Geplaatst op: 27-02-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Onderhandelingen Amsterdam met Airbnb, Booking en Expedia afgebroken

Onderhandelingen Amsterdam met Airbnb, Booking en Expedia afgebroken

De onderhandelingen tussen de gemeente Amsterdam en verhuurplatforms Airbnb, Booking.com en Expedia zijn vastgelopen. Dat schrijft wethouder Laurens Ivens aan de Amsterdamse gemeenteraad.


De onderhandelingen zijn stukgelopen op de harde eis van de gemeente Amsterdam dat de platforms actief moeten ingrijpen als verhuurders langer dan 30 dagen hun woning verhuren. De wethouder heeft direct extra handhavingsacties aangekondigd. Amsterdam heeft al enige jaren een overeenkomst met Airbnb om illegale verhuur te voorkomen waar Booking.com zich later bij aansloot. Wethouder Ivens gaat nog wel proberen met elk bedrijf apart te onderhandelen.

Airbnb: Terugdringen verhuurtermijn heeft minimaal effect op drukte

 

Airbnb heeft teleurgesteld gereageerd en zegt zich in te blijven zetten voor samenwerking met de stad.  Airbnb was al niet blij was met het besluit van de gemeente om de verhuur tot maximaal 30 dagen te beperken. Het bedrijf stelt dat die maatregel vooral de hosts treft en slechts een minimaal effect heeft op de drukte in Amsterdam. Eind vorig jaar heeft Airbnb door onderzoeksbureau Ecorys laten onderzoeken wat het effect op het toerisme in Amsterdam is als de verhuurtermijn van 60 naar 30 dagen gaat. Het aantal gasten zal naar verwachting met 0,1 miljoen afnemen, op in totaal bijna 10 miljoen verblijfsgasten.

Kleine 10 procent van gasten in Airbnb

 

Uit die studie bleek overigens dat Airbnb slechts een aandeel van 4,2 procent heeft in het totaal van alle gasten (dag- en verblijfsgasten). Van alle verblijfsgasten in Amsterdam verblijft 8 procent in een Airbnb. In de overnachtingsmix is het aandeel van Airbnb (12 procent) overigens wat groter. Airbnb claimt daarbij dat haar aanbod beter over de stad is gespreid.
Uit het onderzoek, dat is gefinancierd door Airbnb, blijkt verder dat de bestedingen van gasten in een Airbnb in de lokale economie hoger zijn dan die van gasten die in commerciële accommodaties verblijven. Met deze overigens valide argumenten houdt Airbnb geen rekening met de onttrekking van huizen aan de woningmarkt en de sociale impact die de particuliere verhuur op buurten heeft.Link: https://amsterdam.raadsinformatie.nl/document/7354406/1#search=%22airbnb%22
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, particuliere verhuur, beleid, wetten, regelgeving, airbnb, amsterdam
Vacature

||| Blogs |||

12/06/19
Slapen in een gevangenis over de grens!
Slapen in een gevangenis over de grens!
12/06/19 · Horeca · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag deel 2 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We laten ons vermaken en slapen bij het Road Stop Motel in Dortmund.
28/05/19
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
28/05/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Horeca · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag start ik met een vijfdaags avontuur voor de ultieme short stay-bestemming bij onze Oosterburen in Noordrijn-Westfalen, een economisch zeer sterke regio met veel inwoners en unieke toeristische hot spots!
28/01/19
Overtoerisme dankzij of ondanks DMO’s?
Overtoerisme dankzij of ondanks DMO’s?
28/01/19 · Beleid · Dagrecreatie · Horeca · Leisure · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Het was weer lachen in het vuistje in het najaar met pijn in de portemonnee! Wie op Black Friday no...
14/01/19
Oude strijder
Oude strijder
14/01/19 · Attractieparken · Beleid · Dagrecreatie · Duurzaam toerisme · Horeca · Leisure · Marketing · Natuur · Retail · Sport · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Watersport · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

11/06/19
De 100 grootste horecabedrijven van Nederland
McDonald’s is wederom het grootste horecabedrijf van Nederland. Op plaatsen twee en drie staan net als vorig jaar Van der Valk en Landal GreenParks. Dat blijkt uit de Top 100 van Misset Horeca.
07/06/19
Toerisme levert regio Arnhem Nijmegen 1,6 miljard op
Toerisme leverde de economie van regio Arnhem Nijmegen over 2018 ruim 1,6 miljard euro op. Er werkten meer dan 26.000 mensen in de sector.
03/06/19
Amsterdam legt ook B&B's aan banden
Na maatregelen tegen de ongebreidelde groei van Airbnb's wil de gemeente Amsterdam nu ook de Bed & Breakfasts maximeren.
31/05/19
Heuwekemeijer van Shanghai naar Krasnapolsky
Arne Heuwekemeijer is sinds 20 General Manager van NH Collection Amsterdam Grand Hotel Krasnapo...
29/05/19
Ticketsplus gaat portal met uitjes en belevingen voor Fletcher bouwen
Ticketsplus gaat voor Fletcher Hotels een portal met de uitjes en belevenissen in de omgeving maken.
24/05/19
Exclusief voor leden
Fietskoeriers veranderen hun businessmodel
Fietskoeriers zoeken ook de platformstrategie op en bieden een breed dienstenpakket.
18/05/19
Exclusief voor leden
Meer omzet, minder winst voor TUI
TUI heeft in de eerste jaarhelft van het boekjaar 2019 (oktober-maart) meer omzet behaald maar zag d...
17/05/19
Exclusief voor leden
Ondernemersvertrouwen in NL omhoog, in de horeca juist omlaag
Het ondernemersvertrouwen is in het tweede kwartaal van 2019 iets hoger dan een kwartaal eerder. Het ondernemersvertrouwen in de horeca daalde voor het derde kwartaal op rij.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk