Geplaatst op: 05-12-2018
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

De diepe dalen van Hennie van der Most

De diepe dalen van Hennie van der Most
Attractiepark Rotterdam
Voorafgaand aan de Recreatievakbeurs Hardenberg organiseert PleisureWorld NRIT haar jaarlijkse netwerkbijeenkomst Event of the Year. Dit jaar in de Koperen Hoogte bij Zwolle waar eigenaar en recreatie-icoon Hennie van der Most de eerste spreker was en openhartig sprak over de moeilijke periode met zijn bedrijven: "De crisis heeft me zwaar getroffen en we zijn door diepe dalen gegaan”, vertelde hij de ruim 125 toehoorders. "Bouwen is mijn lust en mijn leven, ik ben geen oppasser”, vertelde Hennie en dat typeert de man die innovatief is en met gewaagde concepten komt maar het dan wat laat versloffen. En bouwen doet Hennie in Rotterdam waar zijn pretpark met een vernieuwend concept in 2020 open gaat.


Hoofdpijndossier Oranje

Speelstad Oranje was een van de hoofdpijndossiers van Hennie. Waar voor de crisis nog 250 duizend bezoekers jaarlijks het speelparadijs in het Drentse Oranje wisten te vinden, na de crisis waren er nog maar 100 duizend over. Dat de bezoekersaantallen niet opkrabbelden kwam volgens Hennie door (spel)computers en de toenemende concurrentie van andere overdekte speelparadijzen. Toen Hennie wilde saneren en van een 365 dagen per jaar openstelling naar 180 wilde gaan, bleek dat qua ontslagrecht een taaie onderneming. Uiteindelijk heeft het sociaal plan 2,1 miljoen euro en een klein jaar gekost en verloren 65 werknemers hun baan. "Als je zoveel mensen moet ontslaan, is je bedrijf naar de kloten”, vatte Hennie het op geheel eigen wijze samen. Het Centraal Orgaan Asielzoekers wierp hem met een huur van drie jaar een reddingsboei toe en nu wordt het park met een heel nieuw concept weer opgebouwd. Speelstad Oranje met 25.000 m2 speelplezier krijgt er naast de speelstad, karten en lasergamen bij. Ook wil Hennie hier spelen voor ouderen introduceren waarmee hij weer trendsettend is. Bovendien worden alle huisjes gerenoveerd.


Dal voor de Koperen Hoogte

Met het torenrestaurant de Koperen Hoogte boven Zwolle ging het al niet veel beter. Daar ging de omzet door diverse huurderswisselingen van 1 miljoen voor alleen de benedenverdieping naar 250 duizend euro. Hennie gaat de accommodatie nu weer zelf exploiteren. "De Koperen Hoogte is een mooi restaurant, maar staat eigenlijk op de verkeerde locatie”, stelde Hennie nuchter die zijn nieuwe restaurant daarom verplaatsbaar heeft gemaakt.


Meppen in de verkoop

Ander drama was de Duitse locatie Meppen waar een Hennie pretpark rond racebanen wilde realiseren. Toen alles in kannen en kruiken was, wisselde de burgemeester van de gemeente en stond de vergunning op losse schroeven. Hennie besloot resoluut 13 miljoen op het project af te schrijven. Toen twee jaar de vergunning alsnog kwam, was voor Hennie de lol er af en Meppen gaat in de verkoop.


Pretpark Rotterdam in 2020 open

In Rotterdam zit Hennie in een meer opgaande lijn. Daar bouwt hij bij de oude vuilverbrander van AVR een compleet pretpark. Na wat scherp onderhandelen met de gemeente Rotterdam ging de pacht van de grond omlaag en toen de gemeente hem een vaste contactpersoon toewees en de bestemmingsplanwijziging betaalde en realiseerde was Hennie om. Aanvankelijk ging het om een investering van 15 miljoen euro, maar dat gaat volgens Hennie wel naar de 30 miljoen. Hij mikt op 250 duizend bezoekers per jaar die een lage entree gaan betalen: "Ik kies niet voor een all-in formule omdat een dagje uit op die manier voor veel mensen te duur wordt. Wij gaan voor een lage entree van zo'n 10 euro waar mensen gratis in onbemande attractie kunnen en een klein bedrag moeten bijbetalen voor bemande attracties.” Een draaiend restaurant met een capaciteit van 70 mensen wordt de blikvanger. Een restaurant dat zijn eigen staalbedrijf heeft gemaakt en ook op een andere locatie kan worden opgebouwd. De entree van het park wordt spectaculair met grote roltrappen naar de entree. Het park gaat naar verwachting in 2020 open. Maar ook hier had Hennie tegenslag door gewijzigde keuringsregels voor attracties. Waar je vroeger een bestaande attractie op een andere locatie zonder problemen kon herbouwen, moet nu de hele attractie weer worden herberekend. Hennie kon zo twee achtbanen naar de schroothoop brengen. Het park in Rotterdam krijgt ook een theater met elke avond een dinnershow.

Trefwoorden: attractieparken, verblijfsrecreatie, bungalowparken, rotterdam, overijssel, drenthe, duitsland

||| Blogs |||

18/03/19
Een community voor marketingvraagstukken?
Een community voor marketingvraagstukken?
18/03/19 · Marketing · Hanita van der Schaaf | Lees meer
Sinds een aantal weken werk ik in het onderwijs. Een totaal andere wereld, in vergelijking met mijn ...
11/03/19
Groots Denken!
Groots Denken!
11/03/19 · Duurzaam toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Tijdens mijn bezoek aan de ITB Berlijn borrelde een lumineus idee op...
14/02/19
Iamst(erdam)upid
Iamst(erdam)upid
14/02/19 · Beleid · Toerisme · Han Verheijden | Lees meer
Begin december 2018 zijn de rood-witte "Iamsterdam’ letters van het Museumplein gehaald. Het is ge...
14/02/19
Het belang van een organisatorisch eco-systeem
Terugkijkend op 2018 hebben de meeste toeristische bedrijven uitstekende zaken gedaan. Niet voor nik...
28/01/19
Overtoerisme dankzij of ondanks DMO’s?
Het was weer lachen in het vuistje in het najaar met pijn in de portemonnee! Wie op Black Friday no...


||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/03/19
Brexit kost Nederlands toerisme nu al geld
Met een harde Brexit als een steeds realistischer scenario heeft ING de waarde van de Nederlandse uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk in kaart gebracht. Ook onze sector wordt door de Brexit geraakt en is nu al € 65 aan omzet misgelopen.
19/03/19
Markt is volop in beweging!
2018 gaat bij ons de boeken in als het jaar waarin veel te doen was op de markt van vraag en aanbod.
18/03/19
Exclusief voor leden
Rabobank: Minder uitbundige groei in horeca- en recreatiesector
De horeca- en recreatiesector maken de beste jaren ooit mee. Toch zijn er volgens Rabobank zorgen voor de toekomst.
18/03/19
Zorgen om explosieve groei horeca
Horeca Nederland maakt zich grote zorgen om de explosieve groei van het aanbod in de horeca. De brancheorganisatie roept in de aanloop naar de Provinciale Staten-verkiezingen provincies regie te pakken om wildgroei te voorkomen.
18/03/19
Exclusief voor leden
Rivierenland met Visit Heart of Holland de internationale markt op
Het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland gaat met de communicatiestrategie Visit Heart of Holland de buitenlandse markt bewerken. Het RBT maakte ook de naam van de nieuwe grote dagattractie rond fruit bekend.
18/03/19
Exclusief voor leden
Nationale Week zonder Vlees pakt breed de aandacht
De actieweek verdubbelt bijna de impact ten opzichte van vorig jaar.
15/03/19
Belang gemeente Emmen in Wildlands loopt op naar 80 miljoen euro
De gemeente Emmen neemt alle leningen van Wildlands over. Dat moet de kosten voor de verliesleidende Drentse dierentuin verlagen. De gemeente krijgt in ruil voor de leningen meer zekerheden.
15/03/19
Nieuwe hotelvleugel bij Preston Palace
Exact volgens planning wordt de vernieuwde hotelvleugel met 28 vernieuwde hotelkamers, goed voor 11...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk