Geplaatst op: 11-03-2019
Auteur: Hans van Leeuwen
PleisureWorld NRIT

Kruip in de huid van een Special Agent – Een Experience Walk Through voor FEC

Mission Impossible, Live Adventure Games

Kruip in de huid van een Special Agent – Een Experience Walk Through voor FEC

Wij gaan in gesprek met onze Franse gastheer en bedenker van het KOEZIO concept Bertrand Delgrange. Als enthousiast sportklimmer van origine heeft hij ooit als zelfstandig exploitant een van de eerste klimcentra in Frankrijk geopend. Daar is de basis gelegd voor een unieke ontwikkeling van een totaal vernieuwende indoorattractie. Het combineert alle functies van klimmen, survival, doolhof, prison escape met AR versleuteld in een game op een IPAD of Watch met Mifare techniek. Het is een mission waar je met een groep van 2 tot 5 personen in een grote Black Box allerlei raadsels en fysieke hindernissen moet overwinnen.


Wij bezochten de eerste vestiging in Lille en de onlangs geopende vestiging in Brussel. Er zijn nu vijf locaties in de afgelopen 12 jaar geopend en het concept van KOEZIO is klaar om verder te groeien in meer landen en wellicht als franchiseketen. Bertrand Delgrange heeft ver gevorderde plannen voor een eerste vestiging in Nederland en zoekt nog een geschikte locatie.

Op de foto Bertrand Delgrange (l) en Hans van Leeuwen (r)

Two missions Agent Delite en Hors Controle

 

Deze KOEZIO locatie in Lille is gelegen op een van de parkeerterreinen van de bekende sportwinkel Decathlon. De familie, eigenaar van Decathlon, is medeaandeelhouder van dit KOEZIO concept dat door Bertrand Delgrange is ontwikkeld. "Er is bewust gekozen voor een totaal uitdagend actief spelconcept in groepsverband”, vertelt Bertrand. "De verblijfsduur is minimaal anderhalf uur zonder pauze. Je kunt wel zeggen dat het overlevingsprincipe van toepassing is op dit actieve gezelschapsspel. Het is op geen enkele manier te vergelijken met andere indooractiviteiten.” Omdat er nog geen vergelijkbare concurrent van KOEZIO op de markt is, biedt dat perspectief maar ook grote uitdagingen. Door de exclusiviteit kan men stevige tarieven hanteren maar omdat KOEZIO zo uniek is heeft het publiek geen referentie kader en moet Bertrand het echt van mond op mond reclame moeten hebben.Alle deelnemers van KOEZIO in Special Outfit Playing The Game

Alleen met unieke attracties valt wat te winnen

 

De concurrentie neemt sterk toe door het almaar grotere aanbod. Kijk eens naar de opmars van de indoor speeltuinen, trampolineparken en FEC’s! Allemaal lijken ze op elkaar en er komen er wel heel veel. "Wij schrijven al vanaf het eerste exploitatiejaar zwarte cijfers maar het was 12 jaar terug makkelijker dan nu”, vertelt Bertrand. "Er is wel heel veel aanbod voor de vrije tijd van de consument.” Het basisconcept is een Walk Through met onderweg allemaal groepsgerichte activiteiten. Het spel verloopt met een iPad of een slimme watch. Je start met een preshow waarbij iedereen zich verkleed en je daardoor geen verschillen meer ziet binnen de groep. De directeur ziet er hetzelfde uit als de secretaresse! In de Mission Agent Delight zitten zo’n 15 escape achtige uitdagingen. Als groep gaat iedereen met de iPad op pad. De groep bestaat uit 2 tot 5 spelers en elke 7 minuten kan een nieuwe groep starten. De capaciteit bij twee missies ligt op 160 deelnemers per uur.KOEZIO DJ Experience More Morano good


Het online tarief, gemiddeld € 27,50 p.p. ligt wat lager dan wanneer je een kaartje aan de kassa koopt. Met een verblijfsduur van circa 2 uur is het met aan sluitend food & drinks bijna een dagje uit. Doelgroepen zijn scholen, verenigingen, bedrijven en families of individuelen met minimaal 2 personen. Na de experience is er een debriefing en voordat je allemaal weer gaat omkleden, wordt de uitslag bekend gemaakt op een big screen met tv-opnames. Het juichen en gejoel van de groep wordt uiteraard vastgelegd en gratis via social media de ether ingestrooid.


Wie de sfeer wilt proeven laat zich meeslepen op deze Youtube Movie met communication Manager Kjell Materman:Nieuwe VR MIssions Game in ontwikkeling

 

Jaarlijks komen zo’n 130.000 bezoekers in Lille en men start binnenkort met een derde Mission gebaseerd op een nieuwe VR-attractie die men in eigen beheer heeft ontwikkeld. Er komt een bedrijf naast KOEZIO dat zich als game-developer ook richt op collega’s uit de branche. "De investeringen kunnen afgeschreven worden op de 5 vestigingen van KOEZIO en dat maakt waarom wij ons zulke grote investeringen in de eigen game-ontwikkeling kunnen veroorloven.” Het herhalingsbezoek ligt gemiddeld wat hoger ligt als bij een pretpark maar lager dan bij een indoor speeltuin. In de catchment area moeten binnen een uur rijden zo’n 1 miljoen inwoners zijn. De opzet van KOEZIO is dat men een locatie kan runnen met circa 5 fte’s. Locatie managing, TD-er voor de techniek en de veiligheid en drie vaste medewerkers voor de administratie en de horeca. Men is op zoek naar locaties in Nederland en Duitsland. De oppervlakte moet zo’n 3.000m2 zijn en minimaal 15m hoog! Het verzorgingsgebied is de regio Amsterdam, Utrecht en Eindhoven en men verwacht dat een vestiging van KOEZIO op 2 à 3 locaties mogelijk zal zijn.De beruchte Black BOX waar het Special Agent Experience programma plaatsvindt. Zeer indrukwekkend op 15 meter hoogte een challange parcours overwinnen.

Whats Next - Het Nieuwe Dagje Uit

 

Het KOEZIO-concept is uniek in de wereld en kent inmiddels ook al wat slechte kopieën die in ons land mislukt zijn. (navraag bij Hans van Leeuwen). Een ontwikkeling die er op lijkt is die van Bear Grylls, een Britse bergbeklimmer, militair, avonturier, schrijver, televisiepresentator en motivatietrainer. Hij is vooral bekend door het presenteren van verschillende survivalprogramma's op Discovery Channel, waaronder Ultimate Survival, Worst Case Scenario en Escape From Hell. Hij heeft nu een eigen indoor pretpark ontwikkeld met de Merlin Entertainment Group. Hier ervaar ik ook zelf het verschil tussen KOEZIO dat uitblinkt in het bijzondere van de attractie en Merlin dat de brand optimaal vermarkt. Ik heb uiteraard beide attracties gedaan maar het concept van KOEZIO steekt er dik boven uit. Voor dit vernieuwende concept, waar zo’n twaalf jaar terug de basis is gelegd, zijn enorme toekomstmogelijkheden! Het sluit perfect aan op de trend van brands en ketens waardoor je makkelijker kunt opschalen en veel van de voorinvesteringen en ontwikkelingskosten niet voor de kiezen krijgt. Je kunt direct een vliegende start maken en je richten op de bezoekers. Bertrand heeft als doel de wereld te veroveren met zijn persoonlijke droom KOEZIO. Wil je meer weten bezoek dan de Vakdag Het Nieuwe Dagje Uit om te luisteren naar de presentatie van bedenker en eigenaar Bertrand Delgrange!


Link: https://koezio.co/
Trefwoorden: attractieparken, live adventure games

||| Blogs |||

18/03/19
Een community voor marketingvraagstukken?
Een community voor marketingvraagstukken?
18/03/19 · Marketing · Hanita van der Schaaf | Lees meer
Sinds een aantal weken werk ik in het onderwijs. Een totaal andere wereld, in vergelijking met mijn ...
11/03/19
Groots Denken!
Groots Denken!
11/03/19 · Duurzaam toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Tijdens mijn bezoek aan de ITB Berlijn borrelde een lumineus idee op...
14/02/19
Iamst(erdam)upid
Iamst(erdam)upid
14/02/19 · Beleid · Toerisme · Han Verheijden | Lees meer
Begin december 2018 zijn de rood-witte "Iamsterdam’ letters van het Museumplein gehaald. Het is ge...
14/02/19
Het belang van een organisatorisch eco-systeem
Terugkijkend op 2018 hebben de meeste toeristische bedrijven uitstekende zaken gedaan. Niet voor nik...
28/01/19
Overtoerisme dankzij of ondanks DMO’s?
Het was weer lachen in het vuistje in het najaar met pijn in de portemonnee! Wie op Black Friday no...


||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/03/19
Start veerboot naar Marker Wadden
Vanaf 20 april 2019 zorgt Natuurmonumenten voor een veerdienst naar Marker Wadden, de nieuwe groep n...
21/03/19
Drentse ambassade voor toerisme in JiaXing
In de Chinese stad JiaXing wordt op 27 maart 2019 officieel de “Drentse ambassade voor toerisme” geopend.
21/03/19
Exclusief voor leden
Drukte groepsrondleidingen Wallen leidt tot ontheffingmaatregel in 2020
Rondleidingen mogen gegeven worden, maar alleen als gidsen een ontheffing hebben en zich aan de regels houden, meldt de gemeente Amsterdam.
20/03/19
Nieuwe initiatieven voor recreatie en toerisme Flevoland
4 projecten krijgen voor 2019 subsidie zodat er in Flevoland voor bezoekers en inwoners nog meer te ...
20/03/19
ANVR start een platform voor jonge ondernemers en managers in de reisbranche: Young ANVR
ANVR zocht één young professional om mee te denken met het ANVR-bestuur en die na een ...
20/03/19
Pieter Elbers (KLM) opent zeventigste Keukenhof
Keukenhof, de topattractie van Nederland in het voorjaar, is zeventig jaar jong.
20/03/19
Viking voegt zeven schepen toe aan vloot
De bekende cruiserederij voor rivieren Viking heeft zeven nieuwe schepen aan de vloot toegevoegd.
20/03/19
Ryanair mag personeel Eindhoven niet ontslaan
Luchtvaartmaatschappij Ryanair mag de piloten en de cabinemedewerkers van de inmiddels gesloten basis in Eindhoven niet ontslaan. Het UWV heeft Ryanair geen toestemming voor het ontslag gegeven.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk