Geplaatst op: 27-02-2019
Auteur: Marc Gerlings

Valt het draagvlak voor toerisme van de inwoners in Limburg mee of tegen?

60% Limburgers steunt toerisme in de gemeente

Valt het draagvlak voor toerisme van de inwoners in Limburg mee of tegen?

Een meerderheid van de inwoners van de Zuid-Limburgse gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul ziet toeristen graag komen. Dat blijkt uit een enquête van het Belgische onderzoeksbureau Toerisme Vlaanderen onder 2400 Zuid-Limburgers in opdracht van de Provincie Limburg. De overlast van toerisme wordt ook volop ervaren.


Doel van het onderzoek was het draagvlak voor toerisme te meten. "Draagvlak onder de inwoners is erg belangrijk”, aldus gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor toeristisch beleid. "Het gaat niet alleen om omzetcijfers en banen. Het gaat er ook om hoe de inwoners omgaan met toerisme, hoe ze de impact ervaren en of ze hun mening kunnen uiten.”


De 2400 ondervraagden gaven afgelopen zomer antwoord op tientallen vragen en stellingen over onder meer economische impact, overlast en gewenste ontwikkelingen. Het algemene beeld is positief, zo blijkt uit de conclusies. Acht van de tien geënquêteerden menen dat toerisme de lokale economie versterkt. Bijna evenveel mensen zien een positieve invloed op overheidsinvesteringen en winkelaanbod in hun gemeente door het toerisme. Ook voelen veel ondervraagden zich trots omdat toeristen hun gemeente of stad bezoeken. Maastricht is hiermee koploper met 77 procent.


6 op de 10 inwoners zegt het toerisme in hun gemeente te steunen, 7 op de 10 wil dat hun gemeente een toeristische bestemming blijft. De Zuid-Limburger blijkt bovendien een ware ambassadeur te zijn want 3 op de 4 inwoners zegt toeristen graag te helpen als ze een vraag hebben.


Verschillen tussen gemeenten

Ondanks de overwegend positieve uitkomst van dit onderzoek, 60% van de ondervraagden reageerde positief en 30% neutraal, wordt er ook gekeken naar verbeterpunten. In de beantwoording worden verschillen tussen de gemeenten geconstateerd. In de gemeenten Gulpen-Wittem en Valkenburg aan de Geul wordt meer overlast ervaren dan in de gemeenten Meerssen, Eijsden-Margraten, Vaals en Maastricht. 


Ruim een kwart van de ondervraagden, 27 procent, vindt dat de leefbaarheid vermindert door verkeersproblemen, meer afval in de straten, een duurder leven en hogere criminaliteit. Veelal gaat het dan om overlast door fietsers, motoren en parkeerproblemen. Meer dan 75 procent noemt een beter openbaar vervoer als belangrijk verbeterpunt.


Het oppakken van de aandachtspunten is een regionale opgave en een belangrijke bouwsteen voor de visie Vrijetijdseconomie Zuid-Limburg. De regio Zuid-Limburg werkt samen om de beleving van het toerisme in Zuid-Limburg positief te laten zijn.


Geurts: "Positief gevoel"

Gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor toerisme, laat weten blij te zijn met het onderzoek. "Het rapport vormt een goede basis om met de sector zelf, de Provincie en gemeenten en uiteraard input van de burgers te kijken waar verbeterpunten zitten en ook waar we de sterke punten verder kunnen uitbouwen. Hoe positiever het gevoel, des te gastvrijer de ontvangst. En daar gaat het om in de toeristische sector.”

Trefwoorden: toerisme, balans, overtoerisme, druk, onderzoek

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).
12/03/24
Inflatie daalt langzaam met een lichtpuntje voor horeca
Toch is de inflatie voor de consument nog steeds aan de hoge kant. Voor bedrijven in de vrijetijdseconomie is er een lichtpuntje. De prijzen voor onder meer groenten en vlees stijgen minder hard dan het gemiddelde inflatiecijfer.
05/03/24
Ruim 60% van de Nederlandse camperaars boekt overnachtingsplekken
Door toenemende drukte op camperlocaties is er een grote toename van het vooraf boeken van een overnachtingsplek voor camperaars om er zeker van te zijn dat er een plek is.
05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.
29/02/24
Exclusief voor leden
Biedt LEV de oplossingen in het nieuwe reizen?
Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) maken tegenwoordig een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Denk aan e-scooters, e-steps, e-bikes en micro-auto's. Deze voertuigen bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit: ze zijn nagenoeg emissievrij en vragen minder (parkeer)ruimte. 18 partners gaan alle voordelen opzoeken in het LEVERAGE project.
27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...