Geplaatst op: 15-03-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Op weg naar nieuw Nationaal Park NLDelta

Op weg naar nieuw Nationaal Park NLDelta
Foto: Jan de Roon

Gisteren is een belangrijke stap gezet in de realisatie van een nieuw Nationaal Park NLDelta. De samenwerking tussen diverse provincies, natuurbeheerders en een gemeente werd in 2016 nog beloond met de juryprijs in de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland die was uitgeschreven voor het ministerie van Economische Zaken. De provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Brabant, gemeente Dordrecht, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Wereld Natuur Fonds ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst NLDelta. De zes partners zetten daarmee een volgende, belangrijke stap in de ontwikkeling van de delta Biesbosch-Haringvliet.


De ondertekening vond plaats in recreatiegebied de Hollandse Biesbosch. Wethouder Marco Stam van Dordrecht: "De Hollandse Biesbosch is onderdeel van Nationaal Park De Biesbosch, dat zich uitstrekt over twee provincies en dat zelf ook weer een deel is van een veel groter gebied, de delta van de grote rivieren. Het is een logische stap om elkaar op te zoeken en te versterken. NLDelta biedt de kans om de Biesbosch en Dordrecht nog aantrekkelijker te maken."


Eerste projecten in gang gezet

 

Met het Ambitieboek 'Dit is onze natuur' won NLDelta Biesbosch-Haringvliet in 2016 de juryprijs in de verkiezing 'Mooiste Natuurgebied van Nederland'. De verkiezing was onderdeel van het programma 'Nationale Parken van Wereldklasse' van het Ministerie van Economische Zaken. In de afgelopen tweeënhalf jaar hebben de initiatiefnemers, Nationaal Park De Biesbosch, Staatbosbeheer, Droomfondsproject Haringvliet en Natuurmonumenten, samen met betrokken gebiedspartners de eerste projecten in gang gezet om de ambities van NLDelta te verwezenlijken. Ambities die gaan over optimaal verbonden natuurgebieden, betere beleefbaarheid, goede verbindingen, een herkenbare identiteit en trotse bewoners.


Met deze overeenkomst hebben de zes ondertekenaars de wens uitgesproken om de NLDelta-samenwerking te continueren. Zij hebben menskracht en middelen toe gezegd, om het programma de komende jaren voort te zetten. De samenwerking richt zich op het bereiken van de NLDelta ambities en daarmee het maken van een start met regionale, strategische gebiedsontwikkeling en met het verkrijgen van de status Nationaal Park 'Nieuwe Stijl' gebaseerd op de herziene standaard van het Rijk.

Op weg naar een groenblauwe topattractie

 

"Zo, en nu aan de slag!" Initiatiefnemer Han Weber, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, benadrukt na afloop van de ondertekening de grote opgave die er nu ligt om van NLDelta een Nationaal Park van Wereldklasse te gaan maken. "Samen met de gebiedspartners en sterke iconen zoals de Biesbosch en Kinderdijk, maken we van NLDelta een groenblauwe topattractie."    Johan van den Hout, gedeputeerde van Noord-Brabant, vult aan dat ook de provincie Noord-Brabant gelooft in één groot nationaal park, met de Biesbosch als sterk merk. "Naast versterking van natuur, toerisme en recreatie, biedt NLDelta tevens kansen voor de bevordering van leefomgeving en welzijn van bewoners." Beide gedeputeerden zeggen uit te kijken naar het jaar 2021 waarin de herdenking van 600 jaar St. Elisabethsvloed aanleiding is om de delta in de schijnwerpers te zetten en Nationaal Park NLDelta te lanceren.



Voor Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Wereld Natuur Fonds zijn de kansen voor de natuur en de ontwikkeling daarvan een belangrijke pijler van NLDelta. Ad van Hees van Staatsbosbeheer noemt de belangrijke opgave waar we voor staan om de natuur in de hele zuidwestelijke delta op het gewenste niveau te krijgen. "Denk alleen al aan hoe we omgaan met de overgangen van zoet naar zout water."


Samen met de andere partners van het Droomfondsproject Haringvliet, hebben Wereld Natuur Fonds, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de afgelopen jaren diverse natuurontwikkelingsprojecten gerealiseerd rondom het herstel van de deltanatuur in het Haringvliet. Marieke Harteveld van Wereld Natuur Fonds: "Deze deltanatuur is ook internationaal heel belangrijk. Voor duizenden trekvogels en trekvissen, en ook in het zoeken naar oplossingen voor bijvoorbeeld de klimaatopgave. Wij geloven daarvoor in de integrale aanpak van NLDelta."  Anneklaar Wijnants van Natuurmonumenten: "De natuur is de basis. We kunnen heel trots zijn op onze delta, zo vlakbij het stedelijk gebied. Laten we die trots blijven uitspreken en samenwerken om de natuur hier verder te versterken."

Topics:Natuur
Trefwoorden: natuur, natuurgebieden, nationale parken, noord-brabant, zuid-holland, zeeland

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
12/02/24
Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.