Geplaatst op: 06-12-2018
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Groei in de horeca vlakt af

Groei in de horeca vlakt af
Bron: Pixabay
In 2019 groei de omzet in de Nederlandse horeca met 2 procent. Dat verwacht ING die een afvlakkende groei ziet door hogere prijzen en een toenemend personeelstekort. In 2017 groeide de omzet in de horeca nog met 4,8 procent en in 2018 naar verwachting met 3,5 procent.


De omzet in de horeca groeit in 2019 doordat meer mensen werken en consumenten meer te besteden hebben. Ook de groei van het inkomend toerisme en een verbetering van de zakelijke markt zorgen voor een toenemende vraag.


Waarom vlakt de groei af?

Hogere prijzen en een toenemend tekort aan personeel begrenzen de groei van de afzet in de horeca in 2019. Vooral de BTW-verhoging doet de prijzen sneller stijgen, hoewel ook de kosten voor inkoop en personeel toenemen. Van de verwachte prijsstijging van 4 procent komt 1,8 procent voor rekening van de BTW-verhoging. Doordat deze belasting omhoog gaat in een periode van hoogconjunctuur zullen consumenten hun gedrag niet massaal aanpassen. Het zal de groei van de volumes echter wel wat drukken.Thijs Geijer, ING sectoreconoom Horeca: "De groei in de horeca verliest wat vaart, maar buiten de deur eten en drinken is nog steeds ongekend populair. De sector heeft meer en meer moeite om de groei bij te benen, personeelstekort is voor een op de drie ondernemers de grootste belemmering.”


Koek wordt groter maar moet met meer partijen worden gedeeld

Niet iedere ondernemer zal de groei in zijn eigen bedrijf merken. Terwijl de koek groter wordt, zorgt de sterke stijging van het aantal horecagelegenheden voor toenemende concurrentie. Zo is het restaurantaanbod momenteel 40% groter dan tien jaar terug. De hotelmarkt is in trek bij investeerders en er zijn veel initiatieven voor nieuwe hotels. Amsterdam kent in absolute zin de grootste groei van het aantal kamers en die trend zet zich door. Ook buiten Amsterdam neemt het kameraanbod toe, zoals in Utrecht waar het aantal kamers in de komende twee jaar met meer dan 50% toeneemt.


Nederlandse en internationale gasten weten de weg naar de horeca in groten getale te vinden. Als gevolg daarvan nemen de bestedingen van binnenlandse en buitenlandse gasten in 2019 verder toe. Restaurants, cafetaria’s en cafés moeten het vooral van de Nederlandse consument hebben. Het omzetvolume van eetgelegenheden groeit in 2019 naar verwachting met 2 procent. Bij hotels voert de internationale gast de boventoon. Het omzetvolume in de hotellerie groeit hierdoor in 2019 met 2,5 procent. De prijzen in de hotellerie stijgen bovengemiddeld vanwege de btw-verhoging, hogere kosten voor personeel en lokaal ook door hogere toeristenbelasting.


Hotellerie steeds internationaler

Nederland is hard op weg naar meer dan 20 miljoen internationale toeristen in 2020. De stijgende welvaart in onze buurlanden, bevolkings- en welvaartsgroei in landen buiten Europa en betere internationale (vlieg)verbindingen zijn belangrijke drijfveren. Het aantal buitenlandse toeristen stijgt in 2018 met circa 7%, waarmee een nieuw recordjaar in de maak is. Voor 2019 ligt de groei naar verwachting tussen de 3% en 7%. Gemiddeld genomen groeit de vraag van buitenlandse gasten naar hotelkamers harder dan onder Nederlanders. Het belang van buitenlandse gasten in het totaal aantal hotelovernachtingen in Nederland stijgt geleidelijk en ligt inmiddels rond de 55%.Personeel gezocht

Steeds meer ondernemers lopen op piekmomenten op hun tenen om de vraag bij te benen. Personeel is vaker een knelpunt en de kosten voor werving en behoud van personeel stijgen. Eind 2018 was personeelstekort voor 3 op de 10 ondernemers de voornaamste belemmering. We verwachten dat dat aantal in 2019 verder stijgt want het personeelsaanbod waar ondernemers uit kunnen putten krimpt. Dit remt de omzetgroei in de sector, enerzijds door te weinig personeel en anderzijds doordat bedrijven zich vaker moeten wenden tot relatief onervaren personeel.Link: https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/outlook/horeca.html
Trefwoorden: horeca, omzet, ondernemen, hotels, restaurants, toerisme, binnenlands toerisme, inkomend toerisme
    

||| Blogs |||

08/07/19
Worden zonvakanties te heet onder onze voeten?
Het weer. Waarschijnlijk na seks het meest gebruikte zoekwoord op Google. Zeker deze week zijn de tr...
18/06/19
Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
18/06/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag deel 3 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We gaan op bezoek bij het Bernepark waar het bezoekerscentrum in een oude waterzuivering is gebouwd. Je kunt er zelfs slapen in rioolbuizen. Ook bezoeken we Ski Resort Alpenpark- Neuss en slapen daar in Hotel Fire & ICE.
12/06/19
Slapen in een gevangenis over de grens!
Slapen in een gevangenis over de grens!
12/06/19 · Horeca · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag deel 2 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We laten ons vermaken en slapen bij het Road Stop Motel in Dortmund.
11/06/19
Ik google, jij googlet en wij googlen
Ik google, jij googlet en wij googlen
11/06/19 · Marketing · Hanita van der Schaaf | Lees meer
Afgelopen week bracht ik een bezoek aan Google in Amsterdam. Ik was altijd al nieuwsgierig naar de m...
28/05/19
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
28/05/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Horeca · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag start ik met een vijfdaags avontuur voor de ultieme short stay-bestemming bij onze Oosterburen in Noordrijn-Westfalen, een economisch zeer sterke regio met veel inwoners en unieke toeristische hot spots!

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/07/19
HandicapNL en NRPU maken festival mogelijk voor mensen met handicap
HandicapNL en stichting No Restrictions Party Unlimited (NRPU) gaan ervoor zorgen dat mensen met een...
17/07/19
Munckhof behaalt trede 3 op Prestatieladder Socialer Ondernemen
Munckhof heeft Trede 3 behaald op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Uit de onafhankelijk...
17/07/19
Exclusief voor leden
Zo zet je wijnbeleving op
De cruisemaatschappijen halen graag bijzondere belevingen aan boord. Dat helpt bij de verkoop van d...
17/07/19
8,5 procent internetgebruikers geraakt door fraude
In 2018 gaf 8,5 procent van de internetgebruikers van 12 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf m...
17/07/19
Fietsnetwerk Fryslân gereed
Het vernieuwde fietsknooppuntnetwerk ‘Fietsnetwerk Fryslân’ is gereed. Fryslân heeft daarmee e...
17/07/19
Exclusief voor leden
Taj Mahal bekendste wereldwonder
Hoe bekend zijn de zeven wereldwonderen? Een platform zocht het uit door op social media te analyser...
16/07/19
Liempdsen Herd stempelpost pelgrimsroute naar Santiago
Sinds kort is Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd één van de elf Nederlandse stempel...
16/07/19
Publiek maakt Rembrandt kunst
Gister, op de geboortedag van Rembrandt, openden 693 kunstenaars hun eigen tentoonstelling in het R...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk