Geplaatst op: 10-01-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Hans Avontuur, Frits Meyst en Wouter Deboot winnen Aad Struijs Persprijs 2019

Hans Avontuur, Frits Meyst en Wouter Deboot winnen Aad Struijs Persprijs 2019

Hans Avontuur heeft met zijn artikel "De vervloekte bergen” in National Geographic Traveler de Aad Struijs Persprijs (ASP) 2019 in de categorie Tekst gewonnen. Frits Meyst wint in de nieuwe categorie Foto met de publicatie "Op pad met de arendjagers” in National Geographic Traveler. En in de eveneens nieuwe categorie Video/Vlog is de prijs voor Wouter Deboot met zijn videoserie "Dwars door Amerika”.


De drie winnaars zijn bekendgemaakt op de Vakdag van de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Zij ontvangen elk een trofee en een geldbedrag van 500 euro. Zij zijn door de jury’s gekozen uit dertien genomineerden. In totaal stuurden schrijvers, fotografen en filmers uit het reisvak een recordaantal van 149 inzendingen in.


De Aad Struijs Persprijs is de enige onafhankelijke en prestigieuze vakprijs voor de Nederlandstalige reisjournalistiek bestaat al sinds 2007 en is vernoemd naar de veelgeprezen reisjournalist en –auteur Aad Struijs (1946-2004). De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Jaarbeurs Utrecht en de partners Baltus Communications en USP Marketing PR.


Winnaar Tekst: Hans Avontuur

Tekstjury-voorzitter Hans Bouman over de winnende reportage:

In "De vervloekte bergen” reist Hans Avontuur naar het Albanese berggebied rond het plaatsje Teth, waar, zoals hij schrijft, ‘elk geluid onheilspellend echoot’. Het is een streek waarvan zelfs de Ottomanen, die tot 1912 de halve Balkan onder de knoet hadden, al snel begrepen dat hij te afgelegen was om met harde hand te onderdrukken. Onder meer verwijzend naar de roman "De herberg met het hoefijzer” van A. de Doolaard, dat in Teth en zijn omgeving speelt, voert Avontuur de lezer mee naar een streek waar de tradities van bloedwraak en legendarische gastvrijheid hand in hand gaan.


Winnaar foto: Frits Meyst

Katja Staring, juryvoorzitter van de gecombineerde jury foto/video, over de winnende fotoreportage:

In "Op pad met de arendjagers” toont Frits Meyst indrukwekkende en diverse beelden met goede momentopnames van de sfeer en activiteiten. Weidse landschappen afgewisseld met krachtige detailshots en portretten, verstilde onderwerpen afgewisseld met actie. En dat alles met een stoere uitstraling. Het openingsbeeld heeft mooi licht, alles klopt, de timing is perfect en het telelens-effect is ook te prijzen. Frits geeft ons het gevoel alsof we de geluiden én de rust van mens en landschap horen. Zijn werk spreekt tot de verbeelding. De actie, de mens, tegenover die kilometerslange leegte.


Winaar Video: Wouter Deboot

Katja Staring over de winnende video-inzending: In "Dwars door Amerika” gaan we met Wouter Deboot mee fietsen en hadden echt het gevoel met hem op reis te zijn. We raakten al kijkend aan hem verknocht. Wouter trekt als eenmansfanfare door het landschap. Met camera’s op zijn fiets gemonteerd, maar ook shots makend van buitenaf en filmend vanuit de hand. Hij moet in z’n eentje overal op letten, maar juist doordat hij alleen is, komt hij dicht bij de mensen die hij spontaan ontmoet en ontwapenend en ontroerend in beeld brengt. Wouters persoonlijkheid en de manier waarop hij mensen ontmoet terwijl hij rondreist, is bijzonder. Dat we daarbij mogen zijn is nog bijzonderder. Zijn reportage is een must-see voor alle videomakers in de reiswereld.

Link: https://www.aadstruijspersprijs.nl/nieuws/50-hans-avontuur-frits-meyst-en-wouter-deboot-winnen-aad-struijs-persprijs-2019
Trefwoorden: reizen, vakanties, prijzen

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • ||| Blogs |||

  14/01/19
  Oude strijder
  Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
  19/12/18
  Transitie in toerisme
  Transitie in toerisme
  19/12/18 · Duurzaam toerisme · Menno Stokman | Lees meer
  Menno Stokman van CELTH ziet dat toerisme in een transitie zit en stelt dat we naar een nieuw ecosysteem moeten.
  13/12/18
  Recreatieondernemer: generalist of specialist?
  Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
  05/12/18
  Sorry wereld. Ik blijf gewoon vliegen.
  Het knaagde de laatste tijd een beetje. Gewetenswroeging. Schuldbesef. Duivels dilemma. Boetekleed...
  24/10/18
  Toeristen verleiden wordt het nieuwe belijden
  Amsterdam puilt uit van de toeristen. Goed voor de economie, maar minder aangenaam voor veel inwone...


  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  21/01/19
  Eerste aanvraagronde Evenementenfonds Utrecht open
  Initiatiefnemers kunnen tot 1 maart 2019 een aanvraag indienen voor een bijdrage vanuit het Evenementenfonds Utrecht (EFU).
  21/01/19
  Extra bomen planten wordt verkoopargument
  Afgelopen jaar kreeg het jonge bedrijf natuurhuisje al veel aandacht met een grootschalige boomplantactie. Dit jaar doet de boekingssite daar nog een schepje bovenop.
  21/01/19
  Directiewisseling Slagharen
  Attractie- & Vakantiepark Slagharen heeft een nieuwe General Manager in de persoon van Wouter Pops. De vertrekkende directeur, Wouter Dekkers is benoemd tot General Manager van Tropical Islands.
  21/01/19
  Exclusief voor leden
  Boomfeestdag komt met Kinderklimaattafel
  In aansluiting op de 5 Klimaattafels lanceren Stichting Nationale Boomfeestdag en Haarlemmermeer, een week vóór de Provinciale Staten-verkiezingen, de Kinder-Klimaattafel.
  21/01/19
  Exclusief voor leden
  Drie pilots moeten leiden tot Landschapspark Zuidvleugel
  Het Landschapspark Zuidvleugel komt te liggen in de provincie Zuid-Holland. In september afgelopen...
  21/01/19
  Exclusief voor leden
  Direct actie op review tijdens verblijf
  Dankzij een nieuw reviewsysteem lukt het Novotel Amsterdam City om de customer journey van haar gasten te verbeteren.
  21/01/19
  Exclusief voor leden
  Hoe hebben de dagattracties het in 2018 gedaan? Update met Toverland.
  Traditioneel komen veel dagattracties aan het begin van het jaar met de bezoekersaantallen over het voorgaande jaar. In dit artikel gaan we dagelijks die actualiteiten voor u bijhouden.
  18/01/19
  Knardijk tot leisure dijk ombouwen?
  Onder het motto ‘Knardijk, dijk van ons allemaal’ nodigen Waterschap Zuiderzeeland, provincie F...
  Partners
  Breda University of Applied Sciences
  Initiatiefnemers
  NRIT Media
  Vrijetijdsnetwerk