Geplaatst op: 20-03-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Grote uitdagingen voor Nederlandse vakantieparken

Overcapaciteit, arbeidsmarkt en strakke regelgeving grootste uitdagingen

Grote uitdagingen voor Nederlandse vakantieparken

De grootste uitdaging voor ondernemers in de verblijfsrecreatie is het constant houden of laten groeien van de bezetting om financieel gezond te blijven. De toenemende aandacht die moet worden gegeven aan online vindbaarheid en de angst voor overcapaciteit versterken die uitdaging. De problemen die ondernemers ondervinden als ze zelf willen investeren maken het ondernemen in deze branche niet makkelijker. Ook de krapte op de arbeidsmarkt baart heel wat ondernemers zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van PleisureWorld NRIT onder 170 ondernemers.


In het najaar van 2018 heeft PleisureWorld NRIT een enquête uitgezet onder Nederlandse vakantieparken. De resultaten daarvan worden verwerkt in het boek ‘De Toekomst van het Vakantiepark’ van auteur Rolf Nijdam. Doel van dit boek is belanghebbenden te informeren met feiten over vakantieparken, inzicht te geven in de markt waarin ze opereren en te inspireren om tot een duurzame toekomst voor de branche te komen. Mede dankzij de steun van RECRON hebben 170 parken aan het onderzoek meegewerkt. Zij hebben inmiddels een uitgebreide samenvatting van de onderzoeksresultaten ontvangen waarin wordt ingegaan op oppervlakte, omvang, eigendom, samenwerkingen, financiën, personeel, gasten, niet-recreatief gebruik, verhuur, marketing, investeringen, uitdagingen en bedreigingen.

Uitbreiden of vernieuwen blijkt lastig

 

De grote toename van nieuwe accommodaties en groepsverblijven levert bestaande vakantieparken buikpijn op, mede gezien de problematiek die ze ervaren als zij zelf willen vernieuwen of uitbreiden: de lastige route rondom vergunningen en de terughoudendheid van banken bij de benodigde financiering. Ondernemers in de verblijfsrecreatie willen desondanks graag investeren, zo blijkt uit het onderzoek. Bedrijven die hebben aangegeven te komende jaren te gaan investeren, willen gemiddeld ruim een miljoen euro investeren in uitermate diverse plannen. Van investeren in de winkel tot investeren in de regionale samenwerking, en van nieuwe technologieën tot een nieuw horecaconcept. Waar men de komende jaren het meest in gaat investeren is de uitbreiding van het park met accommodaties en in de accommodaties zelf: het renoveren ervan of het omzetten van kampeerplaatsen naar accommodaties.

Krappe arbeidsmarkt nu al voelbaar

 

Een andere grote uitdaging die veel recreatiebedrijven ervaren, is het vinden van voldoende en goed gekwalificeerd personeel. De krapte op de arbeidsmarkt baart heel wat ondernemers zorgen. Zaken als het verduurzamen van het park spelen wel, maar worden relatief weinig benoemd. Ontwikkelingen rond permanent verblijven zijn ook een zorg. Meerdere bedrijven ervaren toegenomen druk vanuit gasten of eigenaren om (semi-)permanent te willen verblijven in een recreatieverblijf.

Meer informatie

 

Voorop blijven lopen in de verblijfsrecreatie? Kom dan dinsdag 21 mei naar de Vakdag Het vakantiepark van de toekomst bij Resort Beeks Bergen. Alles over deze vakdag op: hetvakantieparkvandetoekomst.nl


Het onderzoek maakt onderdeel uit van het boek De Toekomst van het Vakantiepark, dat in het najaar van 2019 verschijnt. Als u over deze publicatie binnenkort meer informatie wilt ontvangen, kunt u een mail met uw gegevens sturen aan: info@nrit.nl


Voor vragen of meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met onderzoeker Rolf Nijdam, rolf_nijdam@hotmail.com.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, kampeerterreinen, campings, bungalowparken, onderzoek
Vacature

||| Blogs |||

12/06/19
Slapen in een gevangenis over de grens!
Slapen in een gevangenis over de grens!
12/06/19 · Horeca · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag deel 2 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We laten ons vermaken en slapen bij het Road Stop Motel in Dortmund.
11/06/19
Ik google, jij googlet en wij googlen
Ik google, jij googlet en wij googlen
11/06/19 · Marketing · Hanita van der Schaaf | Lees meer
Afgelopen week bracht ik een bezoek aan Google in Amsterdam. Ik was altijd al nieuwsgierig naar de m...
28/05/19
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
28/05/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Horeca · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag start ik met een vijfdaags avontuur voor de ultieme short stay-bestemming bij onze Oosterburen in Noordrijn-Westfalen, een economisch zeer sterke regio met veel inwoners en unieke toeristische hot spots!
08/04/19
2019: het jaar voor nationaal toeristisch beleid
2019 wordt hét jaar waarin het Rijk haar rol pakt om te sturen op een gebalanceerde ontwikkeling van het inkomende en binnenlands toerisme in Nederland. Een ontwikkeling waarbij economie, samenleving en leefomgeving met elkaar in samenhang worden bekeken. Een ontwikkeling waarin lasten worden gedeeld en bovenal: kansen worden benut!
18/03/19
Een community voor marketingvraagstukken?
Een community voor marketingvraagstukken?
18/03/19 · Marketing · Hanita van der Schaaf | Lees meer
Sinds een aantal weken werk ik in het onderwijs. Een totaal andere wereld, in vergelijking met mijn ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/06/19
Exclusief voor leden
Uitgebreid profiel van de recreatieve fietser in de Westhoek
Wat beweegt de recreatieve fietser? Westtoer zocht het uit en komt de resultaten.
17/06/19
Exclusief voor leden
Extra belevingslaag op netwerk met Fietsen door de Bomen
Na Fietsen door het Water heeft Toerisme Limburg nu ook de fietsbeleving Fietsen door de Bomen geopend. Belgisch Limburg wil het toerisme stimuleren door een extra belevingslaag over het fietsroutenetwerk te leggen.
17/06/19
Exclusief voor leden
Schiphol en TU Delft werken samen aan snellere innovaties
De Schiphol Group en TU Delft gaan de krachten bundelen voor een betere beleving van de reiziger en het proces op de luchthaven.
17/06/19
Half miljoen voor Zuid-Hollandse winkel- en centrumgebieden
De provincie Zuid-Holland stelt een half miljoen euro beschikbaar voor winkeliers, ondernemers en gemeenten die samen hun winkel- en centrumgebied willen verbeteren. Hoe kun je een bijdrage aanvragen?
17/06/19
Provincie Groningen ondersteunt app met interactieve themaroutes
In Groningen is een app ontwikkeld waarmee recreanten met de smartphone in de hand door meer dan 2.000 jaar geschiedenis kunnen beleven. Waarom steekt Groningen geld in een dergelijke app?
16/06/19
RECRON benoemt vier leden van verdienste
Op de Algemene Ledenvergadering zijn vier RECRON-leden benoemd tot Lid van Verdienste. Toon Wijenborg, Jan Hagedoorn, Pim Meijkamp en Edwin Bomers kregen van RECRON-voorzitter Cees Slager het gouden speltje opgeprikt.
16/06/19
Ondernemers beter beschermd bij zakendoen op digitale platforms
Ondernemers in de EU hebben voortaan meer zekerheid wanneer zij zakendoen met digitale platforms zoals reserverings- en vergelijkingswebsites, online marktplaatsen en appstores.
16/06/19
Flevoland anderhalf uur centraal in Duits reisprogramma
Zondagavond 16 juni om 20.15 uur zendt de Duitse tv-zender WDR het reisprogramma ‘Wunderschön’ uit waarin Flevoland centraal staat. ‘Wunderschön’ is het best bekeken reisprogramma op de Duitse televisie.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk