Geplaatst op: 10-01-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Hans Avontuur, Frits Meyst en Wouter Deboot winnen Aad Struijs Persprijs 2019

Hans Avontuur, Frits Meyst en Wouter Deboot winnen Aad Struijs Persprijs 2019

Hans Avontuur heeft met zijn artikel "De vervloekte bergen” in National Geographic Traveler de Aad Struijs Persprijs (ASP) 2019 in de categorie Tekst gewonnen. Frits Meyst wint in de nieuwe categorie Foto met de publicatie "Op pad met de arendjagers” in National Geographic Traveler. En in de eveneens nieuwe categorie Video/Vlog is de prijs voor Wouter Deboot met zijn videoserie "Dwars door Amerika”.


De drie winnaars zijn bekendgemaakt op de Vakdag van de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Zij ontvangen elk een trofee en een geldbedrag van 500 euro. Zij zijn door de jury’s gekozen uit dertien genomineerden. In totaal stuurden schrijvers, fotografen en filmers uit het reisvak een recordaantal van 149 inzendingen in.


De Aad Struijs Persprijs is de enige onafhankelijke en prestigieuze vakprijs voor de Nederlandstalige reisjournalistiek bestaat al sinds 2007 en is vernoemd naar de veelgeprezen reisjournalist en –auteur Aad Struijs (1946-2004). De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Jaarbeurs Utrecht en de partners Baltus Communications en USP Marketing PR.


Winnaar Tekst: Hans Avontuur

Tekstjury-voorzitter Hans Bouman over de winnende reportage:

In "De vervloekte bergen” reist Hans Avontuur naar het Albanese berggebied rond het plaatsje Teth, waar, zoals hij schrijft, ‘elk geluid onheilspellend echoot’. Het is een streek waarvan zelfs de Ottomanen, die tot 1912 de halve Balkan onder de knoet hadden, al snel begrepen dat hij te afgelegen was om met harde hand te onderdrukken. Onder meer verwijzend naar de roman "De herberg met het hoefijzer” van A. de Doolaard, dat in Teth en zijn omgeving speelt, voert Avontuur de lezer mee naar een streek waar de tradities van bloedwraak en legendarische gastvrijheid hand in hand gaan.


Winnaar foto: Frits Meyst

Katja Staring, juryvoorzitter van de gecombineerde jury foto/video, over de winnende fotoreportage:

In "Op pad met de arendjagers” toont Frits Meyst indrukwekkende en diverse beelden met goede momentopnames van de sfeer en activiteiten. Weidse landschappen afgewisseld met krachtige detailshots en portretten, verstilde onderwerpen afgewisseld met actie. En dat alles met een stoere uitstraling. Het openingsbeeld heeft mooi licht, alles klopt, de timing is perfect en het telelens-effect is ook te prijzen. Frits geeft ons het gevoel alsof we de geluiden én de rust van mens en landschap horen. Zijn werk spreekt tot de verbeelding. De actie, de mens, tegenover die kilometerslange leegte.


Winaar Video: Wouter Deboot

Katja Staring over de winnende video-inzending: In "Dwars door Amerika” gaan we met Wouter Deboot mee fietsen en hadden echt het gevoel met hem op reis te zijn. We raakten al kijkend aan hem verknocht. Wouter trekt als eenmansfanfare door het landschap. Met camera’s op zijn fiets gemonteerd, maar ook shots makend van buitenaf en filmend vanuit de hand. Hij moet in z’n eentje overal op letten, maar juist doordat hij alleen is, komt hij dicht bij de mensen die hij spontaan ontmoet en ontwapenend en ontroerend in beeld brengt. Wouters persoonlijkheid en de manier waarop hij mensen ontmoet terwijl hij rondreist, is bijzonder. Dat we daarbij mogen zijn is nog bijzonderder. Zijn reportage is een must-see voor alle videomakers in de reiswereld.

Link: https://www.aadstruijspersprijs.nl/nieuws/50-hans-avontuur-frits-meyst-en-wouter-deboot-winnen-aad-struijs-persprijs-2019
Trefwoorden: reizen, vakanties, prijzen

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH
     





    ||| Nieuws |||

    27/03/24
    Uitbreiding KLM-busdienst
    Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
    27/03/24
    My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
    De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
    27/03/24
    Exclusief voor leden
    Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
    Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
    26/03/24
    Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
    Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
    26/03/24
    Reiziger wil directe vlucht
    Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
    26/03/24
    Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
    Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
    25/03/24
    Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
    Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
    25/03/24
    Exclusief voor leden
    Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
    Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

    ||| Agenda |||

    18/04/24
    18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
    Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
    14/05/24
    14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
    Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
    05/06/24 t/m 07-06-24
    05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
    Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
    11/06/24
    11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
    Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
    24/06/24 t/m 26-06-24
    24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
    Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...