Geplaatst op: 29-01-2019
Auteur: Marc Gerlings

Dossier nominatie Hollandse Waterlinies voor UNESCO werelderfgoed aangeboden

Dossier nominatie Hollandse Waterlinies voor UNESCO werelderfgoed aangeboden

Gister is in de Franse hoofdstad Parijs de nominatie van de Hollandse Waterlinies aangeboden bij UNESCO. De Hollandse Waterlinies worden gevormd door het reeds bestaande Werelderfgoed Stelling van Amsterdam en de voorgestelde uitbreiding met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen vormen zij, meent het nominatiedossier, een uniek en compleet monument van verdediging van het land met water als bondgenoot.


De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft als toekomstig Werelderfgoed een mooie aanvulling op de unieke waarde van de Stelling van Amsterdam. De beide linies vormden in het verleden één verdedigingslinie die bedoeld was om het bestuurlijke en economische hart van Nederland te beschermen tegen vijandelijke legers.

Defensie met watermanagement

De Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt het begin van het verhaal van de complete ontwikkeling van de beide linies. Samen laten de linies de transitie van bouwen met baksteen naar betonbouw zien, het Nederlands vernuft op het gebied van watermanagement en het is nu ook nog een groot open landschap aan de rand van de Randstad.

Meer bezoekers trekken?

De Werelderfgoedstatus onderstreept en bevestigt de betekenis van dit unieke erfgoed en daarmee de betekenis voor de landschappelijke en ruimtelijke kwaliteit in ons land. Het biedt daarnaast economische en maatschappelijke kansen, de mogelijkheden om meer (internationale) bezoekers naar het gebied te trekken en de mogelijkheden om de exploitatie van het gehele erfgoed te bestendigen en de beleving te vergroten.

Stelling van Amsterdam staat al op de lijst

De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie hebben een gezamenlijk verleden én een gezamenlijke toekomst als één Werelderfgoed; de Hollandse Waterlinies. In 1996 werd de Stelling van Amsterdam door UNESCO opgenomen op de Werelderfgoedlijst. In juni 2014 besloot het rijk om de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de voorlopige nominatie lijst voor UNESCO Werelderfgoed te zetten, als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Na een jarenlange samenwerking tussen de vier linieprovincies (Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant) en het rijk is het aanbieden bij UNESCO een zeer belangrijke stap in het nominatieproces. Op zijn vroegst hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie zomer 2020 door UNESCO aangewezen te worden als Werelderfgoed, daarmee is het UNESCO-Werelderfgoed Hollandse Waterlinies dan een feit.

Veel forten zijn inmiddels opgeknapt, opengesteld en er worden diverse activiteiten georganiseerd. De toegankelijkheid en de bereikbaarheid is een belangrijke eis voor de status van Werelderfgoed. Ook zijn er verschillende wandel- en fietsroutes, arrangementen en rondleidingen op forten, zodat iedereen op zijn eigen manier het verhaal en het waterlinielandschap kan ontdekken. Het Waterliniemuseum bij fort bij Vechten mag zeker in dit rijtje niet ontbreken, benadrukt de provincie Utrecht de ontsluiting van de linies.

Trefwoorden: werelderfgoed, UNESCO, linie, water, erfgoed, museum, fietsen, wandelen,

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.
29/03/24
Exclusief voor leden
50 Best practices voor duurzaam toerisme in 1 publicatie
Bent u op zoek naar best practices voor duurzaam toerisme? Dan is de publicatie ‘Duurzaamheid in Oostenrijk’ van het Oostentijks Nationaal Bureau voor Toerisme iets voor u.
29/03/24
Exclusief voor leden
European Sleeper arriveert voor het eerst in Praag
Nederland heeft een rechtstreekse nachtverbinding per trein met Praag. Deze week is de eerste European Sleeper gearriveerd in Praag.
29/03/24
Exclusief voor leden
ACMI-operator Avion Express financieel hersteld van Covid-pandemie
Avion Express, een van de grootste ACMI-operators (Aircraft, Crew, Maintenance en Insurance) heeft het herstructureringsproces voltooid dat in 2021 was gestart tijdens de Covid-19-pandemie. Avion voert onder meer ook opdrachten uit voor Air France-KLM groep en touroperator TUI.
29/03/24
Dutch Health Week haalt veel zorg en gezondheidszoekers naar Utrecht
Domstad Utrecht is vol met vak- én gewone bezoekers tijdens Dutch Health Week. Deze is van zondag 7 tot en met zondag 14 april, een week lang als ‘Utrecht, Heart of Health’. Hier zit een brede samenwerking achter voor destintatiemanagement van Utrecht.
27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...