Geplaatst op: 27-02-2019
Auteur: Jorrit Bijl
Kenniscentrum Kusttoerisme

Circulair bouwen in de verblijfsrecreatie

Circulair bouwen in de verblijfsrecreatie

Van betekenisvol ondernemen tot het bedenken van een circulaire oplossing voor drie verouderde schuren op een camping. Tijdens de bijeenkomst Circulair Bouwen in de verblijfsrecreatie van het Kenniscentrum Kusttoerisme werd circulaire economie in bredere context geplaatst om vervolgens concreet met elkaar aan de slag te gaan. Een bijeenkomst vol tips en inspiratie.

Onderdeel van betekenisvol ondernemen

 

Kees Klomp (directeur SMO) opende de middag met een presentatie over betekenisvol ondernemen. Hierbij stond ethiek centraal. Waarom is Tony Chocolony’s zo populair? Waarom willen millennials werken bij bedrijven die meer dan alleen winst beogen? De waarde van een regio of een bestemming als Zeeland is niet alleen uit te drukken in euro’s, maar ook in andere waarden. In de betekeniseconomie is het creëren van persoonlijke en maatschappelijke waardes, zoals vrijheid, gezondheid en biodiversiteit ook belangrij

Creëren van andere waardes

 

Dat het creëren van andere waardes belangrijk is, bleek wel uit de presentatie van Nico Schouten van Metabolic. Volgens Nico overschrijden we als mens tal van grenzen (uitputting grondstoffen, afval- en Co2 productie) die gevolgen hebben voor o.a. de biodiversiteit en het klimaat. Metabolic maakt op gebiedsniveau o.a. water, energie en materialen stromen inzichtelijk om deze zo efficiënt mogelijk in te richten met zo min mogelijk afval of CO2 productie. Voor de werkplekken op de Ceuvel schoof men oude woonboten over elkaar heen om werkruimtes te creëren, deze wekken met zonnepanelen hun eigen energie op en verschonen door beplanting de vervuilde grond. Kortom zo worden er verschillende waardes gecreëerd!

Mooie voorbeelden

 

Hierna liet Nescio Midavaine van Marsaki zien welke circulaire bouwprojecten er reeds in Zeeland plaatsvinden of plaats gaan vinden. Vol enthousiasme vertelde Nescio over een biocirculair tinyhouse op Schouwen-Duiveland en circulaire sociale woningbouw, waarbij af en toe ook stil werd gestaan bij de circulaire theorie.


Mariëlle van Interior for Tomorrow liet deelnemers verschillende circulaire mogelijkheden zien voor het interieur. Vloeren, meubels maar ook de accessoires hoeven niet perse nieuw te zijn. Voor de inrichting van het circulair tinyhouse in Breda gebruikten ze bijvoorbeeld de materialen van oude jeans voor wandafwerking.

Kennis delen

 

Circulaire oplossingen zijn er op zowel gebieds- als accessoiresniveau. Belangrijk is hierover de kennis die er al is met elkaar te delen. Wim Twigt projectleider van het project Circulaire beleving lanceerde samen met Sjaak de Hullu, degene die onlangs de eerste voucher ontving voor zijn circulair bouwen project op Camping Schippers, meer informatie op de website www.circulaireverblijfsrecreatie. Verder werd in het kader van kennisdeling de MOOC biobased construction van het Centre of Expertise Biosbased gepresenteerd. Pepijn Duijvestein (Circo) vertelde over de mogelijkheden van "Creating business through circulair design”


Na de pauze werden er drie verschillende interactieve werksessies gehouden. Tijdens deze sessies kregen ondernemers de mogelijkheid om mee te denken en voorbeelden/problemen te noemen waar zij zelf tegenaan liepen tijdens hun circulaire zoektocht. Hierbij werden de drie scenario’s van camping Schippers besproken. In de andere werksessies kwamen knelpunten als het gebrek aan praktische kennis, bouwmaterialen en de beperkte tijd van de ondernemer aan de orde. De laatste groep zag in Zeeland vooral mogelijkheden in het opwekken van hernieuwbare energie en de hoeveelheid biobased materialen die in Zeeland groeit.

Link: https://www.kenniscentrumtoerisme.nl/nl/
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, kamperen, kampeerterreinen, campings, groepsaccommodaties, zeeland, duurzaam toerisme, circulair bouwen

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Ga op speeddate bij Trendcongres Toerisme en Vrijetijd
Nog een reden om naar het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd te komen. Je mag als bezoeker op speeddate. Leer razendsnel je vakgenoten kennen.
05/04/24
Exclusief voor leden
Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken
Het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel heeft de ‘Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken' aan aan demissionair minister Hugo de Jonge overhandigd.
03/04/24
Exclusief voor leden
Hoe bouw je een onderscheidend merk?
Hoe bouw je een merk met een onderscheidende identiteit? Die vraag stond centraal op de presentatie van Martijn Assen van bureau NLVK op het kennisevent Embrace Growth 2024 van Booking Experts. In dit artikel de highlights en wat pointers.
03/04/24
ACSI Kampeerreizen nieuwe sponsor NJBB
Per april 2024 heeft ACSI heeft een driejarige sponsorovereenkomst gesloten met de Nederlandse Jeu de Boules Bond, gericht op promotie onder kampeerliefhebbers.
03/04/24
Exclusief voor leden
Dormio start verhuur 76 appartementen in Breskens
Dormio Resorts & Hotels is gestart met de verhuur en het beheer van Breskens Apartments in Breskens, Zeeuws-Vlaanderen. Het complex, ontwikkeld door Cafferelli en Van der Poel, bestaat momenteel uit drie luxe appartementsgebouwen en biedt 76 appartementen en penthouses.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...