Geplaatst op: 21-01-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Hoe hebben de dagattracties het in 2018 gedaan? Update met Toverland.

Hoe hebben de dagattracties het in 2018 gedaan? Update met Toverland.
Traditioneel komen veel dagattracties aan het begin van het jaar met de bezoekersaantallen over het voorgaande jaar. Dat geeft een goede indicatie hoe de branche het in 2018 heeft gedaan. Een jaar met een lange en warme zomer die de bezoekersaantallen in over het algemeen zullen hebben gedrukt. In dit artikel gaan we dagelijks die actualiteiten voor u bijhouden.


Toverland

Attractiepark Toverland ontving vorig jaar een recordaantal van 812.000 bezoekers. Dit is een stijging van maar liefst 19% ten opzichte van het bezoekaantal van 2017. De forse groei is te danken aan de uitbreiding die Toverland in 2018 realiseerde. Het attractiepark opende in juli het nieuwe entreegebied Port Laguna en het nieuwe themagebied Avalon. Hiermee werd Toverland in één klap anderhalf keer zo groot. Het attractiepark verwacht dit jaar wederom groei in de bezoekaantallen door het tweedejaarseffect van de uitbreiding met Port Laguna en Avalon. De komende jaren wil Toverland groeien tot meer dan een miljoen bezoekers.


Wildlands Adventure Zoo
Wildlands Adventure Zoo in Emmen heeft vorig jaar 855 duizend bezoekers ontvangen. Dat zijn er minder dan de eerste prognose van 1,2 miljoen bezoekers, maar meer dan de later bijgestelde prognose van 840.000 bezoekers. Het park heeft last van almaar dalende bezoekcijfers. In het openingsjaar kwamen er nog 1,4 miljoen, in 2017 waren het er 1,05 miljoen en nu dus 855 duizend. Om meer bezoekers te trekken gaan volgens RTV Noord de entreeprijzen omlaag, worden de dierverblijven aangepast zodat de dieren beter zichtbaar zijn en worden de lege plekken in het park met nieuwe dieren opgevuld. Ook komt er een meer logische route door het park. Wildland leidt miljoenenverlies en heeft van haar financiers tijdelijk uitstel van betaling gekregen.


Deltapark Neeltje Jans
Deltapark Neeltje Jans heeft een goed jaar achter de rug. Het park kreeg vorig jaar 334.000 bezoekers over de vloer, een stijging van acht procent in vergelijking met 2017 en het hoogste aantal bezoekers in vijf jaar tijd. Financieel spreekt het park over het beste jaar ooit. Een deel van de winst wordt weer in het park geinvesteerd. In 2020 moet er een nieuwe expositie zijn over de strijd tegen het water.


Diergaarde Blijdorp

In 2018 brachten 1,4 miljoen bezoekers een bezoek aan Diergaarde Blijdorp, een kleine 30 duizend minder dan in 2017. "Een mooi resultaat ondanks het koude, natte voorjaar en de extreem warme en droge zomer," meldt de dierentuin.


NEMO Science Museum

Het NEMO Science Museum heeft zo'n 670.000 bezoekers in 2018 getrokken. Daarmee evenaart het museum het succes van 2017 waarin NEMO 665.649 bezoekers ontving. Bovendien beoordelen de bezoekers NEMO gemiddeld met een 8,4. Ook het gratis te bezoeken dakplein van het museum werd in 2018 goed bezocht. Alleen al in de zomervakantiemaanden kwamen maar liefst 120.000 bezoekers naar het dak voor het uitzicht over de stad, de tentoonstelling of de film- en muziekavonden. De bezoekcijfers van het dakplein maken geen deel uit van het totaal aantal bezoekers van het museum.


Europa-Park

Met meer dan 5,6 miljoen bezoekers heeft Europa-Park afgelopen jaar het record van 2017 opnieuw weten te verbreken. 2018 stond in het teken van enkele grote bouwprojecten. De achtbaan CanCan Coaster en het vernieuwde Franse themagebied zijn al in gebruik genomen, dit jaar zal het waterpark Rulantica en het zesde themahotel de deuren openen. Roland Mack, directeur/eigenaar van Europa-Park: "We zijn heel blij dat de gasten ons na de brand in mei zo trouw gebleven zijn. De lange hitteperiode in de zomer werkte ook niet in ons voordeel, maar de maand oktober met Halloween en het winterseizoen hebben het weer rechtgetrokken".


Museum de Fundatie

Voor Museum de Fundatie in Zwolle was 2018 een mooi jaar met Neo Rauch in het voorjaar en Giacometti-Chadwick in het najaar, twee grote tentoonstellingen met veel internationale bruiklenen. Het museum trok daarmee 265.000 bezoekers op beide locaties (220.000 Fundatie Zwolle en 45.000 Kasteel het Nijenhuis). Dit zijn 20.000 bezoekers meer dan in 2017.


Burgers' Zoo

In 2018 bezochten in totaal 1.108.797 gasten Burgers’ Zoo: wat minder dan in het topjaar 2017 toen 1.157.868 bezoekers de toegangspoort passeerden. In vergelijking met 2015 (1.040.804 bezoekers) en 2016 (1.023.469 bezoekers) blijkt echter dat ook 2018 een goed jaar is geweest voor het Arnhemse dierenpark.

Burgers’ Zoo organiseerde dit jaar vijf verschillende evenementen voor de dagbezoekers en abonnementhouders: het lichtfestival Burgers’ Light (voorjaarsvakantie), Gigantisch Apenkooien (meivakantie), Zoë & Silos: de Desert Musical (zomervakantie), Dino’s in the Zoo (herfstvakantie) en Pasar Malam in de Bush (kerstvakantie).


Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden sluit 2018 af met een recordaantal van ruim 220.000 bezoekers. Daarmee is het record van 2017 verbroken. Volgens directeur Weijland een kroon op het jubileumjaar. De bezoekers kwamen in 2018 niet alleen voor de tentoonstellingen, maar ook voor meer dan 200 jubileumevenementen. Op de grote wintertentoonstelling Goden van Egypte, die nog in 2019 doorloopt, kwamen in drie maanden tijd 60 duizend mensen af.


Museum van de 20ste eeuw

De medewerkers van het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn kijken tevreden terug op het afgelopen jaar. Veel enthousiaste reacties van bezoekers, mooie activiteiten en tentoonstellingen en afgelopen donderdag de 60.000-e museumbezoeker.


Dikke Toren Zierikzee

De Dikke Toren van Zierikzee trok op 22 december al de de honderdduizendste bezoeker verwelkomd. Janine Adam uit Zierikzee was samen met haar vriendin de gelukkige. De geboren Zierikzeese is, na 32 jaar in Burgh-Haamstede gewoond te hebben, weer terug in Zierikzee en bracht daarom een bezoek aan de Dikke Toren. De Dikke Toren is een must-see voor het hele eiland en trekt ieder jaar veel bezoekers. Het bezoekersaantal van 100.000 is een record voor de toren, vorig jaar waren er 90.000 bezoekers.


Artis

Nog nooit waren er zoveel bezoekers in ARTIS-Park en ARTIS-Micropia: ruim 1,4 miljoen, net iets meer dan vorig jaar. In dit jaar waarin de droge zomer de discussie over klimaatverandering aanwakkerde, zette ARTIS belangrijke stappen in het inspireren van haar bezoekers om verantwoordelijk met natuur om te gaan.ARTIS wist het afgelopen jaar een nieuw publiek te trekken en liet haar bezoekers met andere ogen kijken naar natuur en de verbinding met kunst en cultuur met diverse tentoonstellingen, een kunstroute en een luisterthriller.

Trefwoorden: attractieparken, dierentuinen, dagrecreatie, dagattracties, bezoek, bezoekersaantallen

||| Blogs |||

18/03/19
Een community voor marketingvraagstukken?
Een community voor marketingvraagstukken?
18/03/19 · Marketing · Hanita van der Schaaf | Lees meer
Sinds een aantal weken werk ik in het onderwijs. Een totaal andere wereld, in vergelijking met mijn ...
11/03/19
Groots Denken!
Groots Denken!
11/03/19 · Duurzaam toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Tijdens mijn bezoek aan de ITB Berlijn borrelde een lumineus idee op...
14/02/19
Iamst(erdam)upid
Iamst(erdam)upid
14/02/19 · Beleid · Toerisme · Han Verheijden | Lees meer
Begin december 2018 zijn de rood-witte "Iamsterdam’ letters van het Museumplein gehaald. Het is ge...
14/02/19
Het belang van een organisatorisch eco-systeem
Terugkijkend op 2018 hebben de meeste toeristische bedrijven uitstekende zaken gedaan. Niet voor nik...
28/01/19
Overtoerisme dankzij of ondanks DMO’s?
Het was weer lachen in het vuistje in het najaar met pijn in de portemonnee! Wie op Black Friday no...


||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/03/19
Exclusief voor leden
Natuureiland in IJsselmeer door bouw windturbines
Windpark Fryslân B.V. heeft vandaag in Amsterdam een contract getekend met Zuiderzeewind, een con...
22/03/19
Fietsbrug zorgt voor betere verbinding kust en achterland Oegstgeest
Een nieuwe fietsbrug over de Oude Rijn zorgt ervoor dat fietsers tussen Katwijk, Valkenburg en Oegst...
22/03/19
Exclusief voor leden
Meer buitenlands bezoek aan Nederlandse kastelen en historische buitenplaatsen
De 71 museaal toegankelijke kastelen en historische buitenplaatsen in Nederland trekken in toenemende mate ook buitenlandse bezoekers.
22/03/19
Verbod in onrustige wijken Rotterdam op vuurwerk
Vanaf 2019 wordt het afsteken van vuurwerk verboden in gebieden waar afgelopen jaren grootschalige openbare orde incidenten en ongeregeldheden hebben plaatsgevonden.
22/03/19
Inkomen Nederlanders nauwelijks gestegen
Het inkomen van de Nederlanders is de afgelopen tien jaar nagenoeg gelijk gebleven. Dat is slecht nieuws voor onze branche.
22/03/19
Pannenkoekenrestaurants vooral populair in natuur- en toeristengebieden
Het aantal pannenkoekenrestaurants is de afgelopen tien jaar in Nederland gegroeid. Pannenkoekenrestaurants zijn sterk vertegenwoordigd in natuur- en toeristengebieden.
22/03/19
Derde, herziene editie van Leisure! komt eraan
Dit voorjaar verschijnt de derde editie van het boek Leisure! Inleiding in de vrije tijd, het Nederl...
22/03/19
Wat moet je doen met de Informatieplicht Energiebesparing?
Bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent) verbruiken moeten voor 1 juli van dit jaar in het eLoket van RVO rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij hebben uitgevoerd.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk