Geplaatst op: 26-04-2019
Auteur: Redactie
NRIT Media

Doloris opent op 17 mei de deuren van haar surrealistische kunstdoolhof en rooftopbar

Doloris opent op 17 mei de deuren van haar surrealistische kunstdoolhof en rooftopbar

Na bijna tien maanden bouwen is het op 17 mei zover; Doloris opent haar deuren voor publiek. Doloris is hèt nieuwe creatieve complex van Nederland, bestaande uit een surrealistisch kunstdoolhof en een gigantische rooftopbar.

Doloris’ Meta Maze wordt dé nieuwe creatieve trekpleister van Tilburg. Het prikkelt je zintuigen op zo’n manier dat dit tot een nieuwe kijk op de wereld kan leiden. Een ‘climb-through’ art experience van 400 m2, bomvol kunst en te vergelijken met de werelden van Alice in Wonderland, Narnia of Stranger Things. Met 40 ervaringskamers is Doloris’ Meta Maze de enige "immersive art experience” van dit formaat in Europa en qua vorm uniek in de wereld.


Een stap in een andere wereld

De kunstinstallatie in Tilburg is de opvolger van het surrealistische doolhof Peristal Singum in Berlijn dat van april 2010 tot maart 2014 meer dan 40.000 bezoeker trok en dito onvergetelijke ervaringen losmaakte. De installatie daagt je uit een stap in het onbekende te zetten. Een alternatieve realiteit die het zelfbewustzijn en de verbeelding triggert en je zintuigen op scherp zet.

Onder leiding van de bedenker van het doolhof Tim Henrik Schneider heeft Berlijns kunstenaarscollectief Karmanoia samen met een team Nederlandse kunstenaars de installatie gebouwd. "We zijn blij dat we eindelijk bezoekers uit kunnen nodigen om dit driedimensionale schilderij binnen te lopen en er deel van uit te maken. Dit is een meeslepende ervaring. Elke beweging, sensatie en blik die de bezoeker daarbinnen maakt, zal het doolhof blijven vormen en het een plek maken voor hele bijzondere ervaringen." aldus Schneider.

Doloris’ Meta Maze

Met de opening in zicht onthult Schneider de naam van de installatie, namelijk: Meta Maze. Daarover zegt hij: "Een doolhof is een wandelpad of netwerk van paden, meestal leidend van een ingang naar een uitgang. In tegenstelling tot een gemeenschappelijk doolhof, stelt Meta Maze niet het doel om je weg naar buiten te vinden. "Meta" is iets wat niet voor de hand ligt, over of achter de grens van het gebruikelijke en zichtbare. Als je Meta Maze betreedt, kan je een plaats ervaren die voorbij het eigenlijke doolhof ligt, mogelijk in jezelf.”

De eerste tien

Op 17 mei opent het surrealistische kunstdoolhof aan de Spoorlaan in Tilburg haar deuren voor publiek. Op 25 april nodigde Doloris de 10 tofste bedrijven van Tilburg uit en verwelkomden hen als eerste bezoekers.

"Doloris had nooit in Tilburg gerealiseerd kunnen worden zonder de korte lijnen met de politiek en het bedrijfsleven. In het afgelopen jaar hebben we veel bedrijven ontmoet die gave projecten realiseren in Tilburg en we laten die graag zien. Natuurlijk zijn er meer bedrijven in Tilburg waar we ons mee verbonden voelen, maar dit zijn de bedrijven die ons direct ondersteund hebben.” aldus Joep van Gorp, initiator Doloris. Een imposant rijtje doet mee; VVBHUSAN, Van Mossel, Toffey, Freshheads, Isah, Interpolis, INDICIA, Dirty Paws Media, Rabobank Tilburg en Q-Promotions behoren tot de eerste tien.

Wereldse smaken met uitzicht op de skyline van Tilburg

Boven het kunstdoolhof vind je Doloris’ Rooftop. Op deze unieke locatie als verbinding tussen de Spoorzone en de binnenstad, kun je ontspannen en genieten van de skyline van Tilburg. Het rooftop restaurant samen met het dakterras (inclusief 360° uitzicht) maakt van Doloris een van de grootste rooftops in de Benelux.

Tijdens de zoektocht naar een locatie voor de kunstinstallatie stuitte Joep van Gorp op een bijzondere plek; een oud postkantoor direct naast het Centraal Station van Tilburg, met daar bovenop een groot dakterras. Samen met horeca-ondernemer Jaap van Ham, eigenaar van Polly Maggoo, Cafe Bakker en Het Ketelhuis, en Steffan Oerlemans en Gijs van der Velden, van creatief cateringbedrijf Cookaholics, is het plan voor de rooftopbar uitgewerkt.

"Doloris’ Rooftop is een plek waar je kunt genieten van ontzettend uiteenlopend, maar verrassend streetfood, toffe cocktails, lekkere drankjes en een heel relaxte sfeer. Een rooftop klinkt als iets dat vooral buiten is, maar we hebben evenveel zitplaatsen binnen als buiten.” aldus horeca-ondernemer Gijs van der Velden. "We serveren streetfood van over de hele wereld, creatief gepresenteerd in uiteenlopende gerechten om te delen. Je kunt je bezoek aan het kunstdoolhof combineren met een bezoek aan de rooftop, maar de rooftop is ook altijd los te bezoeken.” aldus Gijs.

Link: https://doloris.nl/trailer/
Trefwoorden: Surrealistisch, cultuurdoolhof, creatief complex
    

||| Blogs |||

24/01/19
Is het vijf voor twaalf voor de Vakantiebeurs?
Volgend jaar viert de Vakantiebeurs zijn 50-jarig bestaan. Dat dit concept een 100-jarig jubileum niet gaat halen, mag duidelijk zijn.
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
05/12/18
Sorry wereld. Ik blijf gewoon vliegen.
Het knaagde de laatste tijd een beetje. Gewetenswroeging. Schuldbesef. Duivels dilemma. Boetekleed...
21/02/18
Omdenken
Omdenken
21/02/18 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Vastdenken. We hebben er allemaal last van. Vastgeroest in gewoonte, handeling en aanpak. Het wordt...
13/12/17
I Have a Dream…
I Have a Dream…
13/12/17 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het is december. De maand dus van ‘It is the most wonderful time of the year’ en ‘All I want...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/08/19
Ryanair naar de Hoge Raad
De staking van piloten en cabinepersoneel van de inmiddels opgeheven basis Eindhoven heeft voor Ryanair nog een aardig staartje. De Consumentenbond wil dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) Ryanair een boete oplegt vanwege het ontduiken van de compensatieregels en zelf gaat de luchtvaartmaatschappij in beroep tegen het vonnis van de Rechbank Oost-Nederland.
09/08/19
Mening over cabinepersoneel: als ze maar klantvriendelijk zijn
Het merendeel van de Nederlanders lijkt niets te geven om de ‘looks’ van het cabinepersoneel bi...
07/08/19
Mooie stations bij bekende toeristische steden (+ video)
Met een overtuigende meerderheid hebben treinreizigers en bezoekers 'Hoofdstation' Groningen verkoz...
07/08/19
Nieuw uniform long haul vluchten Turkish Airlines
Het cabinepersoneel van Turkish Airlines begroet haar passagiers op de long haul vluchten vanaf nu ...
06/08/19
Exclusief voor leden
Prijzen stijgen hard
De prijzen blijven in Nederland harder stijgen dan in de Eurozone. Nederland loopt uit de pas vanwege de invoering van een hoger btw-tarief en de verhoging van de belasting op energie. Dat merken we ook in de gastvrijheidsbranche.
02/08/19
Compensatie voor 65.000 passagiers brandstofprobleem Schiphol?
Claimorganisatie Aviclaim eist financiële compensatie voor de passagiers die getroffen zijn door ...
02/08/19
Exclusief voor leden
Vliegtuigpassagiers willen vooral entertainment (oh ja, grotere koffer is ook handig)
In ieder geval entertainment en gratis comfort, dat willen we als vliegtuigpassagier. Daarnaast valt...
31/07/19
KLM voelt hoge brandstofprijs, winst sterk verlaagd
Air France – KLM Group zag dat 5,1% meer passagiers in de toestellen in het tweede kwartaal van 2...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk