Geplaatst op: 22-03-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Pannenkoekenrestaurants vooral populair in natuur- en toeristengebieden

Pannenkoekenrestaurants vooral populair in natuur- en toeristengebieden
Bron: Pixabay

Het aantal pannenkoekenrestaurants is de afgelopen tien jaar in Nederland gegroeid van van 321 naar 390, een toename met 21%. Vooral tussen 2010 en 2013 groeide het aantal pannenkoekenrestaurants flink. De laatste jaren is de groei er uit. Pannenkoekenrestaurants zijn sterk vertegenwoordigd in natuur- en toeristengebieden. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies.


Op elke 100.000 inwoners zijn er 2,2 pannenkoekenrestaurants. De grootste dichtheid zien we in toeristische regio's en natuurgebieden. De provincie Zeeland heeft met 4,2 de hoogste dichtheid, de provincie Groningen met 0,5 de laagste.

Typen pannenkoekenrestaurants

 

De markt kan grofweg worden verdeeld tussen traditionele pannenkoekenrestaurants met een nostalgisch interieur en een sterke focus op pannenkoeken. Daarnaast zien we ook trendy restaurants met een modern en strak vormgegeven interieur en vaak een wat bredere kaart. Deze schuiven op van een single-product-restaurant naar een multifunctioneel horecaconcept.

Trends

 

Trends in de markt zijn Nutalla fast food shops, com crepes, de pannenkoekenprinter, de Japanse pannenkoekenbaren een all you can eat concept.

Regionale ontwikkelingen

 

De ontwikkeling van het aantal pannenkoekenrestaurants verschilt sterk per provincie. Met name Overijssel en Utrecht noteren forse groeicijfers. In absolute aantallen was de stijging het grootst in Noord-Holland, Zuid-Holland en Overijssel, met een toename van respectievelijk 15, 12 en 12 pannenkoekenrestaurants. In Zeeland, Flevoland en Groningen daalde het aantal pannenkoekenrestaurants de afgelopen tien jaar.

Doelgroepen en bestedingen

 

Senioren en gezinnen zijn voor de pannenkoekenrestaurants de belangrijkste doelgroepen. Deze twee groepen tezamen zorgen voor circa driekwart van de omzet in de sector. Per jaar noteren de restaurants circa 26,6 miljoen bezoeken. Een gast besteed gemiddeld 11 euro. Het bezoek is redelijk verdeeld over het jaar met pieken in de maanden mei, september en oktober.

Verwachting

 

De economische crisis had een positief effect op de pannenkoekenrestaurants. Consumenten werden steeds prijsbewuster en deden minder uitgaven buiten de deur. Als men al buiten de deur ging eten, werd er vaker gekozen voor betaalbare formules in de fastservicesector zoals pannenkoekenrestaurants. Nu de crisis achter de rug is ligt het groeitempo van pannenkoekenrestaurants een stukje lager. Hoewel de groei ten opzichte van de crisisperiode is afgevlakt verwachten de onderzoekers van Van Spronsen & Partners dat het aantal pannenkoekenrestaurants de komende jaren langzaam zal blijven toenemen. Dit wordt met name veroorzaakt door de vergrijzing die de komende jaren verder door zal zetten, waardoor de belangrijke doelgroep van senioren voorlopig zal blijven groeien.

Link: https://www.spronsen.com/wordpress/wp-content/uploads/Het-Pannenkoekenrestaurant-in-beeld.pdf
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, restaurants, pannenkoekenrestaurants
Vacature

||| Blogs |||

12/06/19
Slapen in een gevangenis over de grens!
Slapen in een gevangenis over de grens!
12/06/19 · Horeca · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag deel 2 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We laten ons vermaken en slapen bij het Road Stop Motel in Dortmund.
28/05/19
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
28/05/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Horeca · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag start ik met een vijfdaags avontuur voor de ultieme short stay-bestemming bij onze Oosterburen in Noordrijn-Westfalen, een economisch zeer sterke regio met veel inwoners en unieke toeristische hot spots!
28/01/19
Overtoerisme dankzij of ondanks DMO’s?
Overtoerisme dankzij of ondanks DMO’s?
28/01/19 · Beleid · Dagrecreatie · Horeca · Leisure · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Het was weer lachen in het vuistje in het najaar met pijn in de portemonnee! Wie op Black Friday no...
14/01/19
Oude strijder
Oude strijder
14/01/19 · Attractieparken · Beleid · Dagrecreatie · Duurzaam toerisme · Horeca · Leisure · Marketing · Natuur · Retail · Sport · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Watersport · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

11/06/19
De 100 grootste horecabedrijven van Nederland
McDonald’s is wederom het grootste horecabedrijf van Nederland. Op plaatsen twee en drie staan net als vorig jaar Van der Valk en Landal GreenParks. Dat blijkt uit de Top 100 van Misset Horeca.
07/06/19
Toerisme levert regio Arnhem Nijmegen 1,6 miljard op
Toerisme leverde de economie van regio Arnhem Nijmegen over 2018 ruim 1,6 miljard euro op. Er werkten meer dan 26.000 mensen in de sector.
03/06/19
Amsterdam legt ook B&B's aan banden
Na maatregelen tegen de ongebreidelde groei van Airbnb's wil de gemeente Amsterdam nu ook de Bed & Breakfasts maximeren.
31/05/19
Heuwekemeijer van Shanghai naar Krasnapolsky
Arne Heuwekemeijer is sinds 20 General Manager van NH Collection Amsterdam Grand Hotel Krasnapo...
29/05/19
Ticketsplus gaat portal met uitjes en belevingen voor Fletcher bouwen
Ticketsplus gaat voor Fletcher Hotels een portal met de uitjes en belevenissen in de omgeving maken.
24/05/19
Exclusief voor leden
Fietskoeriers veranderen hun businessmodel
Fietskoeriers zoeken ook de platformstrategie op en bieden een breed dienstenpakket.
18/05/19
Exclusief voor leden
Meer omzet, minder winst voor TUI
TUI heeft in de eerste jaarhelft van het boekjaar 2019 (oktober-maart) meer omzet behaald maar zag d...
17/05/19
Exclusief voor leden
Ondernemersvertrouwen in NL omhoog, in de horeca juist omlaag
Het ondernemersvertrouwen is in het tweede kwartaal van 2019 iets hoger dan een kwartaal eerder. Het ondernemersvertrouwen in de horeca daalde voor het derde kwartaal op rij.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk