Geplaatst op: 11-02-2019

Waar letten duurzame reizigers op?

Waar letten duurzame reizigers op?

Onlangs schreven we al over de trends in duurzaam toerisme. Men zoekt de natuur steeds vaker op en wil daarnaast ook nog eens een steentje bijdrage aan natuurbehoud en verantwoordelijk reizen. Een belangrijk onderdeel van iedere vakantie is natuurlijk de accommodatie. Maar waar letten milieubewuste reizigers nu precies op tijdens het kiezen van het verblijf?

Certificering

 

Eco-labels zijn belangrijk; zo gaf 68% van de reizigers in 2018 aan de intentie te hebben om in een groene accommodatie te verblijven. Veel vakantiegangers letten hierbij op de aanwezigheid van een label. Tegenwoordig zijn er echter veel groencertificaten in de roulatie. Allen belangrijk, maar moeilijk te weten waar alles voor staat en welke nu betekenen dat een accommodatie écht groen, milieubewust of duurzaam is. Sommige labels vallen namelijk al te behalen door zelf een onlineformulier in te vullen, terwijl anderen een strenge keuring vereisen. Bookdifferent, is een onafhankelijk platform die reizigers een wegwijs biedt tussen de wirwar van labels. Maar voor veel eigenaren van B&B’s, vakantiewoningen en bungalowparken is het niet direct duidelijk wat er nu bij komt kijken om een groene accommodatie aan te bieden. 

Duurzame materialen

 

Zelfs voor milieubewuste vakantiegangers is het meestal geen overbodige luxe om het warm te hebben tijdens het verblijf, vooral tijdens deze koude dagen. Veel nieuwe vakantiewoningen en hotels worden nu al gebouwd met het oog op duurzaamheid op zowel lange en korte termijn. Denk hierbij aan de bouwmaterialen, de isolatienormen en verwarmingsoplossingen. Zo is het safari resort Beekse Bergen volledig aardgasvrij en worden Landal Greenparks enkel gebouwd met duurzame bouwmaterialen. Steeds meer nieuwe vakantieparken kiezen voor duurzame verwarmingsoplossingen. Maar ook reeds bestaande bungalowparken, B&B’s, hotels en andere vakantieaccommodaties investeren in het ‘verduurzamen’. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw laten isoleren van de locatie of het inwisselen van de cv-ketels naar warmtepompen. Met deze pompen wordt energie uit de buitenlucht onttrekt en gebruikt voor verwarming van lucht en water, waardoor er geen aardgas nodig is. Landal heeft het zelfs, onder andere door middel van de warmtepomp, voor elkaar gekregen om per jaar meer energie te leveren dan te verbruiken.

Ecologisch consumeren

 

Duurzame reizigers kunnen er natuurlijk niet geheel omheen; ook zij zullen consumeren. Dit zijn dan ook dingen waar steeds meer op gelet wordt. Naast een duurzame accommodatie wordt er ook gelet op de producten die worden geserveerd en gebruikt. Wordt er in het restaurant biologisch eten en drinken geserveerd? Worden er milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt? En wordt het afval wel gescheiden of gerecycled?


Duurzame accommodaties worden steeds populairder en reizigers worden steeds bewuster van waar op gelet moet worden en wat zij kunnen doen tijdens hun vakantie. Investeren in een duurzame voedselleverancier en een warmtepomp aan laten leggen wordt dus steeds belangrijker, niet alleen voor de reputatie, maar vooral ook voor het milieu zelf natuurlijk.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, verblijfsrecreatie, bungalowparken, warmtepompen

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...