Geplaatst op: 30-11-2018
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Twee miljoen euro voor vitale vakantieparken

Twee miljoen euro voor vitale vakantieparken
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken steekt 1,1 miljoen euro in de actie-agenda Vakantieparken 2018-2020 en nog eens 400 duizend euro voor Gelderland en 450 duizend voor Brabant waar al concrete plannen liggen. Met dit bedrag geeft de minister de provincies een impuls om de problematiek aan te pakken. Dit staat in de actie-agenda die vandaag is gepresenteerd en ondertekend tijdens de Vakantieparken Top op het voormalige zenderpark Radio Kootwijk op de Veluwe. Namens de branche tekende RECRON.


Met de agenda gaan Rijk, gemeenten, provincies, de RECRON en maatschappelijke organisaties samen actief de kansen oppakken die de vakantieparken bieden. En voorkomen dat vakantieparken afglijden. Voor parken waar dit al gebeurt, moet een perspectief voor de toekomst komen. Met aandacht voor de mensen die er wonen en de betrokken ondernemers.


Extra geld voor Gelderland en Brabant

Naast de 1,1 miljoen euro voor provincies stelt minister Ollongren een bijdrage van 400.000 euro beschikbaar voor het project Ariadne, een aanpak in Gelderland waarbij gemeenten, politie, provincie, Openbaar Ministerie en het programma Vitale Vakantieparken nauw samenwerken. Daarnaast stelt de minister in totaal 450.000 euro beschikbaar aan de Brabantse gemeenten Reusel-de Mierden, Meijerijstad, Bergeijk, Rucphen, Oosterhout en Bernheze. Met de bijdrage moet de integrale handhaving worden versterkt, waarbij expliciet aandacht is voor een oplossing voor de bewoners.


Wat doet RECRON?

Namens de branche gaat RECRON met de actieagenda aan de slag. Zo stelt RECRON een inspiratieagenda op voor overheden op, ten behoeve van de integrale visievorming. Hierin staat beschreven hoe (potentiële) excellerende parken herkend kunnen worden en wat de markt nodig heeft om verder te floreren.Hierin is onder andere aandacht voor de uitgevoerde pilot in de provincie Zeeland met ‘innovatievouchers’ voor de inkoop van advies door ondernemers om hun bedrijf verder te laten opbloeien en voor de ervaringen met de Kwaliteitsteams op de Veluwe en in Drenthe.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en RECRON onderzoeken de omvang van de groep ondernemers die zouden willen stoppen met hun bedrijf, de redenen waarom zij dat willen en
waarom zij daar uiteindelijk wel of niet toe overgaan. Tevens verkennen zij of er mogelijkheden zijn om deze ondernemers daarin te ondersteunen.Het gaat om een brede verkenning waarbij in ieder geval inspiratie zal worden opgedaan bij bestaande regelingen zoals de VAB en Ruimte voor Ruimte. Ook de mogelijkheid om stedelijke kavelruil in te
zetten wordt verder verkend.

RECRON organiseert verder een pool van deskundigen die potentiële topondernemers kunnen ondersteunen bij het opstellen van een excellentieplan.



Doelstelling

Florerende parken bieden volgens de actie-agenda een vruchtbare basis voor de regionale economie. Slecht functionerende vakantieparken kunnen daarentegen de aantrekkelijkheid van de sector, het sociale leefklimaat van mensen en de ruimtelijke kwaliteit van de regio bedreigen. Daarom is een integrale aanpak nodig vanuit alle verschillende invalshoeken. Dat leidt tot een meervoudige doelstelling:


  1. Een economisch levensvatbare verblijfsrecreatiesector. De sector beschikt over voldoende mogelijkheden (kennis en instrumenten) om zich zelfstandig in balans te brengen qua aanbod, kwaliteit en diversiteit en door te zorgen dat deze flexibel genoeg is om mee te bewegen met de veranderende vraag. Daarin kunnen diverse partijen ondersteuning bieden door ontwikkeling en inzet van diverse (bestaande) instrumenten;

  2. Een sector die alleen daar waar het nodig en verantwoord is, wordt ingezet als aanvulling op de woningmarkt. We zoeken naar passende oplossingen voor (kwetsbare) mensen die nu op de parken wonen of daar om uiteenlopende redenen terecht komen. Wij willen dat zij in behoorlijke woonruimte, in een leefbare woonomgeving en met de benodigde zorg en ondersteuning terecht komen. Daarbij kijken we ook naar mogelijkheden om mensen verantwoord tijdelijk op een vakantiepark te huisvesten, bijvoorbeeld als flexwonen-oplossing;

  3. Een sector die geen ruimte biedt voor uitbuiting of het uit het zicht raken van kwetsbare mensen. We zetten in op voldoende instrumentarium voor gemeenten, ondernemers en andere betrokken partijen om situaties als sociale uitbuiting, deplorabele leefomstandigheden en zorgmijding te voorkomen en op te lossen. Wanneer kwetsbare mensen zich op vakantieparken bevinden, tijdelijk of permanent, is de gemeente hiervan op de hoogte. Indien nodig wordt hen actief passende hulp en ondersteuning geboden door de daartoe aangewezen partij;

  4. Veilige vakantieparken met bonafide ondernemers waarbij situaties van overlast, criminaliteit en andere ondermijnende activiteiten worden voorkomen en beëindigd. We zetten in op het voorkomen van overlast, criminaliteit en andere ondermijnende activiteiten en op het tegengaan van dergelijke ongewenste situaties. Dat doen we onder andere door gelegenheidsstructuren weg te nemen en in te zetten op handhaving en toezicht. Daarbij kijken we ook naar mogelijkheden om waterbedeffecten tegen te gaan. Het betreft niet alleen focus op de activiteiten zelf, maar ook op de mensen en organisaties die erachter schuilgaan;

  5. Een sector die op het gebied van de ruimtelijke ordening op passende wijze door de verschillende overheidslagen wordt gefaciliteerd. We zetten in op maatschappelijk verantwoord gebruik van het gebied door het optimaliseren en het flexibeler inzetten van ruimtelijke ordenings- en ander instrumentarium met oog voor de ondernemer, het functioneren van de markt, de natuur en maatschappelijke ontwikkelingen. Dit vraagt een flexibele en toekomstgerichte houding van e overheid en het openstaan voor mogelijke nieuwe en/of gecombineerde functies.

Actieplan in vijf hoofdlijnen

Om de actie-agenda inhoudelijk richting te geven en de vijf doelstellingen te behalen, zijn deze uitgewerkt naar vijf hoofdlijnen. Deze hoofdlijnen worden vervolgens uiteengezet in meerdere acties.


  1. Kennis en ervaring : Beschikbare kennis wordt actief gedeeld en bij de ontwikkeling van nieuwe instrumenten staat kennisdeling prominent op de agenda.

  2. Volle gereedschapskist: Het bestaande instrumentarium voor overheden wordt in kaart gebracht en daar waar knelpunten in wet- en regelgeving zich voordoen wordt actief gezocht naar oplossingen en aanvullingen.

  3. Parken en mensen in beeld: Gemeenten kunnen op verschillende niveaus onderzoek doen naar de huidige situatie op parken om een beter beeld te krijgen van het recreatieperspectief en van de mensen die daar verblijven.

  4. Ontwikkelen integraal beleid binnen en tussen gemeenten: Op basis van de inventarisatie wordt er door gemeenten in regionale afstemming een integrale visie op vakantieparken opgesteld. Daarbij is aandacht voor de verschillende beleidsmatige invalshoeken, het opdrachtgeverschap richting de uitvoerende diensten en maatwerk voor parken en mensen die daar verblijven.

  5. Praktijk versterken: De uitvoering van het beleid en handhaving, wordt versterkt. Tevens wordt ingezet op het ondersteunen van recreatief ondernemerschap.

Steun voor pilots

Minister Ollongren steunt ook pilots als gemeenten van een vakantiepark bijvoorbeeld een woonwijk willen maken. Of combinaties daarvan als mogelijke oplossing voor mensen die snel woonruimte nodig hebben en niet kunnen wachten tot een regulier huis beschikbaar komt. Het ministerie gaat ook alle bestaande kennis verzamelen en delen tussen regio's.


Uit recent onderzoek Wonen in de Luwte van Platform 31 bleek dat er verschillende groepen mensen zijn die op de Veluwse vakantieparken wonen. Mensen die bewust daarvoor kiezen, spoedzoekers, arbeidsmigranten, mensen die niet meer in aanmerking komen voor een reguliere woning en mensen die ‘onzichtbaar’ willen blijven. Al deze groepen vragen uiteindelijk om een andere benadering. De aanpak voor vakantieparken blijft daarnaast ook een lokale afweging en keuze. Het lokale bestuur kan het beste zicht hebben of krijgen op de situatie.

Link: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-binnenlandse-zaken-en-koninkrijksrelaties/documenten/rapporten/2018/11/29/actie-agenda-vakantieparken-2018-2020
Trefwoorden: beleid, verblijfsrecreatie, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, permanente bewoning, handhaving, vitaliteit

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...