Geplaatst op: 13-02-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Meer Nederlanders kiezen voor zomervakantie in eigen land

Meer Nederlanders kiezen voor zomervakantie in eigen land

Deze zomer gaat naar verwachting bijna 12 miljoen Nederlanders op vakantie. Het buitenland is het meest in trek maar dit jaar geven opvallend meer Nederlanders de voorkeur aan een binnenlandse vakantie. Dat gaat ten koste van het aantal plannen voor een buitenlandse vakantie. In Nederland zijn vooral Gelderland, Limburg, Drenthe en Zeeland in trek. In het buitenland is het Middellandse Zeegebied onverminderd populair. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek naar de vakantieplannen van de Nederlandse bevolking van NBTC-NIPO Research.


"Het mooie zomerweer van 2018 heeft een positief effect op de zomervakantieplannen in eigen land dit jaar. We zien dat het aantal vakantieplannen voor vakanties naar het buitenland vooralsnog achterblijft ten opzichte van vorig jaar,” aldus Marieke Politiek, directeur NBTC-NIPO Research. 

Toenemende interesse in vakanties met caravan en vouwwagen in eigen land

 

Nederlanders willen ten opzichte van vorig jaar vaker op zomervakantie met de caravan en vouwwagen. Marieke Politiek: "Alhoewel de voorkeur van Nederlanders nog steeds het meest uitgaat naar een vakantie in een hotel, bungalow of vakantiepark, zit de (sta)caravan in de lift. De goede zomer van 2018 lijkt hier een positieve invloed op te hebben. Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan, trekken vooral naar Gelderland, Limburg, Drenthe en Zeeland.”

Middellandse Zeegebied populair

 

Terwijl het aantal vakantieplannen voor een zomervakantie naar het buitenland met 2 procent is gedaald ten opzichte van afgelopen jaar, blijft de interesse in een vakantie in het Middellandse Zeegebied onverminderd groot. "Opvallend is dat Nederlanders daarnaast vaker een vakantie plannen buiten Europa. Het aantal vliegvakanties stijgt hierdoor uiteraard ook in toenemende mate,” aldus Marieke Politiek.

Technische toelichting

 

NBTC-NIPO Research heeft onderzoek gedaan naar de zomervakantieplannen van ruim 11.000 Nederlanders (representatieve steekproef). Het ging daarbij om vakanties van een week of langer in de komende zomerperiode (mei tot en met september).

Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, vakantieplannen, toekomstverkenningen, nederlanders, binnenlandse vakanties, buitenlandse vakanties

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.
08/04/24
Exclusief voor leden
Graag een portie zon in de meivakantie 2024
Uit data van reisplatform Skyscanner blijkt dat vooral zonnige bestemmingen als Spanje, Italië en Portugal in trek zijn.
05/04/24
Exclusief voor leden
Wereldwijd toeristisch recordjaar voorspeld
De World Travel & Tourism Council (WTTC) voorspelt voor 2024 een recordjaar voor Travel & Tourism. De wereldwijde economische bijdrage van de sector een recordhoogte van 11,1 biljoen dollar zal bereiken.
04/04/24
Technologie en transitie met smart hospitality
Op donderdag 18 april is de dag voor het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024. Het thema is transitie en dan heb je het al snel over technologie. Nicolette Bolté mag die interactieve sessie leiden.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...