Geplaatst op: 05-12-2018
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

De diepe dalen van Hennie van der Most

De diepe dalen van Hennie van der Most
Attractiepark Rotterdam
Voorafgaand aan de Recreatievakbeurs Hardenberg organiseert PleisureWorld NRIT haar jaarlijkse netwerkbijeenkomst Event of the Year. Dit jaar in de Koperen Hoogte bij Zwolle waar eigenaar en recreatie-icoon Hennie van der Most de eerste spreker was en openhartig sprak over de moeilijke periode met zijn bedrijven: "De crisis heeft me zwaar getroffen en we zijn door diepe dalen gegaan”, vertelde hij de ruim 125 toehoorders. "Bouwen is mijn lust en mijn leven, ik ben geen oppasser”, vertelde Hennie en dat typeert de man die innovatief is en met gewaagde concepten komt maar het dan wat laat versloffen. En bouwen doet Hennie in Rotterdam waar zijn pretpark met een vernieuwend concept in 2020 open gaat.


Hoofdpijndossier Oranje

Speelstad Oranje was een van de hoofdpijndossiers van Hennie. Waar voor de crisis nog 250 duizend bezoekers jaarlijks het speelparadijs in het Drentse Oranje wisten te vinden, na de crisis waren er nog maar 100 duizend over. Dat de bezoekersaantallen niet opkrabbelden kwam volgens Hennie door (spel)computers en de toenemende concurrentie van andere overdekte speelparadijzen. Toen Hennie wilde saneren en van een 365 dagen per jaar openstelling naar 180 wilde gaan, bleek dat qua ontslagrecht een taaie onderneming. Uiteindelijk heeft het sociaal plan 2,1 miljoen euro en een klein jaar gekost en verloren 65 werknemers hun baan. "Als je zoveel mensen moet ontslaan, is je bedrijf naar de kloten”, vatte Hennie het op geheel eigen wijze samen. Het Centraal Orgaan Asielzoekers wierp hem met een huur van drie jaar een reddingsboei toe en nu wordt het park met een heel nieuw concept weer opgebouwd. Speelstad Oranje met 25.000 m2 speelplezier krijgt er naast de speelstad, karten en lasergamen bij. Ook wil Hennie hier spelen voor ouderen introduceren waarmee hij weer trendsettend is. Bovendien worden alle huisjes gerenoveerd.


Dal voor de Koperen Hoogte

Met het torenrestaurant de Koperen Hoogte boven Zwolle ging het al niet veel beter. Daar ging de omzet door diverse huurderswisselingen van 1 miljoen voor alleen de benedenverdieping naar 250 duizend euro. Hennie gaat de accommodatie nu weer zelf exploiteren. "De Koperen Hoogte is een mooi restaurant, maar staat eigenlijk op de verkeerde locatie”, stelde Hennie nuchter die zijn nieuwe restaurant daarom verplaatsbaar heeft gemaakt.


Meppen in de verkoop

Ander drama was de Duitse locatie Meppen waar een Hennie pretpark rond racebanen wilde realiseren. Toen alles in kannen en kruiken was, wisselde de burgemeester van de gemeente en stond de vergunning op losse schroeven. Hennie besloot resoluut 13 miljoen op het project af te schrijven. Toen twee jaar de vergunning alsnog kwam, was voor Hennie de lol er af en Meppen gaat in de verkoop.


Pretpark Rotterdam in 2020 open

In Rotterdam zit Hennie in een meer opgaande lijn. Daar bouwt hij bij de oude vuilverbrander van AVR een compleet pretpark. Na wat scherp onderhandelen met de gemeente Rotterdam ging de pacht van de grond omlaag en toen de gemeente hem een vaste contactpersoon toewees en de bestemmingsplanwijziging betaalde en realiseerde was Hennie om. Aanvankelijk ging het om een investering van 15 miljoen euro, maar dat gaat volgens Hennie wel naar de 30 miljoen. Hij mikt op 250 duizend bezoekers per jaar die een lage entree gaan betalen: "Ik kies niet voor een all-in formule omdat een dagje uit op die manier voor veel mensen te duur wordt. Wij gaan voor een lage entree van zo'n 10 euro waar mensen gratis in onbemande attractie kunnen en een klein bedrag moeten bijbetalen voor bemande attracties.” Een draaiend restaurant met een capaciteit van 70 mensen wordt de blikvanger. Een restaurant dat zijn eigen staalbedrijf heeft gemaakt en ook op een andere locatie kan worden opgebouwd. De entree van het park wordt spectaculair met grote roltrappen naar de entree. Het park gaat naar verwachting in 2020 open. Maar ook hier had Hennie tegenslag door gewijzigde keuringsregels voor attracties. Waar je vroeger een bestaande attractie op een andere locatie zonder problemen kon herbouwen, moet nu de hele attractie weer worden herberekend. Hennie kon zo twee achtbanen naar de schroothoop brengen. Het park in Rotterdam krijgt ook een theater met elke avond een dinnershow.

Trefwoorden: attractieparken, verblijfsrecreatie, bungalowparken, rotterdam, overijssel, drenthe, duitsland

||| Blogs |||

14/01/19
Oude strijder
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
19/12/18
Transitie in toerisme
Transitie in toerisme
19/12/18 · Duurzaam toerisme · Menno Stokman | Lees meer
Menno Stokman van CELTH ziet dat toerisme in een transitie zit en stelt dat we naar een nieuw ecosysteem moeten.
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
05/12/18
Sorry wereld. Ik blijf gewoon vliegen.
Het knaagde de laatste tijd een beetje. Gewetenswroeging. Schuldbesef. Duivels dilemma. Boetekleed...
24/10/18
Toeristen verleiden wordt het nieuwe belijden
Amsterdam puilt uit van de toeristen. Goed voor de economie, maar minder aangenaam voor veel inwone...


||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/01/19
Knardijk tot leisure dijk ombouwen?
Onder het motto ‘Knardijk, dijk van ons allemaal’ nodigen Waterschap Zuiderzeeland, provincie F...
18/01/19
Thalys hult zich alvast in Disney figuren
De lancering van de nieuwe rechtstreekse Thalys naar Disneyland® Parijs komt dichterbij. Op 31 maart stopt de allereerste rode trein pal voor de deur van het magische park.
18/01/19
Nieuwe verkeersverdelingsregel voor Schiphol en Lelystad
Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft een nieuwe verkeersverdelingsregel (VVR) Schiphol- Lelystad naar de Tweede Kamer gestuurd. Wat is er ten opzichte van de oude regeling veranderd?
18/01/19
Kleine camping gaat circulair bouwen
Camping Schippers in Nieuwvliet heeft van de provincie Zeeland een voucher van 10 duizend euro gekregen om met circulair bouwen een nieuwe werkplaats te realiseren.
17/01/19
Exclusief voor leden
Wat zijn de campers van het jaar 2019?
De nieuwe campers van Malibu, Knaus en Hymer zijn tot NKC Kampeerauto van het jaar 2019 uitgeroepen.
17/01/19
Caravana 2019 van start
Vandaag is in Leeuwarden de Caravana 2019 van start gegaan. De WTC Expo is tot en met zondag met 400 exposanten het kampeerwalhalla.
17/01/19
Kinderraad adviseert management WILDLANDS
WILDLANDS Adventure Zoo Emmen heeft op 16 januari de Kinderraad van Advies 2019 geïnstalleerd. Deze Raad bestaat uit tien kinderen tussen de 7 en 14 jaar oud.
16/01/19
Soft launch van Mind Mistery trekt 600 bezoekers per dag
Hoe doet het attractiepark rond optische illusies het in de periode van soft launch?
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk