Geplaatst op: 31-01-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Hoge waardering van toeristen voor Putten

Hoge waardering van toeristen voor Putten

De bezoekers van de Gelderse gemeente Putten zijn in het algemeen zeer tevreden over hun bezoek aan de gemeente. Bijna alle bezoekers zeggen nog een keertje terug te komen. Opvallend was dat veel bezoekers met suggesties kwamen om het toeristisch product te verbeteren. Veiligheid is wel een issue.


Van juli tot en met oktober 2018 is er een bezoekersonderzoek uitgevoerd in de gemeente Putten. Er is dagbezoekers en vakantiegangers gevraagd naar hun mening over Putten. Ruim 450 bezoekers hebben de online vragenlijst ingevuld en de resultaten zijn ronduit positief te noemen. Bezoekers geven Putten gemiddeld een 8,5


Johan Grift, voorzitter VVV Putten+ is blij dat de gasten zo’n hoge waardering uitspreken. "Vooral de positieve reacties op de vriendelijkheid en gastvrijheid springen er voor mij uit. Hier werken we als VVV Putten+ met de recreatiebranche en gemeente Putten hard aan.” Roelof Koekkoek, wethouder toerisme gemeente Putten wil gehoor geven aan de vele suggesties die gasten hebben gedaan: ”Heel mooi deze betrokkenheid van dag- en meerdaagse bezoekers bij Putten! En zo bouwen we verder aan deze sterke economische sector.”

Herkomst

 

Ruim een derde (35%) de respondenten komt uit Gelderland; 23% uit Putten en 12% uit de rest van Gelderland. Zuid-Holland en Noord-Holland zijn beide goed voor ongeveer een vijfde van de respondenten. De belangrijkste redenen voor een vakantie in Putten is de ligging op de Veluwe (50%), de accommodatie die aansprak (42%) en herhaalbezoek (23%). Iets minder belangrijk waren de reisafstand tot de woonplaats (18%) en de combinatie van natuur en water (15%).

Bezoekmotief

 

Het grootste deel van de respondenten (53%) was tijdens het laatste bezoek aan Putten op vakantie in de gemeente. Ruim één op de vijf respondenten (22%) was in Putten voor dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen of sporten. Dertien procent van de respondenten bezocht Putten voor een uitstapje vanaf het huis (12%) of vanaf een vakantieadres dat niet in Putten ligt (6%).

Bestedingen

 

Een kleine 70% van de dagbezoekers van Putten verbleef maximaal 4 uur in Putten. De gemiddelde bestedingen lagen op 87 euro per persoon per dag. Dit hangt uiteraard samen met de activiteiten die men heeft ondernomen. De vaste gasten gaven 29 euro per dag uit, waarvan ruim de helft in winkels. Toeristische gasten gaven gemiddeld 98 euro per persoon per dag uit. Ruim de helft van dit bedrag werd uitgegeven aan de accommodatie. Bijna een kwart in horecagelegenheden en 18% in winkels.

Waardering

 

De bezoekers van Putten zijn in het algemeen zeer tevreden over hun bezoek aan Putten. Toeristische vakantiegangers en vaste gasten geven Putten gemiddeld een ruime 8,5. Van de bezoekers die een uitstapje in Putten gemaakt hebben krijgt Putten een 8,3. Bijna alle vaste gasten en dagbezoekers en 88% van de toeristische vakantiegangers komen zeker of misschien terug naar Putten.


Kernwaarden

 

De respondenten gebruiken veel verschillende woorden om Putten te omschrijven. Een aantal woorden komt steeds terug: bos, gezellig, rust, natuur, mooie omgeving en Veluwe. Dit sluit aan bij de uitkomsten van de interactieve sessies met de toeristische sector in het Dromenlab Putten; "Putten is natuurlijk, ontspannen, doen”. Dat ‘doen’ komt ook duidelijk naar voren in dit onderzoek: 72% van de vakantiegangers fietste en 61% van de vakantiegangers wandelde tijdens hun laatste vakantie in Putten.


Verbeteringen

 

Uiteraard is er ook ruimte voor verbetering van het toeristisch product. Circa 14% van respondenten vindt dat de omschrijving ‘onveilig’ bij Putten past. Vakantiegangers vinden dit vaker (17%) dan de bewoners van Putten (10%). Dit is geen gewenste typering van een vakantiebestemming. Verder valt op dat nog geen kwart van de respondenten Putten associeert met watersport en dat slechts 7% van de respondenten vindt dat Putten geschikt is voor watersporters. Dit terwijl Strand Nulde aan het Nuldernauw (één van de Veluwerandmeren) ligt.

Suggesties

 

Opvallend veel bezoekers hebben de moeite genomen en de gelegenheid aangegrepen om hun opmerkingen, suggesties en tips mee te geven. Van een verkeersluwe Dorpsstraat, toegankelijkheid voor minder validen, opening van voorzieningen op zondag (maar ook: zondagsrust in ere houden) tot het plaatsen van bankjes in het bos en de oproep tot meer eigentijdse evenementen.

Link: http://www.putten.nl/dsresource?type=pdf&objectid=90028f01-6c90-43b7-a395-96ada09166a3&&
Trefwoorden: toerisme, dagrecreatie, verblijfsrecreatie, vaste gasten, bezoekersonderzoek, waardering, gelderland

||| Blogs |||

30/11/17
Customer Journey “Teaching 3 weeks on Leisure & Events Management and Tourism in Shanghai”
De pre-exposure fase Een uitnodiging om les te gaan geven als visiting professors bij Shanghai N...
04/03/16
Richting geven aan de groei. Column Jos Vranken
In ieder nummer van Recreatie & Toerisme maakt de redactie ruimte vrij voor een Bedrijfscolumn. ...
23/11/15
Joie de vivre
Joie de vivre
23/11/15 · Onderzoek · Nienke van Boom | Lees meer
Vrijetijd - of ‘leisure’ - wordt vaak geassocieerd met plat vermaak, hedonistisch consumentisme...
16/09/15
Productiviteitsdenken kan te ver gaan
In de afgelopen zomer was ik uitgenodigd voor het bezoeken van een toneelvorstelling op een...
26/05/15
DISCUSS! Visitor pressure in cities only a problem when tourism is not economically important
The Centre of Expertise of Leisure, Tourism Hospitality is doing research on the increasing strain t...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/04/19
Verjonging cruisepassagiers
Meer kinderen en tieners maken een cruise en dat duidt op meer families op de schepen. Daarbij neemt het aantal dertigers toe (+18%).
16/04/19
Een derde van gezinnen vindt rondreizen op vakantie met auto relaxt?
Rondreizen met kinderen tijdens de vakantie vindt 39 procent van de ouders relaxt. Toch ziet niet ie...
12/04/19
Reizigers verdiepen zich nog minder in vaccinaties dan een jaar geleden
Waar vorig jaar 64% van de reizigers aangaf zich te verdiepen in de nodige inentingen voor hun vakan...
29/03/19
Portugal: van iedere 5 euro gaat 1 euro naar toerisme
De toeristische sector in Portugal maakt een stevige groei mee. Van iedere 5 euro aan economische a...
28/03/19
Exclusief voor leden
Grote verschillen in geluk van Nederlanders
Ruim 85 procent van de Nederlandse volwassenen is tevreden met zijn of haar leven. Dat zijn er meer dan in 2013 toen een vergelijkbaar onderzoek werd gehouden. Grote verschillen zien we in opleidingsniveau en migratie-achtergrond en in mindere mate leeftijd.
25/03/19
Natuurkampeerterreinen onverminderd populair
Kamperen in de natuur is populair. De overnachtingscijfers op de Natuurkampeerterreinen stegen in 20...
22/03/19
Exclusief voor leden
Meer buitenlands bezoek aan Nederlandse kastelen en historische buitenplaatsen
De 71 museaal toegankelijke kastelen en historische buitenplaatsen in Nederland trekken in toenemende mate ook buitenlandse bezoekers.
22/03/19
Inkomen Nederlanders nauwelijks gestegen
Het inkomen van de Nederlanders is de afgelopen tien jaar nagenoeg gelijk gebleven. Dat is slecht nieuws voor onze branche.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk