Geplaatst op: 11-12-2018
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Nieuwe wet Arbeidsmarkt in Balans raakt sector hard: Brancheorganisaties in actie

Nieuwe wet Arbeidsmarkt in Balans raakt sector hard: Brancheorganisaties in actie
Willemieke de Waal, Kennemerduin Campings
RECRON, KHN en andere brancheorganisaties komen in actie tegen de kabinetsplannen om tijdelijk werk duurder te maken. Deze branches met structureel tijdelijk werk krijgen veel last van de goed bedoelde plannen zoals die in de Wet Arbeidsmarkt in Balans voorliggen.


Onder het motto ‘Zo werkt het niet’ komen RECRON en haar achterban samen met ondernemers uit een groot aantal andere branches vanaf vandaag in actie tegen maatregelen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die tijdelijk werk duurder maken. "Seizoensarbeid of het opvangen van pieken laat zich niet vangen in een vast contract”stelt RECRON. "Een tijdelijk contract is hier geen keuze, maar inherent aan de aard van het werk. Het is dan ook niet logisch en niet eerlijk om dat te bestraffen.”


Manifest aan Tweede Kamer aangeboden

Recreatie, detailhandel, horeca, ondernemers in groen, grond en infra, land- en tuinbouw en evenementenbeveiliging, overhandigden vanmiddag in Den Haag een manifest met de zorgen aan de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is tevens het startsein voor een social mediacampagne, waarmee ze duidelijk willen maken wat de gevolgen zijn als tijdelijk werk duurder en lastiger te organiseren wordt.


Balans ver te zoeken

Volgens RECRON verbetert de WAB van minister Koolmees een aantal zaken op de arbeidsmarkt maar is de balans ver te zoeken als het gaat om tijdelijk werk. Tijdelijk werk wordt duurder omdat daarvoor de hoge WW-premie gaat gelden en vanaf dag één transitievergoeding verschuldigd is. De mogelijkheid om oproepkrachten in te zetten wordt drastisch beperkt en daarmee onwerkbaar in de praktijk.


In het gezamenlijke manifest vraagt RECRON en andere organisaties de politiek om tijdelijk werk serieus te nemen en de WAB aan te passen: geen hoge WW-premie en transitievergoeding voor seizoenswerk, pieken en scholieren en studenten en behoud van flexibiliteit rond oproepcontracten.


Ondernemers gaan fors mee premie betalen

Willemieke de Waal, van RECRON-lid De Kennemer Duincampings, gaat alleen aan WW-premie al 68.000 euro meer betalen voor de 220 tijdelijke krachten die zij in het kampeerseizoen aan het werk heeft: "Wij kunnen die mensen helaas niet het hele jaar aan de slag houden. Daar heeft iedereen begrip voor. De WAB gaat dat niet veranderen. Wij worden als seizoenbedrijf onevenredig gestraft.” De WAB wil volgens RECRON met het ingrijpen in oproepcontracten een probleem oplossen dat niet bestaat.” Voor de 400 oproepkrachten van het evenementenbeveiligingsbedrijf van Geert Sijtzema is hun bijbaan een ‘betaalde hobby’. "Het zijn vooral mensen met een vaste baan, die het leuk vinden om dit er af en toe in het weekeinde bij te doen. Die wíllen niet eens een vast contract bij ons.”


Geen extra vaste banen

De ondernemers wijzen erop dat verhoging van de kosten en beperking van de mogelijkheden van tijdelijke arbeid niet één vaste baan méér zal opleveren. Waar het wel toe leidt, is dat dit soort werk onbetaalbaar dreigt te worden. "Wij willen geen WAB die ervoor zorgt dat onze tijdelijke krachten hun baan kunnen verliezen. Of die tot prijsverhogingen leidt, zonder dat onze medewerkers zelf daar nu zoveel beter van worden”, zeggen zij.


De campagne

De campagne Zo werkt het niet! is een initiatief van RECRON, CUMELA Nederland, Detailhandel Nederland, Koninklijke INretail, Koninklijk Horeca Nederland, LTO, Nederlandse Beveiligingsbranche, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Link: http://zowerkthetniet.nl/nl/home
Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, ondernemen, arbeidsmarkt, arbeidsvoorwaarden

||| Blogs |||

08/04/19
2019: het jaar voor nationaal toeristisch beleid
2019 wordt hét jaar waarin het Rijk haar rol pakt om te sturen op een gebalanceerde ontwikkeling van het inkomende en binnenlands toerisme in Nederland. Een ontwikkeling waarbij economie, samenleving en leefomgeving met elkaar in samenhang worden bekeken. Een ontwikkeling waarin lasten worden gedeeld en bovenal: kansen worden benut!
14/02/19
Iamst(erdam)upid
Iamst(erdam)upid
14/02/19 · Beleid · Toerisme · Han Verheijden | Lees meer
Begin december 2018 zijn de rood-witte "Iamsterdam’ letters van het Museumplein gehaald. Het is ge...
28/01/19
Overtoerisme dankzij of ondanks DMO’s?
Het was weer lachen in het vuistje in het najaar met pijn in de portemonnee! Wie op Black Friday no...
14/01/19
Oude strijder
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
27/12/17
Wake-up call: maak cultuurhistorische binnensteden beleefbaar
De tijd van achteroverleunen is voorbij voor steden met een historisch stadshart. Ook zij moete...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/04/19
Provinciale domeinen worden nog toegankelijker
Alle groen- en recreatiedomeinen van de provincie Antwerpen aanvaarden binnenkort de European Disabi...
15/04/19
CAO onderhandelingen gemeenten lopen stuk
Na lang onderhandelen, is het overleg voor een nieuwe cao voor ruim 160.000 gemeenteambtenaren vastgelopen.
15/04/19
Rutte redt de bij
Bijen houden vakgenoten in de recreatiesector tot op het hoogste niveau bezig. Minister-preside...
10/04/19
ACM vindt klachten Ryanair tegen tarieven Eindhoven Airport ongegrond
De ACM heeft op basis van de klachten van Ryanair geen overtreding van de regels gevonden door Eindhoven Airport.
08/04/19
Schouten kiest voor gezin
Gedeputeerde voor onder meer toerisme en recreatie in de provincie Gelderland, Bea Schouten stelt zi...
05/04/19
Exclusief voor leden
Marathon Rotterdam beleeft eerste stap naar circulair evenement
De gemeente voegt meteen de daad bij het woord en zet de eerste stap om van dit grootse evenement een circulair evenement te maken. Van zooi naar mooi.
04/04/19
Nieuwbouw studentenhuisvesting Hotel Management School Maastricht officieel van start
Met het slaan van de eerste paal is woensdag 3 april de bouw van 390 nieuwe duurzame woonunits voor ...
29/03/19
Veel positieve veranderingen in nieuwe Drank- en Horecawet
De Drank- en Horecawet wordt vernieuwd. Staatssecretaris Blokhuis van VWS is een consultatie gestart voor het nieuwe wetsvoorstel. Wat gaat er allemaal veranderen?
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk