Geplaatst op: 17-12-2018
Auteur: Marc Gerlings

Brussels Airport wordt digitale hub voor kinderen

Brussels Airport wordt digitale hub voor kinderen
Microsoft België lanceert ‘DigiKids’, een nieuw initiatief om kinderen digitale vaardigheden aan te leren en hen op een cruciale leeftijd te inspireren om een wetenschappelijke opleiding te kiezen die hen essentiële capaciteiten geeft voor hun latere loopbaan. Brussel Airport is daarin de locatie voor de opleidingen.

Op vrijdag 14 december kreeg een dertigtal kinderen van de Gemeentelijke Bassischool Omnimundo uit Antwerpen als eerste een DigiKids-les bij Microsoft. DigiKids is een initiatief van Microsoft om 10.000 kinderen van Belgische scholen basisprincipes over artificiële intelligentie en coderen aan te leren.

"Creativiteit, samenwerking en coderen zijn drie essentiële vaardigheden die kinderen helpen om zich optimaal voor te bereiden op de toekomst”, vertelt Didier Ongena, General Manager van Microsoft België en Luxemburg. "Het is om die reden dat we DigiKids lanceren. We willen bepaalde percepties over wetenschap veranderen, het enthousiasme bij jongeren aanwakkeren en hen aanmoedigen om een STEM-richting te kiezen.”

Nationaal bereik dankzij train-the-trainer principe

Microsoft BeLux zal zelf elke vrijdag van het schooljaar een DigiKids-les organiseren in zijn nieuwe thuishaven Microsoft Home op de luchthaven van Zaventem. Daartoe heeft het speciaal een leslokaal ingericht. Microsoft zal er jaarlijks zo’n 2.000 leerlingen ontvangen. En ook van hun leerkrachten wordt verwacht dat ze actief aan de sessies deelnemen zodat zij op hun beurt op school Digikids kunnen onderwijzen. Daarnaast rekent Microsoft op zijn partners om nog eens 8.000 kinderen per jaar les te geven. De luchthaven van Zaventem wordt zo een hub voor digitale vaardigheden en een bron van inspiratie voor de jongste generatie en de onderwijsbranche.

Met de trein naar DigiKids

DigiKids is eenvoudig te bereiken met de trein. Vanuit heel wat stations geraak je rechtstreeks of met één overstap in het station Brussels Airport-Zaventem, dat zich vlakbij de vertrek- en aankomsthal van de luchthaven bevindt. De treinreis van en naar DigiKids voor de scholen en hun leerlingen wordt georganiseerd in samenwerking met NMBS. De deelnemers genieten daarbij van alle voordelen van een groepsreservatie, wat tijdens de treinrit voor de nodige omkadering zorgt. "Dankzij de uitstekende ligging van het station en zijn uitgebreid aanbod is de trein het ideale vervoersmiddel om naar Brussels Airport te reizen. Door de scholen en hun leerlingen voor te stellen met de trein naar DigiKids te reizen, dragen we niet alleen bij aan dit belangrijk educatief project, we laten de kinderen ook kennismaken met de trein als een snel, comfortabel en duurzaam vervoersmiddel”, vertelt Sophie Dutordoir, CEO van NMBS.

Brussels Airport kijkt naar de toekomst

"Bij Brussels Airport zijn we blij dat we ons steentje kunnen bijdragen aan het project DigiKids”, legt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company uit. "Wij beseffen maar al te goed hoe belangrijk het is om van jongs af aan kennis te maken met de digitale wereld en ermee te leren omgaan. Ook omdat digitalisering niet weg te denken is op Brussels Airport: wij werken namelijk continu aan de ontwikkeling van nieuwe technologische en digitale tools om tegemoet te komen aan de noden van onze klanten en werknemers. Door de leerlingen een geleid bezoek aan te bieden op Brussels Airport willen we hen een inkijk geven in de meest exclusieve jobs en technologische hoogstandjes op de luchthaven. Tegelijk kunnen ze achter de schermen kennismaken met de minder bekende aspecten van onze activiteiten.” Introductie op coderen, artificiële intelligentie en veilig internetgebruik De DigiKids-lessen zijn er voor kinderen tussen zeven en twaalf jaar. In deze leeftijdscategorie krijgen kinderen interesse voor technologie en wetenschappen, maar volgens onderzoek van Microsoft haken ze, en met name meisjes, vaak alsnog af bij gebrek aan praktische ervaring en inspiratie, en ook door een bepaalde sociale druk. De leerlingen hoeven voor DigiKids nog geen ervaring met coderen te hebben. In de sessies maakt Microsoft gebruik van Minecraft, een populaire videogame onder jongeren, waarbij je een eigen wereld bouwt zonder beperkingen. Naast coderen en AI zal Microsoft ook aandacht hebben voor veilig gebruik van het internet.
Trefwoorden: luchthaven, opleiden, coderen, jongeren
    

||| Blogs |||

24/01/19
Is het vijf voor twaalf voor de Vakantiebeurs?
Volgend jaar viert de Vakantiebeurs zijn 50-jarig bestaan. Dat dit concept een 100-jarig jubileum niet gaat halen, mag duidelijk zijn.
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
05/12/18
Sorry wereld. Ik blijf gewoon vliegen.
Het knaagde de laatste tijd een beetje. Gewetenswroeging. Schuldbesef. Duivels dilemma. Boetekleed...
21/02/18
Omdenken
Omdenken
21/02/18 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Vastdenken. We hebben er allemaal last van. Vastgeroest in gewoonte, handeling en aanpak. Het wordt...
13/12/17
I Have a Dream…
I Have a Dream…
13/12/17 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het is december. De maand dus van ‘It is the most wonderful time of the year’ en ‘All I want...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/07/19
Turkish Airlines voegt Bali toe aan netwerk
Turkish Airlines heeft vandaag de inaugurele vlucht uitgevoerd van thuishaven Istanbul naar Bali, In...
18/07/19
Exclusief voor leden
easyJet: derde kwartaal 2019 in lijn met verwachting
CEO Johan Lundgrun: "easyJet’s resultaten in het derde kwartaal waren robuust en, ondanks lastiger...
18/07/19
Exclusief voor leden
Verstedelijking dwingt Rotterdam tot nieuwe keuzes
Wethouder Bas Kurvers schuift vier ontwikkelgebieden naar voren. Daar komen veel leisure ontwikkelingen bij.
18/07/19
Exclusief voor leden
Kapitaalinjectie voor Thomas Cook
Thomas Cook krijgt een kapitaasinjectie van 750 miljoen Britse pond. Het reisbedrijf heeft daarover ...
15/07/19
Aandeel luchtvaart in CO2-uitstoot groeit
Deskundigen signaleren al jaren dat het aandeel van de luchtvaart in de wereldwijde CO2-uitstoot groeit. Dat komt omdat in andere branches de uitstoot terugloopt en die in de luchtvaart juist groeit.
15/07/19
Eindhoven Airport heeft voorkeur voor geluidsnorm in plaats van vliegbewegingen
Eindhoven Airport steunt het principe voor een geluidreductie als voorwaarde voor duurzame en gematigde ontwikkeling.
12/07/19
Populairste destinaties zomer 2019 gemeten in verkoop vliegtickets
Voor het tweede jaar op rij zijn Barcelona (Europa) en Bangkok (wereldwijd) de populairste vakantie...
12/07/19
Exclusief voor leden
Vakbond: KLM neemt personeel niet serieus
Het cao-overleg tussen KLM en de vakbonden is gisteravond gestopt. KLM bood niet meer dan een struc...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk