Geplaatst op: 13-03-2019
Auteur: Marc Gerlings

Wateroverlast beperken leidt tot kansen voor recreatie

Wateroverlast beperken leidt tot kansen voor recreatie

Het afwateringskanaal in de gemeenten Leudal en Peel en Maas was ooit een belangrijke aan- en afvoerweg van turf, steenkool, meststoffen en hout. Door ambities om wateroverlast in de regio te beperken krijgt dit kanaal ook meer kansen voor recreatie.

Ondanks de functie om overtollig veenwater van de Peel af te voeren naar de Maas, raakte het kanaal in vergetelheid. Totdat een aantal partners, waaronder IKL en Waterschap Limburg, de handen ineensloegen om het gebied op te waarderen. Met behoud van landschappelijke en ecologische waarden en aandacht voor cultuurhistorische en recreatieve elementen.


Gezamenlijke impuls

Herman Vrehen, directeur van natuurbeheerorganisatie IKL: "Wil je een natuurgebied van deze omvang een impuls geven, is samenwerking cruciaal. Die reikt verder dan alleen de eigen taken en verantwoordelijkheden, het gaat erom hoe je elkaar kunt versterken. En minstens zo belangrijk is hoe we de omgeving hierbij kunnen betrekken. We maken niet langer plannen voor inwoners, maar met de inwoners. Die aanpak dwingt ook tot samenwerken. Een wens van de omgeving is bijvoorbeeld om het zicht op het kanaal te verbeteren. Daarvoor wordt de begroeiing op de oevers flink uitgedund. Door hiervoor onze vrijwillige hakhoutbrigades in te zetten, snijdt het mes aan twee kanten. We werken samen aan het herstel en beheer van het gebied en de vrijwilligers, óók buurtbewoners dus, kunnen in ruil voor hun hulp hun eigen houtvoorraad aanvullen.”


Vergelijking met Geleenbeekdal

Josette Van Wersch, lid van het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg: "Waterschap Limburg zorgt in onze provincie voor veilige dijken, droge voeten en voor schoon en voldoende water. Dat doen we vóór, maar ook mét de omgeving; de werkwijze die IKL ook voortdurend nastreeft. Als waterschap kijken we bovendien steeds meer naar een beekdalbrede aanpak. We pakken bijvoorbeeld niet alleen wateroverlast of zoals nu droogte aan, maar nemen de omliggende natuur mee in die aanpak en pakken daarmee meerdere aandachtspunten tegelijkertijd aan. In Sittard wordt op deze manier het Geleenbeekdal opnieuw ingericht. Kort gezegd, om wateroverlast in de stad te voorkomen, geven we de beek weer ruimte om te meanderen. Hierdoor ontstaat een prachtig natuur- en recreatiegebied in de stad en versterken we op meerdere manieren de kwaliteit van de leefomgeving. Ook hier is samenwerking weer belangrijk. Ik zie het als mijn taak om partijen te verbinden.”

Trefwoorden: recreatie, natuur, beheer, afwatering, water, wateroverlast
    

||| Blogs |||

10/09/19
WARNING – VAKANTIESCHAAMTE!
De Wereld Draait Door gaat weer van start. De files zwellen aan. De scholen zijn weer begonnen. De meteorologische zomer is beëindigd. Dan weet je dat het jaarlijkse ritueel van massale volksverhuizingen wederom achter de rug ligt: de vakanties zijn voorbij. Toch zit daar ook een negatief kantje aan.
03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...
11/03/19
Groots Denken!
Groots Denken!
11/03/19 · Duurzaam toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Tijdens mijn bezoek aan de ITB Berlijn borrelde een lumineus idee op...
14/01/19
Oude strijder
Oude strijder
14/01/19 · Attractieparken · Beleid · Dagrecreatie · Duurzaam toerisme · Horeca · Leisure · Marketing · Natuur · Retail · Sport · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Watersport · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
19/12/18
Transitie in toerisme
Transitie in toerisme
19/12/18 · Duurzaam toerisme · Menno Stokman | Lees meer
Menno Stokman van CELTH ziet dat toerisme in een transitie zit en stelt dat we naar een nieuw ecosysteem moeten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/09/19
Honderden Roompot-medewerkers proberen zaterdag record op World Cleanup Day te verbeteren
Zaterdag vindt de 2019 editie plaats van de World Cleanup Day. Honderden medewerkers van Roompot Vak...
17/09/19
Palau aangesloten bij UNWTO
Palau, de eilandenrepubliek met meer dan 240 eilanden en ongeveer 21.000 inwoners is volwaardig lid ...
16/09/19
Keep it Clean day op Camping de Lakens
Zaterdag 21 september staat Camping de Lakens in Bloemendaal geheel in het teken van de nationale ‘Keep it Clean Day’. Dit landelijke initiatief daagt alle Nederlanders uit om een dag lang al het zwerfaval op te ruimen dat ze tegenkomen.
12/09/19
Exclusief voor leden
TUI kiest exclusief voor trein naar Parijs
In het najaar van 2020 ruilt TUI vliegreizen naar Parijs in voor treinreizen. Wie dan een pakketreis naar Parijs bij TUI boekt, kan alleen nog maar met de trein reizen. TUI wil hiermee een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot.
06/09/19
Reacties Gastvrij Nederland en NBTC op Rli advies
De Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur constateert dat de aandacht voor toerisme in het beleid ...
04/09/19
Exclusief voor leden
Britse prins Harry wil samen met de branche reizen duurzamer maken
Een beetje ongemakkelijk blijft het wel. Royals die met regelmaat de hele wereld over vliegen en ons dan vertellen dat we duurzamer moeten reizen. Zo ook de Britse prins Harry die zich al twee jaar achter de schermen inzet voor het initiatief Travalyst.
30/08/19
Amsterdams kraanwater drinken bij je overnachting in de hoofdstad
In het kader van duurzaamheid heeft Mercure Amsterdam Centre Canal District de handen ineengeslagen...
27/08/19
Kompan en Repcon behalen gezamenlijk niveau 5 van de CO2-prestatieladder
Kompan en Repcon zijn, als eerste speeltoestellen leveranciers, op het hoogst haalbare niveau gecert...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk