Geplaatst op: 15-03-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Op weg naar nieuw Nationaal Park NLDelta

Op weg naar nieuw Nationaal Park NLDelta
Foto: Jan de Roon

Gisteren is een belangrijke stap gezet in de realisatie van een nieuw Nationaal Park NLDelta. De samenwerking tussen diverse provincies, natuurbeheerders en een gemeente werd in 2016 nog beloond met de juryprijs in de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland die was uitgeschreven voor het ministerie van Economische Zaken. De provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Brabant, gemeente Dordrecht, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Wereld Natuur Fonds ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst NLDelta. De zes partners zetten daarmee een volgende, belangrijke stap in de ontwikkeling van de delta Biesbosch-Haringvliet.


De ondertekening vond plaats in recreatiegebied de Hollandse Biesbosch. Wethouder Marco Stam van Dordrecht: "De Hollandse Biesbosch is onderdeel van Nationaal Park De Biesbosch, dat zich uitstrekt over twee provincies en dat zelf ook weer een deel is van een veel groter gebied, de delta van de grote rivieren. Het is een logische stap om elkaar op te zoeken en te versterken. NLDelta biedt de kans om de Biesbosch en Dordrecht nog aantrekkelijker te maken."


Eerste projecten in gang gezet

 

Met het Ambitieboek 'Dit is onze natuur' won NLDelta Biesbosch-Haringvliet in 2016 de juryprijs in de verkiezing 'Mooiste Natuurgebied van Nederland'. De verkiezing was onderdeel van het programma 'Nationale Parken van Wereldklasse' van het Ministerie van Economische Zaken. In de afgelopen tweeënhalf jaar hebben de initiatiefnemers, Nationaal Park De Biesbosch, Staatbosbeheer, Droomfondsproject Haringvliet en Natuurmonumenten, samen met betrokken gebiedspartners de eerste projecten in gang gezet om de ambities van NLDelta te verwezenlijken. Ambities die gaan over optimaal verbonden natuurgebieden, betere beleefbaarheid, goede verbindingen, een herkenbare identiteit en trotse bewoners.


Met deze overeenkomst hebben de zes ondertekenaars de wens uitgesproken om de NLDelta-samenwerking te continueren. Zij hebben menskracht en middelen toe gezegd, om het programma de komende jaren voort te zetten. De samenwerking richt zich op het bereiken van de NLDelta ambities en daarmee het maken van een start met regionale, strategische gebiedsontwikkeling en met het verkrijgen van de status Nationaal Park 'Nieuwe Stijl' gebaseerd op de herziene standaard van het Rijk.

Op weg naar een groenblauwe topattractie

 

"Zo, en nu aan de slag!" Initiatiefnemer Han Weber, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, benadrukt na afloop van de ondertekening de grote opgave die er nu ligt om van NLDelta een Nationaal Park van Wereldklasse te gaan maken. "Samen met de gebiedspartners en sterke iconen zoals de Biesbosch en Kinderdijk, maken we van NLDelta een groenblauwe topattractie."    Johan van den Hout, gedeputeerde van Noord-Brabant, vult aan dat ook de provincie Noord-Brabant gelooft in één groot nationaal park, met de Biesbosch als sterk merk. "Naast versterking van natuur, toerisme en recreatie, biedt NLDelta tevens kansen voor de bevordering van leefomgeving en welzijn van bewoners." Beide gedeputeerden zeggen uit te kijken naar het jaar 2021 waarin de herdenking van 600 jaar St. Elisabethsvloed aanleiding is om de delta in de schijnwerpers te zetten en Nationaal Park NLDelta te lanceren.Voor Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Wereld Natuur Fonds zijn de kansen voor de natuur en de ontwikkeling daarvan een belangrijke pijler van NLDelta. Ad van Hees van Staatsbosbeheer noemt de belangrijke opgave waar we voor staan om de natuur in de hele zuidwestelijke delta op het gewenste niveau te krijgen. "Denk alleen al aan hoe we omgaan met de overgangen van zoet naar zout water."


Samen met de andere partners van het Droomfondsproject Haringvliet, hebben Wereld Natuur Fonds, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de afgelopen jaren diverse natuurontwikkelingsprojecten gerealiseerd rondom het herstel van de deltanatuur in het Haringvliet. Marieke Harteveld van Wereld Natuur Fonds: "Deze deltanatuur is ook internationaal heel belangrijk. Voor duizenden trekvogels en trekvissen, en ook in het zoeken naar oplossingen voor bijvoorbeeld de klimaatopgave. Wij geloven daarvoor in de integrale aanpak van NLDelta."  Anneklaar Wijnants van Natuurmonumenten: "De natuur is de basis. We kunnen heel trots zijn op onze delta, zo vlakbij het stedelijk gebied. Laten we die trots blijven uitspreken en samenwerken om de natuur hier verder te versterken."

Topics:Natuur
Trefwoorden: natuur, natuurgebieden, nationale parken, noord-brabant, zuid-holland, zeeland
Vacature

||| Blogs |||

08/04/19
2019: het jaar voor nationaal toeristisch beleid
2019 wordt hét jaar waarin het Rijk haar rol pakt om te sturen op een gebalanceerde ontwikkeling van het inkomende en binnenlands toerisme in Nederland. Een ontwikkeling waarbij economie, samenleving en leefomgeving met elkaar in samenhang worden bekeken. Een ontwikkeling waarin lasten worden gedeeld en bovenal: kansen worden benut!
18/03/19
Een community voor marketingvraagstukken?
Een community voor marketingvraagstukken?
18/03/19 · Marketing · Hanita van der Schaaf | Lees meer
Sinds een aantal weken werk ik in het onderwijs. Een totaal andere wereld, in vergelijking met mijn ...
11/03/19
Groots Denken!
Groots Denken!
11/03/19 · Duurzaam toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Tijdens mijn bezoek aan de ITB Berlijn borrelde een lumineus idee op...
14/02/19
Iamst(erdam)upid
Iamst(erdam)upid
14/02/19 · Beleid · Toerisme · Han Verheijden | Lees meer
Begin december 2018 zijn de rood-witte "Iamsterdam’ letters van het Museumplein gehaald. Het is ge...
14/02/19
Het belang van een organisatorisch eco-systeem
Terugkijkend op 2018 hebben de meeste toeristische bedrijven uitstekende zaken gedaan. Niet voor nik...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/05/19
Mis het niet! Ga mee op de tweedaagse inspiratietour!
PleisureWorld NRIT organiseert op 19 en 20 juni een tweedaagse inspiratie tour door Noord-Nederland. We bezoeken die dagen 12 top-attracties in dag- en verblijfsrecreatie. Ruim 30 ondernemers hebben zich al ingeschreven. Schrijf je snel in voordat de bus vol zit!
27/05/19
Waarom stopt Amsterdam in Progress?
De denktank Amsterdam in Progress stopt. In een laatste bericht laat initiatiefnemer Stephen Hodes weten niet langer te willen vechten tegen ‘De Muur van Ontkenning’. Amsterdam dreigt volgens Hodes het Venetië van het Noorden te worden en ten onder te gaan aan overtoerisme. Ze verliezen daarmee hun ziel aan monocultuur en commerciële uitbuiting.
27/05/19
Exclusief voor leden
Duitsland zet grote database op met toegankelijke accommodaties
Het Duitse Verkeersbureau heeft zijn website uitgebreid met een categorie voor toegankelijk reizen waar bij de start 1.500 toegankelijke accommodaties zijn vermeld.
27/05/19
Camperaars: overheid informeer beter over milieuzones
Nederlanders zijn positief over het invoeren van milieuzones, maar vinden wel dat de informatievoor...
27/05/19
Exclusief voor leden
Roompot krijgt doe-, voel- en weetpad
De mascotte van Roompot, Koos Konijn, krijgt een eigen educatieve pad. De primeur heeft vakantiepark Weerterbergen in Weert waar Koos Konijn zijn eerste educatief doe-, voel- en weetpad krijgt.
27/05/19
Kindertentoonstelling Hallo Rembrandt!
Spelenderwijs Rembrandt leren kennen: dat is de insteek van de doe-tentoonstelling Hallo Rembra...
27/05/19
Nominaties HISWA Boot van het Jaar 2019
De vakjury van de HISWA Boot van het Jaar 2019 heeft de genomineerde motorboten en zeilboten vastgesteld.
27/05/19
Landal GreenParks krijgt nieuw park in Noord-Holland: Landal Berger Duinen
Landal GreenParks krijgt er een vakantiepark bij in de Noord-Hollandse duinstreek tussen de dorpen B...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk