Geplaatst op: 28-01-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Consortium onder leiding van Breda University of Applied Sciences publiceert rapport over overtourism in Europese Unie

Consortium onder leiding van Breda University of Applied Sciences publiceert rapport over overtourism in Europese Unie
Bron: Pixabay

Een internationaal consortium onder leiding van Breda University of Applied Sciences brengt in het rapport Overtourism: impact and possible policy responses in kaart welke gevolgen overtoerisme voor Europese bestemmingen heeft. De onderzoekers adviseren om een Task Force on Overtourism op te zetten binnen de EU, verscherpt toezicht te gaan houden op online platforms en bewoners meer bij toerismebeleid te betrekken.


Het onderzoek - dat in opdracht van het TRAN-comité van het Europese Parlement is verricht - inventariseert 41 van de 105 overtoerisme-bestemmingen. Hieruit blijkt dat overtoerisme veel risico’s met zich meebrengt, zoals verkeersproblemen, overlast en schadelijke milieu-effecten. Dit geldt niet alleen voor steden, maar vooral voor kustgebieden, eilanden en landelijke gebieden.


In Nederland zijn Amsterdam, Scheveningen, Giethoorn, Maastricht, Kinderdijk en de Zaanse Schans het meest kwetsbaar voor de gevolgen van overtoerisme. Naast Breda University of Applied Sciences bestaat het consortium uit wetenschappers van Brighton University, de Universiteit van Lund (Zweden), de Universiteit van Lleida in Barcelona en Stenden University of Applied Sciences in Leeuwarden.

Massale bezoekersaantallen eisen tol

 

Een belangrijke katalysator voor overtoerisme is het groeiende aanbod van goedkoop transport in combinatie met hypes die op social media en via digitale platforms worden gecreëerd. Dit leidt tot een grote toestroom naar bestemmingen die deze massale bezoekersaantallen helemaal niet aankunnen. Uit het zeer uitgebreide literatuuronderzoek blijkt verder dat overtoerisme zich niet tot steden beperkt, maar juist ook kustgebieden, eilanden en landelijke gebieden erg kwetsbaar zijn. Naast het literatuuronderzoek zijn ook statistische data-analyses - de eerste in hun categorie - gemaakt van maar liefst 290 regio’s in de EU. Hieruit komt naar voren dat overtoerisme niet alleen samenhangt met de aanwezigheid van veel toeristen in een gebied, maar ook met een sterke aanwezigheid van Airbnb en het belang dat toerisme vertegenwoordigt voor de lokale economie. Bovendien liggen deze gebieden vaak dichtbij vliegvelden, havens waar cruiseschepen aanmeren en staan zij vaak op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Risicogebieden in Europa

 

In het rapport worden vijftien Europese regio’s geïdentificeerd met een ‘hoog risico op overtoerisme’. Dit zijn onder meer gebieden als de Canarische Eilanden in Spanje, de Bourgogne in Frankrijk, Trento in Italië, de Algarve in Portugal, de Ionische Eilanden in Griekenland en Oost-Wales in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zijn Amsterdam, Scheveningen, Giethoorn, Maastricht, Kinderdijk en de Zaanse Schans onderhevig aan overtoerisme. Giethoorn is onderdeel van één van de 41 gedetailleerde case studies in het onderzoek.

Task Force on Overtourism

 

De belangrijkste aanbeveling uit het onderzoek aan het TRAN-Comité van het Europese Parlement is het aanzwengelen van een discussie over de groei van het toerisme op specifieke bestemmingen. Ook zou het toezicht op online platforms die onderdeel zijn van de deeleconomie, zoals Airbnb, verscherpt moeten worden en moeten inwoners betrokken worden bij het beleid op het gebied van toerisme. De onderzoekers adviseren om een ‘Task Force on Overtourism’ op te zetten binnen de EU. Deze zou moeten rapporteren aan de Europese Commissie en aanbevelingen moeten doen op basis van een dialoog tussen alle relevante partijen. De Task Force zou ook een monitoringsysteem kunnen ontwikkelen om de oorzaken en gevolgen van overtoerisme in kaart te brengen.

Link: https://www.cstt.nl/Projects/Research-study-on-Overtourism--impact-and-possible-policy-responses/30
Trefwoorden: toerisme, onderzoek, beleid, overtourism, drukte, negatieve effecten

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).
12/03/24
Inflatie daalt langzaam met een lichtpuntje voor horeca
Toch is de inflatie voor de consument nog steeds aan de hoge kant. Voor bedrijven in de vrijetijdseconomie is er een lichtpuntje. De prijzen voor onder meer groenten en vlees stijgen minder hard dan het gemiddelde inflatiecijfer.
05/03/24
Ruim 60% van de Nederlandse camperaars boekt overnachtingsplekken
Door toenemende drukte op camperlocaties is er een grote toename van het vooraf boeken van een overnachtingsplek voor camperaars om er zeker van te zijn dat er een plek is.
05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.
29/02/24
Exclusief voor leden
Biedt LEV de oplossingen in het nieuwe reizen?
Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) maken tegenwoordig een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Denk aan e-scooters, e-steps, e-bikes en micro-auto's. Deze voertuigen bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit: ze zijn nagenoeg emissievrij en vragen minder (parkeer)ruimte. 18 partners gaan alle voordelen opzoeken in het LEVERAGE project.
27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...