Geplaatst op: 22-02-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Gelderland dient zienswijze in tegen opening Lelystad Airport

Gelderland dient zienswijze in tegen opening Lelystad Airport

De Noord-Veluwse gemeenten Hattem, Heerde, Elburg en Oldebroek vinden dat Lelystad Airport niet mag worden geopend voordat er een significante herziening van het luchtruim heeft plaatsgevonden. De gemeenten hebben samen met alle Gelderse gemeenten, provincie, RECRON, GNMF en het Nationale Park Hoge Veluwe hun zienswijze op het luchthavenbesluit kenbaar gemaakt.


In Gelderland maken ze zich zorgen over de gevolgen van de laagvliegroutes met betrekking tot de veiligheid, leefbaarheid, natuur en recreatie. Vooral de recreatiesector en de inwoners zullen de negatieve effecten ondervinden, is de verwachting. Volgens de Gelderse belanghebbenden en RECRON spelen recreatie  en  toerisme  een  grote  rol  voor  de  inwoners  van  Gelderland.  Een  groot  aantal  Gelderse arbeidsplaatsen is te vinden in deze sector. Bijna 1 op de 6 binnenlandse vakanties wordt in deze provincie gehouden. Daarmee is Gelderland koploper in Nederland. Bij de toeristenregio's voert de Veluwe de lijst van populaire binnenlandse vakantieregio's aan. Lelystad Airport en intensivering van de luchtvaart heeft mogelijk negatieve effecten op natuur-en recreatietoerisme in Gelderland.


Ze willen daarom van de minister weten op welke wijze de effecten voor recreatie en toerisme in kaart worden gebracht, welke beheersmaatregelen worden getroffen voor mogelijke risico's op negatieve effecten en hoe belangenorganisaties uit de sector bij de monitoringsuitvoering worden betrokken.

Gedegen afweging kan pas na herziening luchtruim

 

Vanwege de ingrijpende effecten op de omgeving, willen ze  eerst een goed onderbouwde belangenafweging zien, die pas gemaakt kan worden nadat de herziening van het luchtruim heeft plaatsgevonden. Daarnaast moet worden uitgegaan van feitelijke effecten en niet van een papieren werkelijkheid. In de Milieueffectrapportage (MER) staan cijfers die niet overeenkomen met werkelijk gemeten waarden. Bovendien zijn de milieueffecten boven het ‘oude land’ niet meegenomen, die gaan alleen over Flevoland. Dit terwijl de vliegroutes over Wezep, Hattem-Zuid en Wapenveld wat betreft geluidsoverlast en emissie één van de grootste knelpunten vormen.


Verder spreken de gemeenten hun zorg uit over de gewijzigde Verkeersverdelingregel, waardoor vrachtverkeer en autonome groei niet uitgesloten worden. Dit kan leiden tot een andere verdeling over de gebruikte routes.


Hoewel ze er van uitgaan dat hun inbreng serieus wordt genomen, zijn daarover ook zorgen na de mededeling eerder deze week van minister Van Nieuwenhuizen dat Lelystad Airport hoe dan ook gaat komen. De gemeenten zijn van mening dat de zienswijzeprocedure zorgvuldig behandeld moet worden en de minister rekening moet houden met de uitkomsten ervan.

Link: https://www.gelderland.nl/bestanden/Documenten/Gelderland/Nieuws%20en%20evenementen/190220_Zienswijze_LHB_MER.pdf
Trefwoorden: luchtvaart, luchthavens, schiphol, lelystad

||| Blogs |||

24/01/19
Is het vijf voor twaalf voor de Vakantiebeurs?
Volgend jaar viert de Vakantiebeurs zijn 50-jarig bestaan. Dat dit concept een 100-jarig jubileum niet gaat halen, mag duidelijk zijn.
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
05/12/18
Sorry wereld. Ik blijf gewoon vliegen.
Het knaagde de laatste tijd een beetje. Gewetenswroeging. Schuldbesef. Duivels dilemma. Boetekleed...
21/02/18
Omdenken
Omdenken
21/02/18 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Vastdenken. We hebben er allemaal last van. Vastgeroest in gewoonte, handeling en aanpak. Het wordt...
13/12/17
I Have a Dream…
I Have a Dream…
13/12/17 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het is december. De maand dus van ‘It is the most wonderful time of the year’ en ‘All I want...


||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/03/19
Start veerboot naar Marker Wadden
Vanaf 20 april 2019 zorgt Natuurmonumenten voor een veerdienst naar Marker Wadden, de nieuwe groep n...
20/03/19
Viking voegt zeven schepen toe aan vloot
De bekende cruiserederij voor rivieren Viking heeft zeven nieuwe schepen aan de vloot toegevoegd.
20/03/19
Ryanair mag personeel Eindhoven niet ontslaan
Luchtvaartmaatschappij Ryanair mag de piloten en de cabinemedewerkers van de inmiddels gesloten basis in Eindhoven niet ontslaan. Het UWV heeft Ryanair geen toestemming voor het ontslag gegeven.
20/03/19
Icelandair biedt 10 vluchten per week vanaf Brussel
Icelandair biedt vanaf 17 mei tot en met 17 september 2019 10 vluchten per week vanaf Brussel naar de IJslandse hoofdstad Reykjavik.
14/03/19
Exclusief voor leden
Startsein snelfietsroute Amersfoort – Utrecht
Provincie Utrecht en gemeenten gaven woensdagmiddag 13 maart het startsein voor de realisatie van de snelfietsroute Utrecht-Amersfoort.
13/03/19
TUI Boeings 737 MAX uitgeweken
Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) heeft gisteravond besloten dat het Nederlandse luchtruim gesloten wordt voor de Boeing toestellen van het type 737 MAX.
12/03/19
Lancering Internationale Maasfietsroute als EuroVelo 19
Voor het eerst in drie jaar heeft een nieuwe route zich aangesloten bij EuroVelo, het Europese fiets...
12/03/19
Tweede Kamer: Geen groei voor luchthavens Eindhoven en Rotterdam
Een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer vindt dat Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport voorlopig niet mogen groeien.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk