Geplaatst op: 01-02-2019
Auteur: Marc Gerlings

Utrecht restaureert erfgoedparels en dat kan routes stimulans geven

Utrecht restaureert erfgoedparels en dat kan routes stimulans geven

Fietsers en wandelaars kunnen nog meer routes plannen langs erfgoedparels. De provincie Utrecht geeft aan twaalf regionale erfgoedparels subsidie om deze te restaureren. De eis, het erfgoed moet goed zichtbaar en bereikbaar zijn voor recreanten.

De provincie Utrecht besteedt in 2019 ruim 2,5 miljoen euro uit het fonds erfgoedparels aan de restauratie van 12 rijksmonumenten. Zo worden onder andere de Hamtoren in Vleuten en een Middeleeuwse beeldengroep in de Petruskerk in Woerden gerestaureerd. De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat deze monumenten goed toegankelijk blijven voor het publiek en draagt daarom bij aan onderhoud en restauratie als dat nodig is. De regeling wordt medio april 2019 weer opengesteld voor 2020.


Het geld uit het fonds erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Bij het verlenen van subsidies uit het Fonds Erfgoedparels hanteert de provincie een aantal criteria, waarvan de belangrijkste zijn: 


- de publieke toegankelijkheid
- cofinanciering van de eigenaar.

Dit jaar gaat het om 12 gehonoreerde projecten: 8 historische buitenplaatsen, 1 kerk, 1 beeldengroep, 1 postkantoor en 1 stadsmuur.


Het gaat om de volgende projecten:

Kasteel Den Ham/Hamtoren (Utrecht/Vleuten), hoofdhuis van buitenplaats Wulperhorst (Zeist), Rooms-Katholieke Kerk van Cabauw (Lopik/Cabauw), park en tuin van buitenplaats Persijn (De Bilt/Maartensdijk), theekoepel en tuin van buitenplaats Middenhoek (Stichtse Vecht/Nieuwersluis), beelden Petruskerk (Woerden), sterrenwacht bastion en stadsmuur (Utrecht), historische tuin- en parkaanleg Buitenplaats Over-Holland (Stichtse Vecht/Nieuwersluis), historische tuin en parkaanleg Kasteel De Haar (Utrecht/Haarzuilens), postkantoor Neude (Utrecht), tuinmuur en broeikassen Buitenplaats Nyenrode (Stichtse Vecht/Breukelen), tuinmuren Kasteel Heemstede (Houten).


Dat zijn erfgoederen die goed in routes passen in de stad Utrecht en in de regio.


Drie bijzondere voorbeelden van rijksmonumenten zijn: de beeldengroep in de Nederlands Hervormde Petruskerk in Woerden, het bastion Sonnenborgh in Utrecht en de Hamtoren in Vleuten.


Laat 15e-eeuwse beelden

Het herstel van de beeldengroep is een bijzondere restauratie. Bij de restauratie van de kerk in de jaren ‘80 werden in de grond diverse laat 15e-eeuwse beelden aangetroffen, die daar waarschijnlijk tijdens de beeldenstorm zijn verborgen. De beelden worden gerestaureerd en in de oorspronkelijke compositie terug geplaatst.


Bastion Sonnenborgh

Het bastion Sonnenborgh is in opdracht van Karel V gebouwd in 1552 aan de oostkant van de stad Utrecht. Het bastion kent een lange geschiedenis. Zo kwam in 1851 de natuurkundige Buys Ballot met het idee om op het bastion een sterrenwacht en een weerkundig instituut te bouwen. Het voegwerk en delen van het metselwerk van de karakteristieke bastionmuur verkeren in slechte staat en zullen gerestaureerd worden.


Hamtoren Vleuten

De Hamtoren (voormalig kasteel Den Ham) is het overblijfsel van een Middeleeuws kasteel in Vleuten. De toren verkeert in slechte staat van onderhoud. De restauratie betreft onder meer het herstel van gevels en dak en voeg- en stucwerk.


Gratis keukentafelgesprek en een energiescan

Aanvragers van de subsidie uit het parelfonds konden gratis gebruik maken van een financieel keukentafelgesprek en een energiescan. Bij deze gesprekken worden de eigenaren geholpen bij het indienen van de aanvraag en gewezen op aanvullende financieringsmogelijkheden. Ook worden zij geadviseerd over energiebesparende maatregelen die toegepast kunnen worden bij de restauratie.
Trefwoorden: erfgoed, route, recreatie

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
09/04/24
De Kunst van de Korte Keten centraal in Overijssel
In Overijssel is het kleinste mobiele museum van Nederland gepresenteerd: Blij in de Wei!' op Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug. De Korte Keten Experience gaat niet alleen om de kunstwerken maar vooral om het verhaal van de korte keten en streekproducten en hun producenten.
09/04/24
Lakenhal bestaat op 1 mei 150 jaar
Op 1 mei 2024 bestaat Museum De Lakenhal in Leiden 150 jaar: in 1874 werd de oude Laecken-Halle omgedoopt tot stadsmuseum van Leiden en geopend voor het grote publiek.
03/04/24
Museale kastelen & historische buitenplaatsen ontvingen meer bezoekers in 2023 maar gaan geen zorgeloos 2024 in
Uit de jaarlijkse bezoekersenquête onder 82 KBL met een museale functie, heeft 69% vn de 36 respondenten in 2023 weer meer bezoekers ontvangen dan in 2022. Ze hebben geen gevolgen meer van de coronapandemie.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.

||| Agenda |||

11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...