Geplaatst op: 28-01-2019
Auteur: Marc Gerlings

Vertrouwenspersoon aanstellen tegen geweld en intimidatie op de werkvloer

Vertrouwenspersoon aanstellen tegen geweld en intimidatie op de werkvloer

Veel werknemers krijgen te maken met geweld en intimidatie op de werkvloer. Met name werknemers in zorg- en welzijnsberoepen krijgen hier veel mee te maken, zo blijkt uit cijfers van het CBS. 52 procent van hen ervaarden ongewenst gedrag door klanten of patiënten.


FNV vicevoorzitter Kitty Jong: ‘We weten dat het gebeurt, maar toch blijven het cijfers om van te schrikken. Geweld en intimidatie zijn nóóit ‘part of the job’. Werkgevers moeten zich blijven inzetten om de veiligheid van hun werknemers te garanderen.’


1 op de 5 werknemers krijgt te maken met intimidatie op de werkvloer door klanten of patiënten. Maar sommige groepen werknemers krijgen hier buitensporig veel mee te maken, met name maatschappelijk werkers (54%) en zorgpersoneel (51%. Politie en brandweer (47%) ervaren het meeste fysieke geweld door derden. Jong: ’Iedereen moet veilig zijn werk kunnen doen. Ook mensen die zich inzetten voor de publieke zaak. Dat ongeveer de helft van deze groep werknemers geweld of intimidatie meemaakt is onacceptabel.’


Vertrouwenspersoon

Pesten en (seksuele) intimidatie door collega’s of leidinggevenden komt ook voor. Uit FNV onderzoek van een jaar geleden bleek, dat een op de vijf werknemers het beleid van hun organisatie niet kent als ze met seksuele intimidatie worden geconfronteerd. FNV pleit voor een onafhankelijke vertrouwenspersoon voor iedereen. Jong: ‘Zeker vrouwen in kwetsbare posities moeten hun verhaal kwijt kunnen. Zij vinden dat lastig, al helemaal als zij een onzeker flexcontract hebben. Zij zijn bang hun baan te verliezen als zij klagen, maar hebben ook recht op bescherming.’

Topics:Beleid
Trefwoorden: arbeid, geweld, intimidatie

||| Blogs |||

25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
20/09/21
New opportunities arise
New opportunities arise
20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/12/21
Utrechtse Heuvelrug voert verplicht Ruitervignet in
Ruiters en menner moeten met ingang van 1 januari 2022 op de Utrechtse Heuvelrug een Ruitervignet aanschaffen. Een bijzondere stap om het onderhoud van de ruiterpaden te bekostigen.
02/12/21
“Het beantwoorden van reviews beïnvloedt verkoopcijfers”
Bijna iedereen leest wel eens reviews op het internet. Die reacties (en de manier waarop een onderne...
02/12/21
Staycation weer populair: 70% Nederlandse vakantiehuizen bezet door Nederlanders
Met de groeiende onzekerheid rondom de coronamaatregelen kiezen Nederlanders weer steeds meer voor e...
02/12/21
Exclusief voor leden
Kasteel Hoensbroek kaapt Museumprijs weg voor Volkenkunde en Amsterdam Museum
Vanmorgen werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept.
02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...
02/12/21
Fries Museum biedt meer voor mensen met visuele beperking
Speciaal voor bezoekers met een visuele beperking organiseert het Fries Museum rondleidingen die een nieuw perspectief bieden op de tentoonstellingen Icons en Ferhaal fan Fryslân. Vooral voelen wordt ingezet om de tentoonstelling te beleven.
02/12/21
CityLab010 levert vooral duurzame ideeën op
De gemeente Rotterdam steunt met CityLab010 Rotterdamse initiatiefnemers met een vooruitstrevend plan voor de stad. In toerisme zijn meerdere living labs actief en daarom is het goed om te zien wat uit dit stadslab komt. Circa 150 aanvragen zijn ingediend, waarvan 49 initiatieven door de vakkundige stadsjury van CityLab010 zijn uitgekozen.
01/12/21
Showroom met 80 verschillende leaseboten
Kun je een boot leasen en in een showroom uitkiezen? Nog niet maar vanaf 6 december wel.