Geplaatst op: 31-01-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Hoge waardering van toeristen voor Putten

Hoge waardering van toeristen voor Putten

De bezoekers van de Gelderse gemeente Putten zijn in het algemeen zeer tevreden over hun bezoek aan de gemeente. Bijna alle bezoekers zeggen nog een keertje terug te komen. Opvallend was dat veel bezoekers met suggesties kwamen om het toeristisch product te verbeteren. Veiligheid is wel een issue.


Van juli tot en met oktober 2018 is er een bezoekersonderzoek uitgevoerd in de gemeente Putten. Er is dagbezoekers en vakantiegangers gevraagd naar hun mening over Putten. Ruim 450 bezoekers hebben de online vragenlijst ingevuld en de resultaten zijn ronduit positief te noemen. Bezoekers geven Putten gemiddeld een 8,5


Johan Grift, voorzitter VVV Putten+ is blij dat de gasten zo’n hoge waardering uitspreken. "Vooral de positieve reacties op de vriendelijkheid en gastvrijheid springen er voor mij uit. Hier werken we als VVV Putten+ met de recreatiebranche en gemeente Putten hard aan.” Roelof Koekkoek, wethouder toerisme gemeente Putten wil gehoor geven aan de vele suggesties die gasten hebben gedaan: ”Heel mooi deze betrokkenheid van dag- en meerdaagse bezoekers bij Putten! En zo bouwen we verder aan deze sterke economische sector.”

Herkomst

 

Ruim een derde (35%) de respondenten komt uit Gelderland; 23% uit Putten en 12% uit de rest van Gelderland. Zuid-Holland en Noord-Holland zijn beide goed voor ongeveer een vijfde van de respondenten. De belangrijkste redenen voor een vakantie in Putten is de ligging op de Veluwe (50%), de accommodatie die aansprak (42%) en herhaalbezoek (23%). Iets minder belangrijk waren de reisafstand tot de woonplaats (18%) en de combinatie van natuur en water (15%).

Bezoekmotief

 

Het grootste deel van de respondenten (53%) was tijdens het laatste bezoek aan Putten op vakantie in de gemeente. Ruim één op de vijf respondenten (22%) was in Putten voor dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen of sporten. Dertien procent van de respondenten bezocht Putten voor een uitstapje vanaf het huis (12%) of vanaf een vakantieadres dat niet in Putten ligt (6%).

Bestedingen

 

Een kleine 70% van de dagbezoekers van Putten verbleef maximaal 4 uur in Putten. De gemiddelde bestedingen lagen op 87 euro per persoon per dag. Dit hangt uiteraard samen met de activiteiten die men heeft ondernomen. De vaste gasten gaven 29 euro per dag uit, waarvan ruim de helft in winkels. Toeristische gasten gaven gemiddeld 98 euro per persoon per dag uit. Ruim de helft van dit bedrag werd uitgegeven aan de accommodatie. Bijna een kwart in horecagelegenheden en 18% in winkels.

Waardering

 

De bezoekers van Putten zijn in het algemeen zeer tevreden over hun bezoek aan Putten. Toeristische vakantiegangers en vaste gasten geven Putten gemiddeld een ruime 8,5. Van de bezoekers die een uitstapje in Putten gemaakt hebben krijgt Putten een 8,3. Bijna alle vaste gasten en dagbezoekers en 88% van de toeristische vakantiegangers komen zeker of misschien terug naar Putten.


Kernwaarden

 

De respondenten gebruiken veel verschillende woorden om Putten te omschrijven. Een aantal woorden komt steeds terug: bos, gezellig, rust, natuur, mooie omgeving en Veluwe. Dit sluit aan bij de uitkomsten van de interactieve sessies met de toeristische sector in het Dromenlab Putten; "Putten is natuurlijk, ontspannen, doen”. Dat ‘doen’ komt ook duidelijk naar voren in dit onderzoek: 72% van de vakantiegangers fietste en 61% van de vakantiegangers wandelde tijdens hun laatste vakantie in Putten.


Verbeteringen

 

Uiteraard is er ook ruimte voor verbetering van het toeristisch product. Circa 14% van respondenten vindt dat de omschrijving ‘onveilig’ bij Putten past. Vakantiegangers vinden dit vaker (17%) dan de bewoners van Putten (10%). Dit is geen gewenste typering van een vakantiebestemming. Verder valt op dat nog geen kwart van de respondenten Putten associeert met watersport en dat slechts 7% van de respondenten vindt dat Putten geschikt is voor watersporters. Dit terwijl Strand Nulde aan het Nuldernauw (één van de Veluwerandmeren) ligt.

Suggesties

 

Opvallend veel bezoekers hebben de moeite genomen en de gelegenheid aangegrepen om hun opmerkingen, suggesties en tips mee te geven. Van een verkeersluwe Dorpsstraat, toegankelijkheid voor minder validen, opening van voorzieningen op zondag (maar ook: zondagsrust in ere houden) tot het plaatsen van bankjes in het bos en de oproep tot meer eigentijdse evenementen.

Link: http://www.putten.nl/dsresource?type=pdf&objectid=90028f01-6c90-43b7-a395-96ada09166a3&&
Trefwoorden: toerisme, dagrecreatie, verblijfsrecreatie, vaste gasten, bezoekersonderzoek, waardering, gelderland

||| Blogs |||

14/02/19
Iamst(erdam)upid
Iamst(erdam)upid
14/02/19 · Beleid · Toerisme · Han Verheijden | Lees meer
Begin december 2018 zijn de rood-witte "Iamsterdam’ letters van het Museumplein gehaald. Het is ge...
14/02/19
Het belang van een organisatorisch eco-systeem
Terugkijkend op 2018 hebben de meeste toeristische bedrijven uitstekende zaken gedaan. Niet voor nik...
14/01/19
Oude strijder
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
24/10/18
Toeristen verleiden wordt het nieuwe belijden
Amsterdam puilt uit van de toeristen. Goed voor de economie, maar minder aangenaam voor veel inwone...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/04/19
Oplevering nieuwe pier Schiphol vertraagd met één jaar
Schiphol werkt al enige tijd aan een nieuwe pier. In maart 2018 toonde Schiphol de eerste beeld...
18/04/19
Exclusief voor leden
Meer reizigers willen duurzame keuzes maken
In het kader van de Dag van de Aarde op 22 april (Earth Day), komt Booking.com met de resultaten u...
18/04/19
Miljoen internationale toeristen verwacht met Pasen
In het paasweekend komen circa een miljoen internationale toeristen naar Nederland. Dit zijn er 150.000 meer dan afgelopen jaar. Wie komen er? Waar gaan ze naar toe? Wat geven ze uit?
17/04/19
Verjonging cruisepassagiers
Meer kinderen en tieners maken een cruise en dat duidt op meer families op de schepen. Daarbij neemt het aantal dertigers toe (+18%).
15/04/19
Provinciale domeinen worden nog toegankelijker
Alle groen- en recreatiedomeinen van de provincie Antwerpen aanvaarden binnenkort de European Disabi...
15/04/19
Exclusief voor leden
Toeristisch overstappunt bij landgoed Linschoten
Bij Landgoed Linschoten, dat ligt tussen Woerden en Montfoort, is op vrijdag 12 april een nieuwe toeristisch overstappunt (TOP) geopend.
15/04/19
Beschikbaar inkomen steeg hard in 2018
Het netto reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in 2018 met 2,6 procent gestegen.
15/04/19
Amsterdamse campagne tegen overlast werkt
De campagne Enjoy & Respect – gericht op het aanpakken van wangedrag van Nederlandse en buiten...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk