Geplaatst op: 08-01-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Record voor Schiphol maar ook veel meer klachten

Record voor Schiphol maar ook veel meer klachten
Luchthaven Schiphol heeft vorig jaar 71 miljoen passagiers verwerkt, een groei van 3,7 procent. Het aantal vliegbewegingen bleef stabiel op 499.500. Helaas kreeg de luchthaven ook veel meer klachten van omwonenden. Een ontwikkeling die Schiphol grote zorgen baart omdat de luchthaven gematigd wil groeien.

Maar liefst 11.500 mensen hebben bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) aangegeven overlast te ervaren van het vliegverkeer. Het BAS kreeg dit jaar drie keer zoveel klachten, meldingen en vragen binnen ten opzichte van vorig jaar.

Luisteren naar de buren

Voor topman Dick Benschop is het daarom absolute prioriteit om in gesprek te blijven met de regio. "We moeten uitleggen wat er hier gebeurt en welke gevolgen dat voor onze buren heeft. En tegelijkertijd luisteren naar wat onze buren vinden en beleven", zei hij op de nieuwjaarsreceptie waar hij het economisch belang van het netwerk van Schiphol nog maar eens onderstreepte. "Maar wat gebeurt er met de kwaliteit van het netwerk, als we daar niet meer in kunnen investeren? Wat wordt dan de positie van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen? Dat is wat er de komende tijd op het spel staat bij de besluitvorming over de ontwikkeling na 2020."

Benschop wil muren afbreken en bruggen slaan. "Bijvoorbeeld tussen beleving en berekening van geluid, en tussen meten en rekenen. Wij zullen actief hinder beperken en investeren in leefbaarheid, in samenwerking met onze buurgemeenten. En dat nauwkeurig bijhouden en daarop blijven sturen. Door nieuwe mogelijkheden te blijven onderzoeken en klachten te blijven analyseren", stelde hij.

Duurzaamste hub-haven

Ook duurzaamheid was een belangrijk onderdeel in zijn speech en hij zette een duidelijke stip op de horizon: "Schiphol wil de duurzaamste hub-luchthaven ter wereld zijn. Dus zetten we ons samen met de sector in voor schonere en stillere vliegtuigen, nieuwe en duurzame brandstoffen en betere vliegroutes en -procedures. De nieuwe tarieven op Schiphol bestraffen vuil en lawaai, en belonen schoner en stiller." Teleurgesteld was Benschop in de vliegtax die niet wordt aangewend voor innovatie en duurzaamheid.

Benschop ziet Schiphol niet alleen meer als een luchthaven maar als een multimodale hub waar alle vormen van vervoer samen komen. "Er moet een slag gemaakt worden in de internationale treinverbindingen, zowel in investeringen als in service. Daar moeten we ook op Schiphol ruimte voor maken", hield hij de aanwezigen voor. "Bijvoorbeeld door de Noord-Zuidlijn door te trekken naar Schiphol en Hoofddorp. Als we veel reizigers voor korte afstanden in de metro kunnen krijgen, dan kunnen we de treintunnel beter benutten voor internationale verbindingen. De vraag moet niet zijn of er ooit een Noord-Zuidlijn nodig is, maar hoe snel wij deze kunnen realiseren. Het moeilijkste gedeelte is al gedaan tenslotte."
Link: https://nieuws.schiphol.nl/toespraak-nieuwjaarsreceptie2019/
Trefwoorden: luchtvaart, luchthavens
Vacature

||| Blogs |||

24/01/19
Is het vijf voor twaalf voor de Vakantiebeurs?
Volgend jaar viert de Vakantiebeurs zijn 50-jarig bestaan. Dat dit concept een 100-jarig jubileum niet gaat halen, mag duidelijk zijn.
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
05/12/18
Sorry wereld. Ik blijf gewoon vliegen.
Het knaagde de laatste tijd een beetje. Gewetenswroeging. Schuldbesef. Duivels dilemma. Boetekleed...
21/02/18
Omdenken
Omdenken
21/02/18 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Vastdenken. We hebben er allemaal last van. Vastgeroest in gewoonte, handeling en aanpak. Het wordt...
13/12/17
I Have a Dream…
I Have a Dream…
13/12/17 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het is december. De maand dus van ‘It is the most wonderful time of the year’ en ‘All I want...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/06/19
Nederland wil belasting op kerosine
De Nederlandse regering wil in Europees verband belasting op kerosine gaan heffen. Dat heeft staatssecretaris Menno Snel van Financiën bepleit op een internationale conferentie die vorige week in Den Haag werd gehouden.
21/06/19
Helft Nederlanders bereid meer te betalen voor ‘duurzamer ticket’
Bijna 50 procent van de Nederlanders is bereid om extra geld te betalen voor een vlucht om het negat...
21/06/19
50% Nederlanders moet nog zomervakantie 2019 boeken
Hoeveel ruimte biedt de markt van zomervakanties? Met nog een paar weken voordat de scholen dichtgaa...
20/06/19
De Autoverhuurders gaan tappen®
Vanaf deze week kunnen consumenten bij alle aangesloten vestigingen van De Autoverhuurders per minuu...
19/06/19
Exclusief voor leden
Inwoners steden stappen over naar duurzaam vervoer
Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) deed onderzoek naar de ontwikkeling van de mobilit...
19/06/19
Exclusief voor leden
Zelfrijdende shuttles voor toeristen in vestingstad Bourtange
Dit najaar wil de provincie Groningen allereerst samen met vesting Bourtange, gemeente Westerwolde en diverse andere partijen starten met een zelfrijdende shuttle in vesting Bourtange.
19/06/19
Exclusief voor leden
Reductie plastic in luchtvaart (met video)
Binnenkort zullen alle Emirates vluchten plastic rietjes-vrij zijn, sinds 1 juni 2019 introduceerde de luchtvaartmaatschappij namelijk eco-vriendelijke papieren rietjes.
17/06/19
Exclusief voor leden
Schiphol en TU Delft werken samen aan snellere innovaties
De Schiphol Group en TU Delft gaan de krachten bundelen voor een betere beleving van de reiziger en het proces op de luchthaven.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk