Geplaatst op: 10-02-2019
Auteur: Hans van Leeuwen
PleisureWorld NRIT

Doloris, de Kunstenaarsattractie van ons land!

Toeristische attractie in Tilburg

Doloris, de Kunstenaarsattractie van ons land!

Nog niet eerder hadden wij in ons land een kunstwerk als permanente attractie gericht op een dagje uit. Geïnspireerd door kunstenaarscollectief Karmanoia uit Berlijn heeft Joep van Gorp al vijf jaar geleden het plan opgevat dit concept naar Nederland te halen. Maar hoe krijg je een kunstenaarscollectief achter jouw plannen? Dan blijken dat passie, doorzettingsvermogen en geloof in eigen kunnen de voorwaarden zijn om een 100% financiering voor elkaar te krijgen.


Met de komst van het surrealistische doolhof Doloris’ Universe krijgt Tilburg nog dit jaar een internationale attractie van wereldformaat. De Brabantse stad komt daarmee in een eerbiedwaardig rijtje met steden als Berlijn, Tokio en Seoul waar dergelijke kunstzinnige attracties al eerder stonden. Ik was de afgelopen week al te gast bij Doloris en sprak met Joep van Gorp.


Nu online tickets verkrijgbaar
Met een gelimiteerde voorverkoop periode als een onderdeel van de financiering ziet Joep van Gorp dit als een vorm van crowdfunding! Single tickets voor slechts € 17,- per persoon en wie er tien koopt, betaalt slechts € 15,- per persoon. Hier zijn de kaarten verkrijgbaar.

Kennismaking met kunstenaar of een slimme ondernemer?

 

Doloris wordt een Future-Walk Through-Art-Installation-Challenge waar bezoekers ongelimiteerd de tijd krijgen hun weg te vinden. Joep verwacht een gemiddelde doorlooptijd van 60 minuten. Aan deze attractie werken 20 kunstenaars, waarvan 5 uit Berlijn en 15 uit Nederland. In het hele concept wordt 3 miljoen euro geïnvesteerd waarvan 1,5 miljoen euro in de attractie. Joep Gorp heeft het project getrokken en kreeg de gemeente Tilburg, die als facilitator een prominente rol vervult, achter zich! Wij zien Joep terug als spreker tijdens de Vakdag Het Nieuwe Dagje Uit van 26 maart a.s. bij FEC Sevenum.

Meer weten over dit unieke concept?

 

De Karmanoia crew heeft duidelijk een internationale ambitie om wereldwijd op unieke Hotspots een aantal unieke Future Walk Trough Art Installations te ontwikkelen. Meer weten kijk op www.karmanoia.org


Locatie is alles!

 

Joep had al onmiddellijk twee steden op het oog waar hij zijn ideeën wilde laten landen. Dat was Rotterdam of Tilburg. Grote steden, met veel dynamiek, veel studenten en met internationale ambities waren belangrijke voorwaarden als vestigingsplaats. Het was uiteindelijk Tilburg dat met een eerste subsidie van € 15.000,- over de brug kwam. Met de verkregen subsidie kon een pitch voorbereid worden bij de investeringsbank Brabant C dat warempel de hoofdprijs van vierhonderdduizend euro’s opleverde. Gewoon omdat de businesscase klopte en het een aanvulling was op het culturele en attractieve aanbod van deze locatie en de stad Tilburg. Dit was voor veel andere potentiële partners w.o. financiers een reden om in te haken. Doloris gaat van start op de bovenste twee verdiepingen van een oude kantoorkolos in de Tilburgse Spoorzone. Let maar op de komende jaren wordt dit gebied de toegangspoort van Tilburg en een serieuze uitgaanshotspot.



Een overzicht van Joep tussen de kunstenaarsobjecten

Compleet anders dan een Escape Room of GlowGolf


De basis wordt gelegd door een kunstenaarscollectief en betekent een totaal andere opzet waar normaal in onze branche designers of DTP-ers aan de slag gaan. Het wordt een doolhof met 2.200m2 kunst in 40 verschillende kunstige kamers met een experience. Doloris is een mix tussen een doolhof, HauntedHouse, escaperoom en een survival parcours. Het wordt een op kunst gebaseerde Future-Art-Installation-Challenge met een Walk, Discover, Cave & Climb through. Eenmaal in het doolhof moet je tal van fysieke hindernissen overwinnen. Soms moet je je lichaam er letterlijk doorheen persen! Er zijn verschillende challenges zodat het bijna niet mogelijk is om alles in een keer te beleven. Het is geen doel op zich om bezoekers angst aan te jagen en lijkt niet op het principe van een Haunted House maar spannend is het wel.

Twee horecapunten van circa 450m2 groot en het grootste dakterras van Brabant van eveneens 450m2 complementeren het geheel.

Kijk hier voor een eerste impressie:




 

"We werken met online ticketreservering en met een time slot van een uur”, vertelt Joep. "Het is wel zo opgezet dat je nooit alles in een keer kunt beleven. Ook wij zien veel in herhalingsbezoek in combinatie met de bijzondere horecaconcepten. Je kunt ook gewoon komen eten hoor.” De opzet van de horeca is wel wat strakker met Streetfood & Comfortfood. "Wat bij ons op de kaart staat wisselt regelmatig en gaat uit van het principe share dining. De keuken serveert wereldse smaken in een all-day menu. Authentiek comfort food, creatief gepresenteerd in uiteenlopende kleine gerechten om te delen. Het doel is om te verrassen en telkens de zintuigen op een andere manier te prikkelen.

Te zien op de Vakdag – Het Nieuwe Dagje Uit

 

Joep van Gorp zal als spreker aanwezig zijn tijdens de Vakdag Het Nieuwe Dagje Uit van 26 maart 2019 bij FEC Sevenum. Bezoek ook deze vakdag en ervaar het unieke concept van Doloris door een persoonlijke introductie van Joep van Gorp.


Joep van Gorp initiatiefnemer van Doloris op zijn toekomstig dakterras bij de Spoorzone van Tilburg
Link: https://doloris.nl/
Trefwoorden: attractieparken, dagrecreatie, cultuur, culturele attracties, noord-brabant

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
22/03/24
Exclusief voor leden
Eerste Changing Places Toilet in Beekse Bergen
In Beekse Bergen wordt op woensdag 27 maart het eerste Changing Places Toilet – een liggende toiletvoorziening voor kinderen en volwassenen met een ernstige beperking – geopend. Het dierenpark heeft hiermee – in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind en Joint Projects - een Nederlandse primeur: er is verder nog nergens in het land is een dergelijke verzorgingsplek aanwezig die voldoet aan de internationale standaard.
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
12/03/24
Exclusief voor leden
MKB-Nederland wil af van verhoging minimumloon
Zet een streep door de voorgenomen extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli aanstaande. Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die donderdag over dit onderwerp debatteert.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...