op dit online portal zijn ook thematische routes, routeboekjes en praktische informatie te vinden en blijft de bezoeker op de hoogte van alle ontwikkelingen op route gebied, ook met betrekking tot routes voor mountainbikers en ruiters.  

 

Met de plattegrond op pad

Daarnaast verschijnt in de zomer ook een wandelkaart, met een overzicht van het knooppuntennetwerk, praktische informatie, tips en horeca - en overnachtingslocaties. Deze minimap wordt in samenwerking met de lokale ondernemers gemaakt en komt gratis beschikbaar voor wandelaars. De pilotkaart is vanmiddag uitgereikt aan ondernemers.

 

Samenwerking op de Veluwe

De Veluwe wil de meest aantrekkelijke vakantieregio van Nederland zijn, waarbij ecologie en behoud van gebiedskwaliteiten hand in hand gaan met recreatief gebruik en een aantrekkelijke woon- en werkomgeving. Deze ambities, verwoord in de VeluweAgenda, vragen ook om een impuls voor kwaliteit, aanbod en zichtbaarheid van recreatieve routes, die zowel bijdraagt aan de Veluwebeleving als de recreatiedruk in kwetsbare gebieden af laat nemen. Via een gemeenschappelijk programma van gebiedspartners en overheden streeft het Routebureau ernaar om bewoners en bezoekers kwalitatief hoogwaardige wandelproducten aan te bieden. Daarbij is het idee om het aanbod aan wandelroutes naast beleving van natuur en landschap, ook te richten naar de aantrekkelijke kant van dorpen en steden op de Veluwe met bijbehorende recreatievoorzieningen.

Link: https://www.visitveluwe.nl/routes-op-de-veluwe
Trefwoorden: Wandelnetwerk, eerste paal, online portal

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Exclusief voor leden
50 Best practices voor duurzaam toerisme in 1 publicatie
Bent u op zoek naar best practices voor duurzaam toerisme? Dan is de publicatie ‘Duurzaamheid in Oostenrijk’ van het Oostentijks Nationaal Bureau voor Toerisme iets voor u.
29/03/24
Exclusief voor leden
European Sleeper arriveert voor het eerst in Praag
Nederland heeft een rechtstreekse nachtverbinding per trein met Praag. Deze week is de eerste European Sleeper gearriveerd in Praag.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...