Geplaatst op: 10-01-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Hans Avontuur, Frits Meyst en Wouter Deboot winnen Aad Struijs Persprijs 2019

Hans Avontuur, Frits Meyst en Wouter Deboot winnen Aad Struijs Persprijs 2019

Hans Avontuur heeft met zijn artikel "De vervloekte bergen” in National Geographic Traveler de Aad Struijs Persprijs (ASP) 2019 in de categorie Tekst gewonnen. Frits Meyst wint in de nieuwe categorie Foto met de publicatie "Op pad met de arendjagers” in National Geographic Traveler. En in de eveneens nieuwe categorie Video/Vlog is de prijs voor Wouter Deboot met zijn videoserie "Dwars door Amerika”.


De drie winnaars zijn bekendgemaakt op de Vakdag van de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Zij ontvangen elk een trofee en een geldbedrag van 500 euro. Zij zijn door de jury’s gekozen uit dertien genomineerden. In totaal stuurden schrijvers, fotografen en filmers uit het reisvak een recordaantal van 149 inzendingen in.


De Aad Struijs Persprijs is de enige onafhankelijke en prestigieuze vakprijs voor de Nederlandstalige reisjournalistiek bestaat al sinds 2007 en is vernoemd naar de veelgeprezen reisjournalist en –auteur Aad Struijs (1946-2004). De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Jaarbeurs Utrecht en de partners Baltus Communications en USP Marketing PR.


Winnaar Tekst: Hans Avontuur

Tekstjury-voorzitter Hans Bouman over de winnende reportage:

In "De vervloekte bergen” reist Hans Avontuur naar het Albanese berggebied rond het plaatsje Teth, waar, zoals hij schrijft, ‘elk geluid onheilspellend echoot’. Het is een streek waarvan zelfs de Ottomanen, die tot 1912 de halve Balkan onder de knoet hadden, al snel begrepen dat hij te afgelegen was om met harde hand te onderdrukken. Onder meer verwijzend naar de roman "De herberg met het hoefijzer” van A. de Doolaard, dat in Teth en zijn omgeving speelt, voert Avontuur de lezer mee naar een streek waar de tradities van bloedwraak en legendarische gastvrijheid hand in hand gaan.


Winnaar foto: Frits Meyst

Katja Staring, juryvoorzitter van de gecombineerde jury foto/video, over de winnende fotoreportage:

In "Op pad met de arendjagers” toont Frits Meyst indrukwekkende en diverse beelden met goede momentopnames van de sfeer en activiteiten. Weidse landschappen afgewisseld met krachtige detailshots en portretten, verstilde onderwerpen afgewisseld met actie. En dat alles met een stoere uitstraling. Het openingsbeeld heeft mooi licht, alles klopt, de timing is perfect en het telelens-effect is ook te prijzen. Frits geeft ons het gevoel alsof we de geluiden én de rust van mens en landschap horen. Zijn werk spreekt tot de verbeelding. De actie, de mens, tegenover die kilometerslange leegte.


Winaar Video: Wouter Deboot

Katja Staring over de winnende video-inzending: In "Dwars door Amerika” gaan we met Wouter Deboot mee fietsen en hadden echt het gevoel met hem op reis te zijn. We raakten al kijkend aan hem verknocht. Wouter trekt als eenmansfanfare door het landschap. Met camera’s op zijn fiets gemonteerd, maar ook shots makend van buitenaf en filmend vanuit de hand. Hij moet in z’n eentje overal op letten, maar juist doordat hij alleen is, komt hij dicht bij de mensen die hij spontaan ontmoet en ontwapenend en ontroerend in beeld brengt. Wouters persoonlijkheid en de manier waarop hij mensen ontmoet terwijl hij rondreist, is bijzonder. Dat we daarbij mogen zijn is nog bijzonderder. Zijn reportage is een must-see voor alle videomakers in de reiswereld.

Link: https://www.aadstruijspersprijs.nl/nieuws/50-hans-avontuur-frits-meyst-en-wouter-deboot-winnen-aad-struijs-persprijs-2019
Trefwoorden: reizen, vakanties, prijzen

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Vacature

  ||| Blogs |||

  18/06/19
  Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
  Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
  18/06/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
  Vandaag deel 3 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We gaan op bezoek bij het Bernepark waar het bezoekerscentrum in een oude waterzuivering is gebouwd. Je kunt er zelfs slapen in rioolbuizen. Ook bezoeken we Ski Resort Alpenpark- Neuss en slapen daar in Hotel Fire & ICE.
  12/06/19
  Slapen in een gevangenis over de grens!
  Slapen in een gevangenis over de grens!
  12/06/19 · Horeca · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
  Vandaag deel 2 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We laten ons vermaken en slapen bij het Road Stop Motel in Dortmund.
  11/06/19
  Ik google, jij googlet en wij googlen
  Ik google, jij googlet en wij googlen
  11/06/19 · Marketing · Hanita van der Schaaf | Lees meer
  Afgelopen week bracht ik een bezoek aan Google in Amsterdam. Ik was altijd al nieuwsgierig naar de m...
  28/05/19
  Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
  Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
  28/05/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Horeca · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
  Vandaag start ik met een vijfdaags avontuur voor de ultieme short stay-bestemming bij onze Oosterburen in Noordrijn-Westfalen, een economisch zeer sterke regio met veel inwoners en unieke toeristische hot spots!
  08/04/19
  2019: het jaar voor nationaal toeristisch beleid
  2019 wordt hét jaar waarin het Rijk haar rol pakt om te sturen op een gebalanceerde ontwikkeling van het inkomende en binnenlands toerisme in Nederland. Een ontwikkeling waarbij economie, samenleving en leefomgeving met elkaar in samenhang worden bekeken. Een ontwikkeling waarin lasten worden gedeeld en bovenal: kansen worden benut!

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  26/06/19
  Exclusief voor leden
  Upgrade voor MECC Maastricht levert nieuw gebied Maastricht op
  Het MECC is een beeldbepalend beursgebouw in Maastricht. De hallen en faciliteiten waren toe aan een...
  26/06/19
  Exclusief voor leden
  Second opinion: Beperken luchtvaart levert meeste waarde op
  Het beperken van de groei van Schiphol en het niet ontwikkelen van Lelystad Airport is beter voor de Nederlandse economie dan de luchtvaart te laten groeien.
  26/06/19
  FNV tegen voorstel minimumtarief 16 euro zzp'ers
  Zakaria Boufangacha, lid van het dagelijks bestuur van de FNV: ‘Te veel mensen werken als zzp'er t...
  26/06/19
  Exclusief voor leden
  Welke iconen bepalen de culturele identiteit van de provincies?
  In het Vrije Tijd Merkenonderzoek heeft Hendrik Beerda Brand Consultancy het maatschappelijk draagvlak en de waardering voor alle cultuurinstellingen, sportorganisaties, dagattracties en evenementen onderzocht onder de provinciebevolking.
  25/06/19
  Holland-promotors op ontdekkingstocht door Flevoland
  Afgelopen maandag was Flevoland gastheer voor de medewerkers van NBTC Holland Marketing. Samen met P...
  25/06/19
  Attractiepark Toverland geeft abonnementen voor 18 jaar weg: stemronde van start
  Toverland vierde onlangs haar 18e verjaardag en riep iedereen ter ere hiervan op om hun meest m...
  25/06/19
  Rijksmuseum van Oudheden zoekt Kunstdetectives
  Altijd al een echte detective willen zijn? Met de gratis Kunstdetective-speurroute kan dat deze zome...
  25/06/19
  Award voor beste Family Entertainment Center uitgereikt aan Michael van Hoorne van Avonturenboerderij Molenwaard
  De award voor het beste Family Entertainment Center 2018 is uitgereikt aan Michael van Hoorne voor zijn succesvolle initiatief Avonturenboerderij Molenwaard in de Zuid-Hollandse Alblasserwaard.
  Partners
  Breda University of Applied Sciences
  Initiatiefnemers
  NRIT Media
  Vrijetijdsnetwerk