Geplaatst op: 20-11-2018
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Staatssecretaris neemt Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018 in ontvangst

Staatssecretaris neemt Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018 in ontvangst
Marleen Verbruggen (r) reikt het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018 uit aan staatssecretaris Mona Keijzer van EZK.
Gisterenmiddag heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat tijdens het event het Trendrapport Live het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd in ontvangst genomen.


Namens de vier partijen achter het rapport, CBS, NBTC Holland Marketing, CELTH en PleisureWorld NRIT benadrukte Jos Vranken de unieke triple helix samenwerking tussen de overheid, kennis- en onderwijsinstelling en private markt. "Het rapport is daarmee een breed gedragen en waardevolle informatiebron voor ondernemers, beleidsmakers, het onderwijs en andere geïnteresseerden”, zei Vranken die memoreerde dat het rapport dit jaar voor de 37ste keer verschijnt en daarmee zorgt voor continuïteit en consistentie in kennisontwikkeling. "Dat is belangrijk in een dynamische markt met veel en snelle veranderingen.” Volgens Vranken levert het rapport een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de concurrentie- en innovatiekracht van het MKB die zelf niet de mogelijkheden hebben om tot nieuwe inzichten te komen maar dankbaar gebruik maken van de kennis in het Trendrapport.


Data als basis voor een duurzame bestemming

Volgens Vranken is het rapport een belangrijke bouwsteen maar vraagt een toekomstbestendige ontwikkeling van de bestemming Nederland om meer: "Naast retrospectief onderzoek is er ook behoefte aan nieuwe en andere vormen van data-analyse, onderzoek en ontwikkelstrategieën waar we in het Data Development Lab met CBS, CELTH en NBTC aan werken. Het zou mooi zijn als vandaag niet alleen een feestelijke gebeurtenis is rond het 37ste Trendrapport maar ook de start van een hernieuwde en geïntensiveerde samenwerking op het gebied van data en onderzoek waar we iedereen, bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen hard nodig hebben”, hield Vranken de 100 aanwezigen voor. "In het verlengde daarvan is vandaag in samenwerking met een flink aantal belanghebbenden gewerkt aan een Nationale Data Alliantie en hebben we samen bekeken welke relevante data- en onderzoeksvraagstukken er liggen.” Die nieuwe data krijgt in volgende edities van het Trendrapport zeker een plaats zodat ze ook breed in de gastvrijheidssector kunnen worden gedeeld.


Op de foto: Arend Jan Kornet (PleisureWorld NRIT), Jos Vranken (NBTC), Mona Keijzer (EZK), Marleen Verbruggen (CBS), Menno Stokman (CELTH) en Kees van Wijk (Gastvrij Nederland).


Marleen Verbruggen, plaatsvervangend hoofddirecteur sociaal-economische en ruimtelijke statistieken van het CBS mocht het eerste exemplaar van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018 aan de staatssecretaris uitreiken. Volgens Verbruggen biedt de publicatie een mooi inzicht in Nederland als duurzaam toerismeland en de vrijetijdsbesteding van Nederlanders zowel in Nederland als het buitenland.


Data Development Lab wordt international opgemerkt

In een reactie constateerde staatssecretaris Mona Keijzer dat toerisme, recreatie en vrije tijd in de warme belangstelling staat van heel veel organisaties. "Het is echt booming business en dat blijkt ook maar weer eens uit dit Trendrapport. Maar het wordt sommige mensen ook wel eens te veel. Ik kom zelf uit Volendam en mijdt de toeristische dijk in het hoogseizoen. Dan is de vraag niet zozeer hoe je tot het verspreiden van toerisme komt maar hoe je toeristen verleidt om naar andere plekken te gaan. Daar zitten voor veel regio’s economische kansen en met dit rapport in de hand wordt duidelijk waar die kansen liggen.”


Keijzer had enorm veel waardering voor de activiteiten van de partijen rond nieuwe (big) data: "Wat ik heel bijzonder aan deze dag vindt is het Data Development Lab dat CBS, NBTC en CELTH ontwikkelen. Wat we in Nederland met het Datalab en het Center of Expertise leisure, tourism & hospitality doen wordt internationaal opgemerkt en daar mogen we best trots op zijn.” Volgens Keijzer wordt in de hele wereld gekeken hoe wij het doen. "U bent daar de vaandeldragers van en daarvoor wil ik u hartelijk bedanken.”


Het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd

Het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018 is gisteren verschenen en te bestellen op nritmedia.nl. Het rapport biedt naast een actueel (statistisch) overzicht in vraag en aanbod een toegespitst inzicht in voor de vrijetijdssector relevantie trends, innovaties en ontwikkelingsrichtingen. Nieuw is dit jaar het online Trendrapport waarmee we verwachten de gebruikswaarde van het rapport sterk te vergroten. Op een speciale website krijgen gebruikers van het rapport digitaal toegang tot alle content, inclusief de data achter alle tabellen en figuren. Deze online versie is vanaf december 2018 exclusief voor bestellers/abonnees beschikbaar.

Trefwoorden: trends, toerisme, recreatie, vrije tijd, beleid, dagrecreatie, verblijfsrecreatie, reisbranche, onderzoek, onderwijs, attractieparken, evenementen, watersport

||| Blogs |||

28/01/19
Overtoerisme dankzij of ondanks DMO’s?
Het was weer lachen in het vuistje in het najaar met pijn in de portemonnee! Wie op Black Friday no...
14/01/19
Oude strijder
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
24/07/18
Time Out
Time Out
24/07/18 · Leisure · Han Verheijden | Lees meer
Zoals ik in mijn vorige column schreef, heb ik afgelopen winter een skiongeluk gehad. Hierdoor was...
26/04/17
Wat kunnen we leren van de verkiezingen?
Ruim 80% van de Nederlanders ging op 15 maart jl. naar de stembus. Dat komt toevalligerwijs (?) ong...


||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/03/19
Exclusief voor leden
Nationale Week zonder Vlees pakt breed de aandacht
De actieweek verdubbelt bijna de impact ten opzichte van vorig jaar.
15/03/19
2,2 Miljoen voor culturele instellingen en evenementen
De provincie Noord-Holland stelt eenmalig 2,2 miljoen euro beschikbaar voor de verduurzaming van cul...
14/03/19
Sluiting kinderbad Stroombroek
Na jarenlang dienst te hebben gedaan op zomerse dagen voor de jongste bezoekers van Stroombroek komt...
14/03/19
Eerste editie Sail Scheveningen (+video)
Van 20 tot en met 23 juni 2019 vindt de eerste editie plaats van Sail op Scheveningen.
12/03/19
Horeca groeit tot 2025 met 100.000 medewerkers
De horeca groeit, er zijn meer horecabedrijven en dus zijn er ook meer medewerkers nodig. Het aantal...
12/03/19
Lancering Internationale Maasfietsroute als EuroVelo 19
Voor het eerst in drie jaar heeft een nieuwe route zich aangesloten bij EuroVelo, het Europese fiets...
28/02/19
Exclusief voor leden
Verkoop citytrips groeit (invloed mooi weer?)
Dit jaar is 8% meer stedentrips geboekt in vergelijking met de voorjaarsvakantieweken vorig jaar, bl...
26/02/19
Exclusief voor leden
DAKA naar The Wall
DAKA Sport opent in het derde kwartaal van 2019 haar15de filiaal in “The Wall” bij het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk