Omzet horeca stijgt al 22 kwartalen op rij maar zorgen bij ondernemers
De omzet van de Nederlandse horeca
groeide in het derde kwartaal van 2018 met 6,2 procent ten opzichte
van hetzelfde kwartaal in 2017. De groei is sterker dan in het derde
kwartaal van 2017 toen de groei 5,5 procent bedroeg, maar weer minder
dan in 2016 toen in het derde kwartaal de omzet nog met 8,1 procent
toenam. Ten opzichte van het basisjaar 2015 is de omzet in de horeca
in het derde kwartaal met 32 procent gegroeid.
Omzet Nederlandse horeca in het derde kwartaal
Bron: CBS
Groei in alle deelbranches
Binnen de horeca groeide de omzet in alle deelbranches. In de verblijfsrecreatie met 9,2 procent het sterkst gevolgd door hotels met 6,3 procent en restaurants en andere eetgelegenheden met 6,2 procent. Ook kantines en catering (+5,3 procent) en cafés (+4,6 procent) zagen de omzet groeien.
Ondernemersvertrouwen horeca positief
Het ondernemersvertrouwen in de horeca is positief aan het begin van het vierde kwartaal, maar wel iets minder positief dan het voorgaande kwartaal. Aan het begin van het vierde kwartaal is de ondernemers ook gevraagd wat ze van het komend jaar denken. De verwachtingen van horecaondernemers over hun omzet, personeelsbestand en investeringen in 2019 zijn per saldo positief, zij het minder positief dan de verwachtingen die ze hadden over 2018.
Zorgen om voldoende personeel
Het personeelstekort loopt verder op. Aan het begin van het vierde kwartaal van 2018 gaf 30 procent van de horecabedrijven te kennen dat hun bedrijfsactiviteiten belemmerd worden door een tekort aan arbeidskrachten. Vanaf het vierde kwartaal van 2016 is dat percentage snel opgelopen.
Het tekort aan arbeidskrachten blijkt ook uit de ruim 21 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het derde kwartaal. Ook gingen er iets meer horecabedrijven failliet in het derde kwartaal dan een jaar eerder.