Geplaatst op: 05-12-2018
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

De diepe dalen van Hennie van der Most

De diepe dalen van Hennie van der Most
Attractiepark Rotterdam
Voorafgaand aan de Recreatievakbeurs Hardenberg organiseert PleisureWorld NRIT haar jaarlijkse netwerkbijeenkomst Event of the Year. Dit jaar in de Koperen Hoogte bij Zwolle waar eigenaar en recreatie-icoon Hennie van der Most de eerste spreker was en openhartig sprak over de moeilijke periode met zijn bedrijven: "De crisis heeft me zwaar getroffen en we zijn door diepe dalen gegaan”, vertelde hij de ruim 125 toehoorders. "Bouwen is mijn lust en mijn leven, ik ben geen oppasser”, vertelde Hennie en dat typeert de man die innovatief is en met gewaagde concepten komt maar het dan wat laat versloffen. En bouwen doet Hennie in Rotterdam waar zijn pretpark met een vernieuwend concept in 2020 open gaat.


Hoofdpijndossier Oranje

Speelstad Oranje was een van de hoofdpijndossiers van Hennie. Waar voor de crisis nog 250 duizend bezoekers jaarlijks het speelparadijs in het Drentse Oranje wisten te vinden, na de crisis waren er nog maar 100 duizend over. Dat de bezoekersaantallen niet opkrabbelden kwam volgens Hennie door (spel)computers en de toenemende concurrentie van andere overdekte speelparadijzen. Toen Hennie wilde saneren en van een 365 dagen per jaar openstelling naar 180 wilde gaan, bleek dat qua ontslagrecht een taaie onderneming. Uiteindelijk heeft het sociaal plan 2,1 miljoen euro en een klein jaar gekost en verloren 65 werknemers hun baan. "Als je zoveel mensen moet ontslaan, is je bedrijf naar de kloten”, vatte Hennie het op geheel eigen wijze samen. Het Centraal Orgaan Asielzoekers wierp hem met een huur van drie jaar een reddingsboei toe en nu wordt het park met een heel nieuw concept weer opgebouwd. Speelstad Oranje met 25.000 m2 speelplezier krijgt er naast de speelstad, karten en lasergamen bij. Ook wil Hennie hier spelen voor ouderen introduceren waarmee hij weer trendsettend is. Bovendien worden alle huisjes gerenoveerd.


Dal voor de Koperen Hoogte

Met het torenrestaurant de Koperen Hoogte boven Zwolle ging het al niet veel beter. Daar ging de omzet door diverse huurderswisselingen van 1 miljoen voor alleen de benedenverdieping naar 250 duizend euro. Hennie gaat de accommodatie nu weer zelf exploiteren. "De Koperen Hoogte is een mooi restaurant, maar staat eigenlijk op de verkeerde locatie”, stelde Hennie nuchter die zijn nieuwe restaurant daarom verplaatsbaar heeft gemaakt.


Meppen in de verkoop

Ander drama was de Duitse locatie Meppen waar een Hennie pretpark rond racebanen wilde realiseren. Toen alles in kannen en kruiken was, wisselde de burgemeester van de gemeente en stond de vergunning op losse schroeven. Hennie besloot resoluut 13 miljoen op het project af te schrijven. Toen twee jaar de vergunning alsnog kwam, was voor Hennie de lol er af en Meppen gaat in de verkoop.


