Geplaatst op: 17-05-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Welke skills hebben de werknemers van de toekomst nodig?

Welke skills hebben de werknemers van de toekomst nodig?

Van mensen die in de toekomst in toerisme aan de slag willen, wordt een hoger opleidingsniveau verwacht. Bestaande werknemers moeten zichzelf trainen om om de snelle technologische veranderingen te kunnen bijbenen. ‘High Tech with a Human Touch’ wordt de gouden skills combinatie.


Dat zijn de eerste conclusies van het Europese project Next Tourism Generation (NTG) Alliance dat zich richt op het verbeteren van de connectie tussen toeristisch onderwijs en de reiswereld. In Nederland is de Breda University of Applied Sciences partner in het project.

Vier megatrends

  

De onderzoekers signaleren vier megatrends in toerisme:

  1. Evoluerende bezoekersvraag
  2. Duurzame toeristische groei
  3. Technologische mogelijkheden
  4. Reismobiliteit

Uitdagingen
Uitdagingen voor de branche zijn er ook. Zo komen er in de toekomst veel toeristen uit Aziatische landen en we moeten leren omgaan met hun culturele achtergrond. Ook overtourism en overcrowding zijn grote problemen waar we een balans in moeten zien te vinden. Op duurzaam vlak zijn de klimaatverandering en de de schaarse grondstoffen een uitdaging. Aan de andere kant kan toerisme mensen en culturen dichter bij elkaar brengen en financiële middelen genereren die ten goede komen aan landschappelijk en cultureel erfgoed

Skills gaps

  

Toerisme zorgt wereldwijd voor 313 miljoen banen, bijna 10% van alle banen ter wereld. Die banen gaan de komende jaren sterk veranderen. Opvallend is dat vooral een skillsgap wordt gezien in meer algemene vaardigheden dan in toerisme-specifieke vaardigheden. De onderzoekers zien daarbij deze ontwikkelingen:

  • Over het algemeen wordt een hoger opleidingsniveau verwacht
  • Van de huidige werknemers wordt verwacht dat ze zichzelf trainen om goed om te kunnen gaan met digitale innovaties en disrupieve businessmodellen
  • Ze moeten zich bekwamen in het creëren van unieke, op maat gemaakte en gepersonaliseerde ervaringen
  • Een beter begrip van AI, VR, AR en data-analyse is hard nodig
  • In toerisme en hospitality zijn branche-overstijgende vaardigheden belangrijker dan ooit

 

Trefwoorden: arbeid, arbeidsmarkt, vaardigheden, toerisme, horeca, onderzoek

||| Blogs |||

25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
20/09/21
New opportunities arise
New opportunities arise
20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/11/21
Internationaal toerisme zakt nog verder weg
Hoe gaat het met het internationaal toerisme in het tweede coronajaar? UNWTO zet de cijfers op een rijtje met sombere maar ook bemoedigende conclusies.
29/11/21
Ondernemers beter gehoord in nieuwe Wet Markt en Overheid
De Wet Markt en Overheid wordt aangescherpt en ondernemers krijgen meer inspraak. Het kabinet heeft het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.
29/11/21
Deventer krijgt Leisurestrip
Na jaren van praten en onderhandelen lijkt de Leisurestrip in Deventer weer een flinke stap dichterbij te komen. Deze zomer werden de kavels aan de Holterweg door de gemeente verkocht en nu presenteert architectenbureau Palazzo een voorlopig ontwerp van drie nieuwe gebouwen.
28/11/21
Sector weer op slot, steunmaatregelen aangekondigd
Vrijdagavond heeft het Nederlandse kabinet nieuwe lockdownachtige maatregelen afgekondigd. Nederland gaat de facto om 17:00u op slot om het aantal bewegingen te beperken. Doel is het aantal besmettingen en daaruit voortvloeiende ziekenhuis- en ic-opnames te beperken. En weer is de vrijetijdssector de knop waar het kabinet aan draait. De oude steunmaatregelen worden weer opgetuigd.
26/11/21
Het verhaal van Holwerd op de Arriva bus
Veel partijen acteren op het toneel van gastheerschap en communicatie voor een destinatie. Dat zette busmaatschappij Arriva aan het denken hoe je dat kunt doen. Een chauffeur gaf inspiratie en daar rolt een bijzonder verhaal en een opvallende bus uit.
26/11/21
Evenementensector voorziet ook in 2022 nog veel beperkingen
De evenementensector verwacht ook in 2022 nog het hele jaar met beperkingen te maken te hebben als gevolg van diverse corona maatregelen. Dat blijkt uit een recente quickscan binnen de totale branche waarvan onderzoeksbureau Respons vandaag de resultaten publiceert.
25/11/21
Overhandiging eerste tactiele prentenboek van sprookje De redders van Ruigrijk
Deze week is het allereerste tactiele exemplaar van het sprookje ‘De Redders van Ruigrijk’ overh...
25/11/21
Nederlanders zoeken veiligheid en zekerheid voor vakanties
Wat is het vakantiesentiment onder Nederlanders en de voor ons land belangrijke herkomstlanden? NBTC laat dat zien in haar elfde Vakantie Sentiment Monitor.