Geplaatst op: 09-04-2019
Auteur: Hans van Leeuwen
PleisureWorld NRIT

Laatste nieuws van Toeristische Pretfabriek Dubai & Abu Dhabi

Economisch belang V.A.E. groter als China

Laatste nieuws van Toeristische Pretfabriek Dubai & Abu Dhabi
Wij willen graag onze belevenissen met u delen van de All Inclusive Studie & Netwerk Tour van 16 t/m 21 maart begin dit jaar naar Dubai & Abu Dhabi. Het was alweer mijn 15e reis naar deze bijzondere toeristische destinatie met opnieuw veel innovaties en bezienswaardigheden. 

Het was een aaneenschakeling van hoogtepunten waar wij als bezoekers ook meteen onze vraagtekens bij plaatsen. Is het niet To Much want er is zo veel keus.  Deze oliestaatjes willen nieuwe inkomstenbron aanboren door de ontwikkeling van een toeristische destinatie. Vanuit het niets is in de afgelopen vijftig jaar een woestijngebied gelegen aan de Golf van Oman en de Perzische Golf omgetoverd tot een unieke toeristische destinatie. Uiteraard met een knipoog naar het Disney succes van Orlando – Florida! De Verenigde Arabische Emiraten (V.E.A.) liggen in het Midden-Oosten op ongeveer zes uur vliegen vanaf Amsterdam. Zelfs TUI heeft het als een vaste vakantiebestemming opgenomen in hun aanbod. De zeven emiraten: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Ras al-Khaimah, Umm al-Qaiwain en Fujairah en zijn daarmee twee keer zo groot als België, hebben ca. 4.5 miljoen inwoners en zijn wereldwijd een van de grootste economieën door de aanwezigheid van de grootste oliereserves ter wereld. Bijna alle inwoners, ruim 3 miljoen wonen in de hoofdstad van dit Emiraat. 
 
Groot, groter groots 
Zodra er een weer een pretpark, shopping mall, real estate wordt geopend, is het hek van de dam. In korte tijd kan de nieuwe attractie rekenen op een enorme belangstelling en drukte van jewelste. Helaas gaat dit ten koste van de bestaande attracties die slechts kort op voldoende bezoekers hebben kunnen rekenen. Er zijn gewoonweg nog te weinig bezoekers! Met de komst van de World Expo in 2020 hoopt men twintig miljoen toeristen binnen te halen. Daarnaast gokt men erop dat zo’n 5% zich blijvend als expats wil vestigen. We gingen tijdens deze trip langs innovatieve leisurespots zoals Expo 2020 (in aanbouw), Burj at the Top en de Dubai Mall met de Dubai Fontain. Ook brachten wij een bezoek aan City Walk waar we ook Dutch Design bekeken.  Dit is een soort verzamelgebouw met innovatie en ondernemende Nederlandse bedrijven die hun activiteiten aldaar willen ontplooien.  


 
Hollandse Trots: De jongens van Van Oord 
Een van de bijzondere excursies was het bezoek aan de bouwplaats waar men een compleet nieuw eiland aan het opspuiten is waar over enkele maanden de eerste cruise schepen zullen aanmeren. Door de uitgebreide rondleiding zijn wij zeer onder de indruk geraakt van dit van oorsprong Nederlandse baggerbedrijf dat ook het beroemde Palmeiland heeft gemaakt. Het gaat allemaal zo snel met de bouw omdat men zeven dagen dag en nacht aan het werk is. Wist u dat er een wet is die zegt dat er nog gebouwd mag worden tot de opening van de World Expo 2020! Daarna volgt er een wettelijke bouwstop van minimaal vijf jaar. Dat is een van de reden waarom op zoveel plaatsen bouwactiviteiten plaats vinden.  


 
World Expo 2020 overtreffende trap 
In tegenstelling tot eerdere World Expo’s zal het uiteraard de grootste ooit worden met 190 deelnemers. Normaliter ligt het aantal deelnemende landen dat hun paviljoen moet financieren velen malen lager. Dat betekende nooit meer dan zo’n zestig landen op een World Expo. Uiteraard doen de Sjeiks van de V.A.E. niet zo moeilijk en betalen voor landen die er geen budget voor hebben of te arm zijn. Dat betekent zowat de hele wereld zijn kunsten zal vertonen wat waarschijnlijk nooit meer zal gebeuren. Ook is Nederland van de partij met een investering van 20 miljoen. Er zit daarvoor een compleet projectteam op de Nederlandse Attachee. Het doel is het bevorderen van de economische betrekkingen en handelsbelangen van het bedrijfsleven. De toerist uit Nederland komt niet in de plannen voor en men had ook nog nooit gehoord van het NBTC. Als dat maar goed gaat….. Er zullen nog enkele tenders uitgeschreven worden voor onder andere de bouw van het paviljoen, catering en enkele servicediensten. 
 
Louvre Museum met de Hollandsche Meesters is het beste Pretpark van allemaal 
Wij bezochten de nieuwste indoor pretparken van onder andere IMG Worlds of Adventure, Dubai Parks & Resorts en de hotspots van Abu Dhabi zoals Ferrari World, Warner Bros World en het gloednieuwe Louvre, gelegen op het Kunsteiland Saadiyat. Opvallend is dat wij de meeste bezoekers vinden bij het Museum in het Louvre. De expositie van de Hollandse Meesters was bijzonder in trek. Ook hier heeft de architect rekening gehouden met de bijzondere warme omstandigheden van het woestijnklimaat. Bijna alle shopping- en leisure-activiteiten zijn indoor en volledig voorzien van airco! Alleen de waterattractieparken vindt je in de openlucht en hier en daar wat activiteiten op het strand.  Het is een land van uitersten waar je zelf geweest moet zijn om het te bevatten wat men in zo’n korte tijd heeft gepresteerd. De shopping malls kennen de meest luxe brands, bijzondere food experiences en food courts. Dit is een inspiratiebron voor veel recreatie- en horecaondernemers. Het grootste indoor pretpark van Warner Bross is wel 27 voetbalvelden groot. Ferrari World heeft de snelste achtbaan ter Wereld en bij IMG World of Adventure heeft men de mooiste gethematiseerde Indoor Lost City gebaseerd op het verhaal van de Dino’s. Een van de meest verassende pretparken was die van Dreamworks! Nog niet eerder zo’n mooie gethematiseerde attractie gezien als die van de Vikings. Het is gewoonweg te veel om in details op te noemen!  



 
Dat niet alles een succes is, blijkt uit het nieuwe VR Park, gebaseerd op attracties met Virtual Reality voorzichtig weer iets van haar oude glans laat terugkomen. Ooit was dit de eerste gaming attractie van SEGA WORLD. Men trekt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers, maar slechts honderdduizend kopen een kaartje voor een van de VR-attracties. Met de World Expo 2020 in aantocht van oktober 2020 t/m april 2021 beslist een reis om op uw bucketlist te plaatsen. 

Enthousiaste reacties
Ton Derks (Billy Bird) was erg enthousiast over de reis: "Wij hadden geen idee wat we van Dubai konden verwachten. Natuurlijk hadden we wel wat websites gezien. Dan lijken de parken hetzelfde als elders. Maar als je in een rap tempo mee door Dubai en Abu Dhabi wordt meegenomen, beleef je het toch als een totaal andere wereld. Super dynamisch! Dit kwam natuurlijk ook doordat we niet alleen in contact kwamen met parken, maar ook met bouwers en merkstrategen. Hans en Sandra hadden alles perfect georganiseerd; ook de avonden! En natuurlijk bespraken we in onze groep ook veel dingen. Al met al heel leerzaam en ook nog gezellig." 

Ook Maas Brink van Landal schreef Hans een persoonlijk bericht: "Beste Hans, Ik heb vooraf veel over je gehoord en had dus hoge verwachtingen. Wat je mij hebt laten zien heeft de verwachtingen ver overtroffen en ga helemaal geïnspecteerd door jou terug naar huis. Dank voor alle zorg en we gaan elkaar zeker weer tegenkomen. "

In 2020 staat er weer 5- Daagse Studiereis op het programma: 
Met afvaardigingen van Landal – Van Wijnen Recreatiebouw – Billy Bird – Giellissen Events Exhibitions – Gaya – Aces of Spaces – Van Oord – zijn er enorm veel nieuwe zakelijke contacten gelegd en is het netwerk behoorlijk uitgebreid. Deze regio zal de komende jaren nog volop kansen bieden voor Nederlandse Entrepreneurs. Vandaar dat wij dit zullen combineren met de Deal Show (https://www.dealmiddleeastshow.com/) 2020. Dit is vergelijkbaar met de IAAPA maar dan gericht op deze regio. Ook hier zijn reviews bepalend voor het resultaat wat wij voor ogen hebben met onze studiereizen; 
 
Auteur: Hans van Leeuwen; Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme?
Skype : hansvanleeuwen1958 
web : www.pleisureworld.nl
Trefwoorden: attractieparken, innovaties, investeringen

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...