Geplaatst op: 15-04-2019
Auteur: Marc Gerlings

CAO onderhandelingen gemeenten lopen stuk

CAO onderhandelingen gemeenten lopen stuk

Na lang onderhandelen, is het overleg voor een nieuwe cao voor ruim 160.000 gemeenteambtenaren vastgelopen. In een laatste poging, die liep tot middernacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 april, hebben de vakbonden, waaronder de FNV, geprobeerd een akkoord te bereiken met de werkgeversdelegatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De VNG legde eerst een pakket op tafel met een loonbod en verlofharmonisering, maar zonder breed vitaliteitsbeleid. Dit voorstel betekende afschaffing van de leeftijdsdagen, zonder dat voor oudere medewerkers iets anders in de plaats kwam. Bovendien wilde VNG geen fatsoenlijk overgangsrecht afspreken, zodat hele groepen medewerkers verlofdagen moesten inleveren. Een voorstel van de bonden voor een vitaliteitspakket voor jong en oud was onbespreekbaar voor de VNG. "Onbegrijpelijk’, aldus onderhandelaar De Haas: ‘De VNG staart zich blindt op korte termijn kosten en weigert te investeren in zijn eigen ambtenaren”.


Vervolgens kwam er een pakket zonder verlofharmonisering en vitaliteitsbeleid op tafel. Dit zogenaamde loonpakket bevatte uiteindelijk een bod van 4,9% loonstijging over twee jaar. Dit loonbod (nog geen 2,5% per jaar) staat ver af van wat de bonden eisen en betekent in praktijk koopkrachtverlies met een inflatie die richting 3% op jaarbasis gaat. De bonden waren bereid de VNG tegemoet te komen op het punt van de transitievergoeding, maar de VNG wilde geen fatsoenlijke werkgeversbijdrage leveren.


Acties niet uitgesloten
De Haas: ‘Na zes rondes onderhandelen was door de houding van de VNG een oplossing verder weg dan ooit. Het laatste voorstel van de VNG, met koopkrachtverlies én geen enkele bereidheid om te investeren in vitaliteitsbeleid voor jong en oud, vonden wij zo respectloos en onbegrijpelijk dat we besloten hebben dat verder onderhandelen geen zit had. Nu gaan we dus eerst in gesprek met de achterban. We sluiten niet uit dat het tot acties gaat komen”.

Topics:Beleid
Trefwoorden: gemeente, cao

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
03/04/24
Exclusief voor leden
Welke bekers mogen op festivals?
Het festivalseizoen is weer begonnen. Met Pasen stonden vele tienduizenden festivalliefhebbers weer in de tent of op de festivalweide. Vaak met een drankje in de hand. Maar hoe zit het ook alweer met die drinkbekers? Is wegwerpplastic helemaal in de ban of zit het genuanceerder?
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...