Pretpark Rotterdam in 2020 open

In Rotterdam zit Hennie in een meer opgaande lijn. Daar bouwt hij bij de oude vuilverbrander van AVR een compleet pretpark. Na wat scherp onderhandelen met de gemeente Rotterdam ging de pacht van de grond omlaag en toen de gemeente hem een vaste contactpersoon toewees en de bestemmingsplanwijziging betaalde en realiseerde was Hennie om. Aanvankelijk ging het om een investering van 15 miljoen euro, maar dat gaat volgens Hennie wel naar de 30 miljoen. Hij mikt op 250 duizend bezoekers per jaar die een lage entree gaan betalen: "Ik kies niet voor een all-in formule omdat een dagje uit op die manier voor veel mensen te duur wordt. Wij gaan voor een lage entree van zo'n 10 euro waar mensen gratis in onbemande attractie kunnen en een klein bedrag moeten bijbetalen voor bemande attracties.” Een draaiend restaurant met een capaciteit van 70 mensen wordt de blikvanger. Een restaurant dat zijn eigen staalbedrijf heeft gemaakt en ook op een andere locatie kan worden opgebouwd. De entree van het park wordt spectaculair met grote roltrappen naar de entree. Het park gaat naar verwachting in 2020 open. Maar ook hier had Hennie tegenslag door gewijzigde keuringsregels voor attracties. Waar je vroeger een bestaande attractie op een andere locatie zonder problemen kon herbouwen, moet nu de hele attractie weer worden herberekend. Hennie kon zo twee achtbanen naar de schroothoop brengen. Het park in Rotterdam krijgt ook een theater met elke avond een dinnershow.

Trefwoorden: attractieparken, verblijfsrecreatie, bungalowparken, rotterdam, overijssel, drenthe, duitsland
    

||| Blogs |||

10/09/19
WARNING – VAKANTIESCHAAMTE!
De Wereld Draait Door gaat weer van start. De files zwellen aan. De scholen zijn weer begonnen. De meteorologische zomer is beëindigd. Dan weet je dat het jaarlijkse ritueel van massale volksverhuizingen wederom achter de rug ligt: de vakanties zijn voorbij. Toch zit daar ook een negatief kantje aan.
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...
24/07/19
Het einde van het dagticket komt in zicht. Gelukkig maar!
Tickets van dagattracties worden ieder jaar duurder. Dit is nodig, om de kortingsacties van supermar...
08/07/19
Worden zonvakanties te heet onder onze voeten?
Het weer. Waarschijnlijk na seks het meest gebruikte zoekwoord op Google. Zeker deze week zijn de tr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/09/19
Exclusief voor leden
Landal Kaatsheuvel gaat open op 4 oktober
Vanaf 4 oktober 2019 zijn de eerste gasten welkom op het gloednieuwe luxe vakantiepark Landal Kaatsh...
20/09/19
Bijna 100 studenten van BUas aan de slag in Tourism Impact Lab
Een kleine 90 studenten van de Breda University of Applied Sciences gaan voor 20 bedrijven in de toeristische sector nieuwe impactvolle concepten bedenken.
20/09/19
Exclusief voor leden
Gemeente stopt subsidie: VVV vestiging Vlissingen sluit
VVV Zeeland sluit haar vestiging in Vlissingen. Het sluiten van de VVV is nodig omdat de gemeente Vlissingen stopt met het verstrekken van subsidie.
19/09/19
Exclusief voor leden
Landmark Vensters op Ginkelse Heide
Op de Ginkelse Heide heeft de Britse veteraan John Jeffries het Landmark Vensters op het Verleden onthuld om daarmee de luchtlandingen van 18 september 1944 te herdenken.
19/09/19
Consumentenvertrouwen daalt weer
De stemming onder Nederlandse consumenten is opnieuw negatief.
19/09/19
Roompot clustert wensaanvragen in Wensweken
Roompot krijgt zoveel aanvragen voor aanvragen voor wensen en sponsoring dat het deze aanvragen gaat clusteren om zo een eerlijker verdeling te krijgen.
18/09/19
Honderden Roompot-medewerkers proberen zaterdag record op World Cleanup Day te verbeteren
Zaterdag vindt de 2019 editie plaats van de World Cleanup Day. Honderden medewerkers van Roompot Vak...
18/09/19
Mini-campingsamenwerking Mijn Lievelingsplek wint innovatieprijs
Mijn Lievelingsplek, een samenwerkingsverband van 17 minicampings in Zeeland, heeft de PROFIT-innovatieprijs gewonnen.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk