Geplaatst op: 22-03-2019
Auteur: Marc Gerlings
PleisureWorld NRIT
Publicatie: Recreatie & Toerisme december 2018

Consument vraagt om rijke groene recreatieomgeving

Tips voor het toepassen van biodiversiteit en belevingswaarde voor de gast

Consument vraagt om rijke groene recreatieomgeving

Naast toeristen checken voortaan ook vleermuizen, bijen, valken en zwaluwen in op Beach Resort Nieuwvliet-Bad. Op het nieuwe resort zijn naast allerlei soorten inheemse planten ook allerlei voorzieningen voor dieren geplaatst, zoals een bijen- en insectenhotel, speciale onderkomens voor egels en vleermuisverblijven. Recreatie & Toerisme ging op zoek naar inspiratie om verbetering in biodiversiteit te combineren met kansen voor extra beleving.


Roompot heeft zich als eerste recreatiebedrijf aangesloten bij het project ‘2B Connect’, dat moet zorgen voor meer biodiversiteit in de grensstreek van Nederland en België. Het project is een initiatief van 23 Belgische en Nederlandse instanties, waaronder de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) en Landschapsbeheer Zeeland. Dankzij de herontwikkeling van het nieuwe resort in Zeeuws-Vlaanderen is er extra veel plek voor de natuur ontstaan. In Nieuwvliet-Bad zijn vier oudere campings getransformeerd tot een modern resort. De eerste woningen werden deze zomer al opgeleverd en recent is ook de eerste fase van de beplanting afgerond

Bijdrage leveren

 

"We vinden het belangrijk dat onze projecten een bijdrage leveren aan het verbeteren van de omgeving. Dat doen we onder andere door de natuur meer ruimte te geven”, vertelt ceo Jurgen van Cutsem van Roompot Vakanties. "Dankzij onze deelname aan 2B Connect hadden we de beschikking over experts die ons hebben geholpen deze ambitie nog beter waar te maken. Wat we geleerd hebben in dit project gaan we zeker ook toepassen op andere projecten, beginnende met Roompot Water Village.”In de flora en fauna op het nieuwe resort komt vooral de zogeheten inheemse beplanting terug, zoals de Spaanse aak, zwarte els, zomereik, hazelaar, rode kornoelje, Gelderse roos en wilde liguster. Deze typisch Zeeuwse beplanting zorgt ervoor dat bepaalde vogels en insecten die thuishoren in de omgeving weer terugkeren, maar ook dat andere dieren als de vleermuis, ransuil, specht, zomertortel, kneu en ringmus hun weg naar het park gaan vinden.


Connect
Vier jaar lang, tot december 2019, zetten 26 partners in de grensstreek België-Nederland zich binnen het Interregproject ‘2B Connect’ in voor meer biodiversiteit op bedrijventerreinen. Meer dan 70 bedrijven in deze regio zullen hun terreinen groener inrichten zodat de lokale natuur alle kansen krijgt. Daarnaast reikt het Europese project verschillende instrumenten aan om ook andere bedrijven te helpen werken aan biodiversiteit. Groeninrichting van bedrijventerreinen biedt niet alleen kansen voor lokale dieren en planten, maar draagt ook bij aan de (grensoverschrijdende) verbinding van natuurgebieden en zorgt voor een aangename omgeving om te werken of te fietsen."Stel je even een bedrijventerrein voor, met grote en middelgrote ondernemingen, wegen, parkeerplaatsen,… Denk er nu ook bermen bij vol bloeiende bloemen, hagen van waaruit je vogels kan horen tsjilpen, bomen die de verbinding maken met een nabijgelegen bos, waterbuffers die een plekje bieden aan salamanders en libellen, klanten, werknemers en recreanten die genieten van het groen in deze omgeving. Dit beeld wil 2B Connect realiseren.”

Hovenier: "recreatie en natuur gaan prachtig samen”

 

Hovenier Jan Sandee is verantwoordelijk voor de beplanting. "Het is mooi dat we nieuwe natuur kunnen maken op de parken. Mensen zijn steeds bewuster van hun omgeving en ze gaan vaker bewust op zoek naar de eenvoud en het mooie uit de natuur. Met dit project is heel mooi te zien dat recreatie en natuur prachtig samen kunnen gaan.”Sandee is bij de aanleg van de omgeving op zoek gegaan naar een zo groot mogelijke verscheidenheid aan dieren en planten. "Zonder het juiste evenwicht is er niets. Stel je voor dat er geen bijen zouden zijn… dan hadden wij ook geen leven.”

Kansen voor beleving

 

Melissa Ernst, projectleider bij ZMf over de ontwikkelingen van kwalitatief groenbeheer bij dit vakantiepark: "Wij kiezen in Zeeland er voor om in de ontwikkeling van biodiversiteit ook met recreatiebedrijven samen te werken. Dat is wat ongebruikelijk binnen het samenwerkingsverband 2B Connect. We zien dat we in recreatie nog een grote kwaliteitsslag in de natuur kunnen maken.”Op de vragen over het extra verschil in diversiteit en de meerwaarde blijkt dat er niet meteen een antwoord is: "Het is moeilijk om een uitspraak te doen over hoeveel meer de diversiteit is toegenomen. Het interessante voor de recreatiesector is dat je een extra belevingsstatuur creëert. Je kunt veel meer activiteiten doen met gasten zoals het maken van bijenhotels, nestkasten bouwen en ophangen. Mooi land met grassoorten kun je bijvoorbeeld gezamenlijk maaien. Het is veel meer dan alleen winst voor het landschap zelf. Onder meer hebben we bij een camping op Tholen een kruidentuin ontwikkeld en dat is ook een ontmoetingsplek geworden voor de gasten. Denk ook aan de mogelijkheden om met gasten kookworkshops te houden met ingrediënten uit de verbeterde ecologische diversiteit. Het is goed dat Roompot kijkt naar de kansen voor de natuur en dat is nieuw voor dit grote bedrijf. Nu is veel kennis opgedaan in Nieuwvliet-Bad en dat wordt ook doorgegeven aan de andere Roompot locaties in Zeeland. De ruimte voor diversiteit bij de Roompot locaties lijkt op voorhand wat klein maar nu gaan we kijken wat het eerste project oplevert en dat geven we door.”Melissa legt het verband tussen de ambitie in natuurlijke diversiteit en de veranderende consument: "Bij ZMf zien we de ecologische verandering als een duidelijke meerwaarde voor een mooie omgeving en dat is een belangrijke recreatieontwikkeling. De markt is er ook aan toe, de consumenten stellen ook eisen aan het groen in een park. Het verblijf moet luxer maar het moet ook groener worden.”

Dichter bij mensen

 

Alex Wieland, ecologisch adviseur bij Stichting Landschapsbeheer Zeeland, vindt het mooi dat door de nieuwe beplanting de natuur ook dichter bij mensen wordt gebracht die daar normaal minder snel mee in aanraking komen. "Er komen toch veel mensen uit de stad. Hoe mooi is het dat die nu vanuit hun eigen huis de egeltjes zien lopen en torenvalken zien vliegen?” Er is hier volgens hem goed ingespeeld op de inheemse natuur. "En daardoor zie je nu al leuke dingen gebeuren. Dankzij de bessenstruiken gebruiken trekvogels deze plek nu als extra rustplaats en ik heb ook al verschillende bijengangetjes gezien, wat betekent dat deze dieren hun weg ook hebben gevonden. En dat wordt alleen nog maar meer als alles verder ontwikkeld en gegroeid is.”


7x Tips belevingswaarde en natuur
Als redactie zochten we naar tips waarbij ecologische verrijking en beleving elkaar ontmoeten. Toepassingen die worden gebruikt bij campings en huizenterreinen zijn:
  1. Maak een blotevoetenpad waarbij ook geklauterd kan worden.
  2. Leg een kruidentuin aan. Dit kun je gebruiken voor educatieve workshops wat de natuur oplevert.
  3. Bedenk kookworkshops waarbij gasten producten uit de natuur halen uit plaatsen die hiervoor zijn aangelegd.
  4. Mooi graslandschap of bermen vragen onderhoud. Maai of onderhoud deze landschappen met de gasten.
  5. Bouw nestkasten of bijenhotels. Je kunt gasten ook stimuleren om deze thuis op te hangen. Dan gaat de beleving van de vakantie of het weekend weg ook mee naar huis.
  6. Mooie diverse natuurplekken kun je ook inrichten als ontmoetingsplekken. Activiteiten en sport kan hier plaatsvinden, als er gelet worden op de zwakke elementen in het landschap.
  7. Bedenk een workshop over het spotten van nieuwe dieren die zijn gekomen door extra ecologische diversiteit. Indirect geef je aan gasten de boodschap mee dat verbetering in natuur echt verschil maakt

Feiten erbij geplaatst

 

Een groot informatiebord in Beach Resort Nieuwvliet-Bad vertelt bezoekers het algemene verhaal achter de aanplanting en faunavoorzieningen, kleinere bordjes tussen het groen of bij de onderkomens van dieren informeren bezoekers over de specifieke planten of geven extra informatie over de bewoners en hun rol in het ecosysteem, bijvoorbeeld dat 1 vleermuis wel 800 tot 3000 muggen kan vangen.


Buiten het vakantiepark investeert Roompot ook in natuurgebied De Verdronken Zwarte Polder, nabij Nieuwvliet. Dichtgeslibde watergangen worden weer opengemaakt, zodat het gebied weer zout water en de bijbehorende flora en fauna krijgt. Door een voetgangersbrug aan te leggen wordt het gebied beter en veiliger toegankelijk voor het publiek. Deze kennis kan worden gebruikt door andere parken van het concern. Roompot Vakanties is de grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland. Zo worden er ieder jaar zo’n 10 miljoen overnachtingen geboekt in de 40 eigen vakantieparken in Nederland en Duitsland. Naast vakantieparken en campings heeft Roompot Vakanties een breed pallet aan accommodaties zoals hotels en resorts; van comfortabel tot zeer luxe.

Trefwoorden: natuur, duurzaam toerisme, verblijfsrecreatie, flora, fauna
    

||| Blogs |||

24/07/19
Het einde van het dagticket komt in zicht. Gelukkig maar!
Tickets van dagattracties worden ieder jaar duurder. Dit is nodig, om de kortingsacties van supermar...
08/07/19
Worden zonvakanties te heet onder onze voeten?
Het weer. Waarschijnlijk na seks het meest gebruikte zoekwoord op Google. Zeker deze week zijn de tr...
18/06/19
Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
18/06/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag deel 3 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We gaan op bezoek bij het Bernepark waar het bezoekerscentrum in een oude waterzuivering is gebouwd. Je kunt er zelfs slapen in rioolbuizen. Ook bezoeken we Ski Resort Alpenpark- Neuss en slapen daar in Hotel Fire & ICE.
12/06/19
Slapen in een gevangenis over de grens!
Slapen in een gevangenis over de grens!
12/06/19 · Horeca · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag deel 2 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We laten ons vermaken en slapen bij het Road Stop Motel in Dortmund.
11/06/19
Ik google, jij googlet en wij googlen
Ik google, jij googlet en wij googlen
11/06/19 · Marketing · Hanita van der Schaaf | Lees meer
Afgelopen week bracht ik een bezoek aan Google in Amsterdam. Ik was altijd al nieuwsgierig naar de m...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/08/19
Fietsvakantie in eigen land onverminderd populair
Het recreatieve fietsnetwerk wordt tijdens de zomermaanden intensief gebruikt. Nederlanders ondernemen ook veel fietsvakanties.
16/08/19
Exclusief voor leden
Personeelstekort sterk voelbaar, ook in leisure
Nog steeds ervaart een kwart van de bedrijven belemmeringen bij het uitoefenen van de bedrijfsactiv...
16/08/19
Exclusief voor leden
Meer ambassades sluiten aan bij Embassy Festival (+ aftermovie van 2018)
Bijna zeventig ambassades doen mee aan het tweedaagse Embassy Festival in Den Haag en daarmee is di...
15/08/19
Nieuwe koers Beerze Bulten met renovatie vakantiebungalows
De Beerze Bulten heeft haar 14 zespersoons bungalows gerenoveerd. Hans van Leeuwen mocht de openingshandeling verrichten.
15/08/19
Ryanair naar de Hoge Raad
De staking van piloten en cabinepersoneel van de inmiddels opgeheven basis Eindhoven heeft voor Ryanair nog een aardig staartje. De Consumentenbond wil dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) Ryanair een boete oplegt vanwege het ontduiken van de compensatieregels en zelf gaat de luchtvaartmaatschappij in beroep tegen het vonnis van de Rechbank Oost-Nederland.
15/08/19
Duin- en Bollenstreek wil meerdaags wandelevenement
De Duin- en Bollenstreek wil een meerdaags jaarlijks terugkerend wandelevenement gaan organiseren. Het project valt binnen de ambities voor een gezonde en energieke regio.
15/08/19
Exclusief voor leden
Drie architectenbureaus verder met renovatie Boijmans
Museum Boijmans Van Beuningen en de gemeente Rotterdam hebben drie architectenbureaus gekozen die d...
14/08/19
Exclusief voor leden
Minder Nederlandse campings
In vijf jaar tijd is volgens de Kamer van Koophandel het aantal Nederlandse kampeerterreinen met 100 teruggelopen naar 2.200 (-4,2%).
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk