Geplaatst op: 13-03-2019
Auteur: Marc Gerlings

Wateroverlast beperken leidt tot kansen voor recreatie

Wateroverlast beperken leidt tot kansen voor recreatie

Het afwateringskanaal in de gemeenten Leudal en Peel en Maas was ooit een belangrijke aan- en afvoerweg van turf, steenkool, meststoffen en hout. Door ambities om wateroverlast in de regio te beperken krijgt dit kanaal ook meer kansen voor recreatie.

Ondanks de functie om overtollig veenwater van de Peel af te voeren naar de Maas, raakte het kanaal in vergetelheid. Totdat een aantal partners, waaronder IKL en Waterschap Limburg, de handen ineensloegen om het gebied op te waarderen. Met behoud van landschappelijke en ecologische waarden en aandacht voor cultuurhistorische en recreatieve elementen.


Gezamenlijke impuls

Herman Vrehen, directeur van natuurbeheerorganisatie IKL: "Wil je een natuurgebied van deze omvang een impuls geven, is samenwerking cruciaal. Die reikt verder dan alleen de eigen taken en verantwoordelijkheden, het gaat erom hoe je elkaar kunt versterken. En minstens zo belangrijk is hoe we de omgeving hierbij kunnen betrekken. We maken niet langer plannen voor inwoners, maar met de inwoners. Die aanpak dwingt ook tot samenwerken. Een wens van de omgeving is bijvoorbeeld om het zicht op het kanaal te verbeteren. Daarvoor wordt de begroeiing op de oevers flink uitgedund. Door hiervoor onze vrijwillige hakhoutbrigades in te zetten, snijdt het mes aan twee kanten. We werken samen aan het herstel en beheer van het gebied en de vrijwilligers, óók buurtbewoners dus, kunnen in ruil voor hun hulp hun eigen houtvoorraad aanvullen.”


Vergelijking met Geleenbeekdal

Josette Van Wersch, lid van het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg: "Waterschap Limburg zorgt in onze provincie voor veilige dijken, droge voeten en voor schoon en voldoende water. Dat doen we vóór, maar ook mét de omgeving; de werkwijze die IKL ook voortdurend nastreeft. Als waterschap kijken we bovendien steeds meer naar een beekdalbrede aanpak. We pakken bijvoorbeeld niet alleen wateroverlast of zoals nu droogte aan, maar nemen de omliggende natuur mee in die aanpak en pakken daarmee meerdere aandachtspunten tegelijkertijd aan. In Sittard wordt op deze manier het Geleenbeekdal opnieuw ingericht. Kort gezegd, om wateroverlast in de stad te voorkomen, geven we de beek weer ruimte om te meanderen. Hierdoor ontstaat een prachtig natuur- en recreatiegebied in de stad en versterken we op meerdere manieren de kwaliteit van de leefomgeving. Ook hier is samenwerking weer belangrijk. Ik zie het als mijn taak om partijen te verbinden.”

Trefwoorden: recreatie, natuur, beheer, afwatering, water, wateroverlast

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...