Geplaatst op: 15-03-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Belang gemeente Emmen in Wildlands loopt op naar 80 miljoen euro

Belang gemeente Emmen in Wildlands loopt op naar 80 miljoen euro

De gemeente Emmen neemt alle leningen van Wildlands over. Dat moet de kosten voor de verliesleidende Drentse dierentuin verlagen. De gemeente krijgt in ruil voor de leningen meer zekerheden.  Zoals bekend verkeert de Drentse dierentuin in grote problemen met oplopende verliezen. Inmiddels is een koerswijziging ingezet die moet leiden tot lagere kosten en meer bezoekers.


Wildlands trok vorig jaar slechts 855 duizend bezoekers, dat moeten er dit jaar 940 duizend worden. Het eerste jaar trok de dierentuin nog 1,4 miljoen bezoekers. In 2017 noteerde de dierentuin verlies van € 1,8 miljoen maar dat liep in 2018 scherp op naar acht miljoen euro. De verliezen werden veroorzaakt door lage bezoekersaantallen en hoge operationele kosten. Uit een doorrekening van de businesscase bleek bovendien dat het park met de huidige financieringslasten op de lange termijn geen bestaansrecht had. 


Herfinanciering

 

De afgelopen periode hebben Wildlands, de gemeente, WMD, Rabobank en VolkerWessels (VWS) overlegd hoe ze de kosten voor Wildlands kunnen verlagen. Het resultaat is dat de gemeente Emmen leningen overneemt. Dat leent de gemeente tegen lagere kosten aan Wildlands. Zo worden de kosten lager. Maar de gemeente krijgt er ook meer hypothecaire zekerheden voor terug. Dat betekent dat alle onderpanden van de gemeente zijn.


Watermaatschappij WMD draagt de waterzuivering, het energienetwerk en de installaties gefaseerd over aan Wildlands en verkoopt Animazia aan de gemeente Emmen, die het weer verhuurt tegen nieuwe condities aan de dierentuin.

Aanvullende financiering

 

Daarnaast krijgt Wildlands een aanvullende financiering van € 11 miljoen. Verder krijgt het Atlas Theater per jaar € 1 miljoen subsidie extra omdat uit onderzoek bij vergelijkbare theaters was gebleken dat  de huidige subsidie aan de lage kant was. Met al deze maatregelen loopt het belang van de gemeente in de dierentuin op naar € 80 miljoen.

Maatregelen

 

Om het tij te keren neemt de dierentuin diverse maatregelen. De belangrijkste is dat duidelijk wordt gekozen voor het profiel van een dierenpark en komen er nieuwe dieren. Ook de routing in het park wordt aangepast. In het oorspronkelijke plan liepen de routes dood, door een doorsteek kunnen gasten straks een ronde lopen. Verder is per 1 januari de entreeprijs verlaagd, worden de dieren beter zichtbaar en wordt de band met de regio versterkt. Al deze maatregelen kosten € 3 miljoen maar moeten uiteindelijk € 6,4 miljoen per jaar aan kosten besparen.

Effect op begroting van de gemeente Emmen

 

De maatregelen kosten de gemeente Emmen jaarlijks circa € 1,7 miljoen, waarvan € 1 miljoen aanvullende subsidie aan het Atlas Theater. Als de gemeenteraad op donderdag 28 maart instemt met het voorstel om leningen over te nemen, kost Wildlands de gemeente circa € 700.000,- per jaar. De gemeente leent het geld van de Bank Nederlandse Gemeenten en leent dit geld door aan het dierenpark. De gemeente kan tegen aantrekkelijke voorwaarden geld lenen waardoor de kapitaalslasten van de dierentuin dalen. Wildlands betaalt aan de gemeente elk jaar huur, rente en belastingen.

Belang voor de regio

 

Wildlands levert de regio jaarlijks € 41 miljoen aan bestedingen op. Mensen geven geld uit in het dierenpark, maar ook bij restaurants, tankstations, hotels, winkels in de hele regio. Ook zorgt Wildlands voor 420 fulltime banen in Drenthe. Dit zijn banen in Wildlands, maar ook bij bijvoorbeeld leveranciers, winkels, horeca en op campings. Bovendien heeft de gemeente in het verleden veel geld geleend aan Dierenpark Emmen en aan Wildlands. Als de gemeente nu niks doet, dan is ze dat geld kwijt.

Trefwoorden: attractieparken, dierentuinen, drenthe

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...