Geplaatst op: 28-01-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Consortium onder leiding van Breda University of Applied Sciences publiceert rapport over overtourism in Europese Unie

Consortium onder leiding van Breda University of Applied Sciences publiceert rapport over overtourism in Europese Unie
Bron: Pixabay

Een internationaal consortium onder leiding van Breda University of Applied Sciences brengt in het rapport Overtourism: impact and possible policy responses in kaart welke gevolgen overtoerisme voor Europese bestemmingen heeft. De onderzoekers adviseren om een Task Force on Overtourism op te zetten binnen de EU, verscherpt toezicht te gaan houden op online platforms en bewoners meer bij toerismebeleid te betrekken.


Het onderzoek - dat in opdracht van het TRAN-comité van het Europese Parlement is verricht - inventariseert 41 van de 105 overtoerisme-bestemmingen. Hieruit blijkt dat overtoerisme veel risico’s met zich meebrengt, zoals verkeersproblemen, overlast en schadelijke milieu-effecten. Dit geldt niet alleen voor steden, maar vooral voor kustgebieden, eilanden en landelijke gebieden.


In Nederland zijn Amsterdam, Scheveningen, Giethoorn, Maastricht, Kinderdijk en de Zaanse Schans het meest kwetsbaar voor de gevolgen van overtoerisme. Naast Breda University of Applied Sciences bestaat het consortium uit wetenschappers van Brighton University, de Universiteit van Lund (Zweden), de Universiteit van Lleida in Barcelona en Stenden University of Applied Sciences in Leeuwarden.

Massale bezoekersaantallen eisen tol

 

Een belangrijke katalysator voor overtoerisme is het groeiende aanbod van goedkoop transport in combinatie met hypes die op social media en via digitale platforms worden gecreëerd. Dit leidt tot een grote toestroom naar bestemmingen die deze massale bezoekersaantallen helemaal niet aankunnen. Uit het zeer uitgebreide literatuuronderzoek blijkt verder dat overtoerisme zich niet tot steden beperkt, maar juist ook kustgebieden, eilanden en landelijke gebieden erg kwetsbaar zijn. Naast het literatuuronderzoek zijn ook statistische data-analyses - de eerste in hun categorie - gemaakt van maar liefst 290 regio’s in de EU. Hieruit komt naar voren dat overtoerisme niet alleen samenhangt met de aanwezigheid van veel toeristen in een gebied, maar ook met een sterke aanwezigheid van Airbnb en het belang dat toerisme vertegenwoordigt voor de lokale economie. Bovendien liggen deze gebieden vaak dichtbij vliegvelden, havens waar cruiseschepen aanmeren en staan zij vaak op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Risicogebieden in Europa

 

In het rapport worden vijftien Europese regio’s geïdentificeerd met een ‘hoog risico op overtoerisme’. Dit zijn onder meer gebieden als de Canarische Eilanden in Spanje, de Bourgogne in Frankrijk, Trento in Italië, de Algarve in Portugal, de Ionische Eilanden in Griekenland en Oost-Wales in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zijn Amsterdam, Scheveningen, Giethoorn, Maastricht, Kinderdijk en de Zaanse Schans onderhevig aan overtoerisme. Giethoorn is onderdeel van één van de 41 gedetailleerde case studies in het onderzoek.

Task Force on Overtourism

 

De belangrijkste aanbeveling uit het onderzoek aan het TRAN-Comité van het Europese Parlement is het aanzwengelen van een discussie over de groei van het toerisme op specifieke bestemmingen. Ook zou het toezicht op online platforms die onderdeel zijn van de deeleconomie, zoals Airbnb, verscherpt moeten worden en moeten inwoners betrokken worden bij het beleid op het gebied van toerisme. De onderzoekers adviseren om een ‘Task Force on Overtourism’ op te zetten binnen de EU. Deze zou moeten rapporteren aan de Europese Commissie en aanbevelingen moeten doen op basis van een dialoog tussen alle relevante partijen. De Task Force zou ook een monitoringsysteem kunnen ontwikkelen om de oorzaken en gevolgen van overtoerisme in kaart te brengen.

Link: https://www.cstt.nl/Projects/Research-study-on-Overtourism--impact-and-possible-policy-responses/30
Trefwoorden: toerisme, onderzoek, beleid, overtourism, drukte, negatieve effecten

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.
20/03/24
Camping Zeeburg verkocht aan stichting
Camping Zeeburg. Zo blijft het open en duurzame karakter van de camping behouden en kan de camping structureel bijdragen aan goede doelen zoals kansengelijkheid en duurzaamheid.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
12/03/24
Exclusief voor leden
Geen camera's meer in Airbnb locaties
Airbnb verbiedt wereldwijd het gebruik van beveiligingscamera's binnenshuis in de accommodaties die verhuurd worden.
12/03/24
Exclusief voor leden
Avani Museum Quarter Amsterdam hotel open in tweede kwartaal 2024
Minor Hotels, een hospitality groep die in de hele wereld actief is, opent Avani Museum Quarter Amsterdam hotel in het tweede kwartaal van dit jaar.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...