Geplaatst op: 09-04-2019
Auteur: Hans van Leeuwen
PleisureWorld NRIT

Laatste nieuws van Toeristische Pretfabriek Dubai & Abu Dhabi

Economisch belang V.A.E. groter als China

Laatste nieuws van Toeristische Pretfabriek Dubai & Abu Dhabi
Wij willen graag onze belevenissen met u delen van de All Inclusive Studie & Netwerk Tour van 16 t/m 21 maart begin dit jaar naar Dubai & Abu Dhabi. Het was alweer mijn 15e reis naar deze bijzondere toeristische destinatie met opnieuw veel innovaties en bezienswaardigheden. 

Het was een aaneenschakeling van hoogtepunten waar wij als bezoekers ook meteen onze vraagtekens bij plaatsen. Is het niet To Much want er is zo veel keus.  Deze oliestaatjes willen nieuwe inkomstenbron aanboren door de ontwikkeling van een toeristische destinatie. Vanuit het niets is in de afgelopen vijftig jaar een woestijngebied gelegen aan de Golf van Oman en de Perzische Golf omgetoverd tot een unieke toeristische destinatie. Uiteraard met een knipoog naar het Disney succes van Orlando – Florida! De Verenigde Arabische Emiraten (V.E.A.) liggen in het Midden-Oosten op ongeveer zes uur vliegen vanaf Amsterdam. Zelfs TUI heeft het als een vaste vakantiebestemming opgenomen in hun aanbod. De zeven emiraten: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Ras al-Khaimah, Umm al-Qaiwain en Fujairah en zijn daarmee twee keer zo groot als België, hebben ca. 4.5 miljoen inwoners en zijn wereldwijd een van de grootste economieën door de aanwezigheid van de grootste oliereserves ter wereld. Bijna alle inwoners, ruim 3 miljoen wonen in de hoofdstad van dit Emiraat. 
 
Groot, groter groots 
Zodra er een weer een pretpark, shopping mall, real estate wordt geopend, is het hek van de dam. In korte tijd kan de nieuwe attractie rekenen op een enorme belangstelling en drukte van jewelste. Helaas gaat dit ten koste van de bestaande attracties die slechts kort op voldoende bezoekers hebben kunnen rekenen. Er zijn gewoonweg nog te weinig bezoekers! Met de komst van de World Expo in 2020 hoopt men twintig miljoen toeristen binnen te halen. Daarnaast gokt men erop dat zo’n 5% zich blijvend als expats wil vestigen. We gingen tijdens deze trip langs innovatieve leisurespots zoals Expo 2020 (in aanbouw), Burj at the Top en de Dubai Mall met de Dubai Fontain. Ook brachten wij een bezoek aan City Walk waar we ook Dutch Design bekeken.  Dit is een soort verzamelgebouw met innovatie en ondernemende Nederlandse bedrijven die hun activiteiten aldaar willen ontplooien.  


 
Hollandse Trots: De jongens van Van Oord 
Een van de bijzondere excursies was het bezoek aan de bouwplaats waar men een compleet nieuw eiland aan het opspuiten is waar over enkele maanden de eerste cruise schepen zullen aanmeren. Door de uitgebreide rondleiding zijn wij zeer onder de indruk geraakt van dit van oorsprong Nederlandse baggerbedrijf dat ook het beroemde Palmeiland heeft gemaakt. Het gaat allemaal zo snel met de bouw omdat men zeven dagen dag en nacht aan het werk is. Wist u dat er een wet is die zegt dat er nog gebouwd mag worden tot de opening van de World Expo 2020! Daarna volgt er een wettelijke bouwstop van minimaal vijf jaar. Dat is een van de reden waarom op zoveel plaatsen bouwactiviteiten plaats vinden.  


 
World Expo 2020 overtreffende trap 
In tegenstelling tot eerdere World Expo’s zal het uiteraard de grootste ooit worden met 190 deelnemers. Normaliter ligt het aantal deelnemende landen dat hun paviljoen moet financieren velen malen lager. Dat betekende nooit meer dan zo’n zestig landen op een World Expo. Uiteraard doen de Sjeiks van de V.A.E. niet zo moeilijk en betalen voor landen die er geen budget voor hebben of te arm zijn. Dat betekent zowat de hele wereld zijn kunsten zal vertonen wat waarschijnlijk nooit meer zal gebeuren. Ook is Nederland van de partij met een investering van 20 miljoen. Er zit daarvoor een compleet projectteam op de Nederlandse Attachee. Het doel is het bevorderen van de economische betrekkingen en handelsbelangen van het bedrijfsleven. De toerist uit Nederland komt niet in de plannen voor en men had ook nog nooit gehoord van het NBTC. Als dat maar goed gaat….. Er zullen nog enkele tenders uitgeschreven worden voor onder andere de bouw van het paviljoen, catering en enkele servicediensten. 
 
Louvre Museum met de Hollandsche Meesters is het beste Pretpark van allemaal 
Wij bezochten de nieuwste indoor pretparken van onder andere IMG Worlds of Adventure, Dubai Parks & Resorts en de hotspots van Abu Dhabi zoals Ferrari World, Warner Bros World en het gloednieuwe Louvre, gelegen op het Kunsteiland Saadiyat. Opvallend is dat wij de meeste bezoekers vinden bij het Museum in het Louvre. De expositie van de Hollandse Meesters was bijzonder in trek. Ook hier heeft de architect rekening gehouden met de bijzondere warme omstandigheden van het woestijnklimaat. Bijna alle shopping- en leisure-activiteiten zijn indoor en volledig voorzien van airco! Alleen de waterattractieparken vindt je in de openlucht en hier en daar wat activiteiten op het strand.  Het is een land van uitersten waar je zelf geweest moet zijn om het te bevatten wat men in zo’n korte tijd heeft gepresteerd. De shopping malls kennen de meest luxe brands, bijzondere food experiences en food courts. Dit is een inspiratiebron voor veel recreatie- en horecaondernemers. Het grootste indoor pretpark van Warner Bross is wel 27 voetbalvelden groot. Ferrari World heeft de snelste achtbaan ter Wereld en bij IMG World of Adventure heeft men de mooiste gethematiseerde Indoor Lost City gebaseerd op het verhaal van de Dino’s. Een van de meest verassende pretparken was die van Dreamworks! Nog niet eerder zo’n mooie gethematiseerde attractie gezien als die van de Vikings. Het is gewoonweg te veel om in details op te noemen!   
Dat niet alles een succes is, blijkt uit het nieuwe VR Park, gebaseerd op attracties met Virtual Reality voorzichtig weer iets van haar oude glans laat terugkomen. Ooit was dit de eerste gaming attractie van SEGA WORLD. Men trekt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers, maar slechts honderdduizend kopen een kaartje voor een van de VR-attracties. Met de World Expo 2020 in aantocht van oktober 2020 t/m april 2021 beslist een reis om op uw bucketlist te plaatsen. 

Enthousiaste reacties
Ton Derks (Billy Bird) was erg enthousiast over de reis: "Wij hadden geen idee wat we van Dubai konden verwachten. Natuurlijk hadden we wel wat websites gezien. Dan lijken de parken hetzelfde als elders. Maar als je in een rap tempo mee door Dubai en Abu Dhabi wordt meegenomen, beleef je het toch als een totaal andere wereld. Super dynamisch! Dit kwam natuurlijk ook doordat we niet alleen in contact kwamen met parken, maar ook met bouwers en merkstrategen. Hans en Sandra hadden alles perfect georganiseerd; ook de avonden! En natuurlijk bespraken we in onze groep ook veel dingen. Al met al heel leerzaam en ook nog gezellig." 

Ook Maas Brink van Landal schreef Hans een persoonlijk bericht: "Beste Hans, Ik heb vooraf veel over je gehoord en had dus hoge verwachtingen. Wat je mij hebt laten zien heeft de verwachtingen ver overtroffen en ga helemaal geïnspecteerd door jou terug naar huis. Dank voor alle zorg en we gaan elkaar zeker weer tegenkomen. "

In 2020 staat er weer 5- Daagse Studiereis op het programma: 
Met afvaardigingen van Landal – Van Wijnen Recreatiebouw – Billy Bird – Giellissen Events Exhibitions – Gaya – Aces of Spaces – Van Oord – zijn er enorm veel nieuwe zakelijke contacten gelegd en is het netwerk behoorlijk uitgebreid. Deze regio zal de komende jaren nog volop kansen bieden voor Nederlandse Entrepreneurs. Vandaar dat wij dit zullen combineren met de Deal Show (https://www.dealmiddleeastshow.com/) 2020. Dit is vergelijkbaar met de IAAPA maar dan gericht op deze regio. Ook hier zijn reviews bepalend voor het resultaat wat wij voor ogen hebben met onze studiereizen; 
 
Auteur: Hans van Leeuwen; Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme?
Skype : hansvanleeuwen1958 
web : www.pleisureworld.nl
Trefwoorden: attractieparken, innovaties, investeringen

||| Blogs |||

22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
24/07/19
Het einde van het dagticket komt in zicht. Gelukkig maar!
Tickets van dagattracties worden ieder jaar duurder. Dit is nodig, om de kortingsacties van supermar...
18/06/19
Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
18/06/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag deel 3 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We gaan op bezoek bij het Bernepark waar het bezoekerscentrum in een oude waterzuivering is gebouwd. Je kunt er zelfs slapen in rioolbuizen. Ook bezoeken we Ski Resort Alpenpark- Neuss en slapen daar in Hotel Fire & ICE.
28/05/19
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
28/05/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Horeca · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag start ik met een vijfdaags avontuur voor de ultieme short stay-bestemming bij onze Oosterburen in Noordrijn-Westfalen, een economisch zeer sterke regio met veel inwoners en unieke toeristische hot spots!

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

10/12/19
Exclusief voor leden
Jora Vision ontwerpt grotendeels overdekt themapark in Sint Petersburg
Het Nederlandse Jora Vision gaat een grotendeels overdekt sprookjespark in het Russische Sint Petersburg ontwikkelen. Centraal staat de sprookjes van Alexander Sergeyevich Pushkin die in het park Lukomorye tot leven komen.
09/12/19
Efteling vernieuwd 4D filmtheater en introduceert digitale bestelzuilen
De Efteling heeft een nieuwe 4D-film: Fabula. In slechts zes weken tijd werd de attractie PandaDroom omgetoverd tot Fabula.
28/11/19
Video Het Trendrapport in 50 trends
Een video met in vier minuten de 50 opvallendste trends uit het Trendrapport.
27/11/19
Exclusief voor leden
Wat zijn per attractie gemeten de duurste en goedkoopste attractieparken ter wereld?
Interessant onderzoek naar de toegangsprijzen in relatie tot het aantal attracties. Wat zijn dan de duurste en de goedkoopste attractieparken?
26/11/19
Vakdag Het nieuwe dagje uit 2020 ‘Go explore’
Nederlanders ondernemen bij elkaar tientallen miljoenen dagtrips. Dan heb je het nog niet eens over ...
25/11/19
Gedeputeerde Peter van ‘t Hoog neemt Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2019 in ontvangst
Vanmiddag heeft de Gelderse gedeputeerde Peter van ’t Hoog van recreatie en toerisme tijdens het event het Trendrapport Live het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2019 in ontvangst genomen.
19/11/19
Exclusief voor leden
Jora Vision betrokken bij attractie Snorri Touren
Aanstaande zaterdag 23 november 2019, de eerste dag van de winteropenstelling van attractiepark Euro...
12/11/19
Trendrapport Live: Gratis kennismiddag rond Trendrapport
Op maandagmiddag 25 november 2019 organiseren CBS, NBTC Holland Marketing, CELTH en PleisureWorld NRIT bij het CBS in Den Haag het jaarlijkse event Trendrapport Live.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk