Geplaatst op: 07-11-2018
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Nederlandse reisbranche meest diervriendelijk

Nederlandse reisbranche meest diervriendelijk
ANVR is de meest diervriendelijke reisbrancheorganisatie ter wereld. Slechts 3 van de 62 onderzochte koepelorganisaties in de reisbranche heeft richtlijnen voor dierenwelzijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Surrey (UK), in opdracht van dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection (voorheen WSPA).


Het overgrote deel van de internationale brancheorganisaties doet niets om dieronvriendelijke praktijken in het toerisme te voorkomen. Voor het onderzoek werden 62 brancheorganisaties onder de loep genomen. Slechts 21 daarvan hadden een webpagina over duurzaam toerisme. Hiervan communiceerden maar zes organisaties over dierenwelzijn. Alarmerend is het feit dat 16 koepelorganisaties op diverse kanalen foto’s tonen van wilde dieren als toeristische attractie – in veel gevallen in direct contact met toeristen.


Er is een groeiende beweging die vindt dat wilde dieren niet misbruikt moeten worden voor toeristisch vermaak. Ruim 1,6 miljoen mensen tekenden een belofte van World Animal Protection om diervriendelijk te reizen en meer dan 200 reisorganisaties stopten al met de verkoop van tickets en promotie van kampen waar olifantenritten of -shows worden aangeboden.


Nederland loopt voorop

De Nederlandse ANVR is, naast de Britse ABTA en internationale GSTC, een van de slechts drie organisaties die wel inhoudelijke dierenwelzijnsrichtlijnen en -criteria hebben. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er bij alle drie nog wel ruimte is voor verbetering. Zo blijkt dat met name ABTA’s richtlijnen worden gezien als de geldende industriestandaard, maar tegelijkertijd bevatten ze inconsistenties en vage bewoordingen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor verschillende interpretaties en worden onderdelen betwist. ANVR is de énige organisatie die leden monitort op het naleven van richtlijnen.


Karin Bilo, campagnemanager bij World Animal Protection: "Het is geweldig dat de Nederlandse reisbranche voorop loopt als het gaat om dierenwelzijn. De ANVR heeft samen met haar leden diervriendelijk toerisme op de kaart gezet. Dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen; er blijft ruimte voor verbetering. Zo geven de richtlijnen van ANVR leden de ruimte om nog steeds dolfijnenshows aan te bieden omdat deze wrede attractie niet expliciet genoemd wordt als onacceptabel.”


ANVR: Dierenwelzijn onderdeel van verantwoord toerismeprogramma

Frank Oostdam, directeur van ANVR, is trots op de erkenning van koploper op het gebied van dierenwelzijn. "Diervriendelijke vakanties zijn onderdeel van onze jarenlange gemeenschappelijke inspanningen voor Better Holidays; het verantwoord toerismeprogramma van de reissector. Het sterkt ons in onze overtuiging dat verantwoorde, waaronder ook diervriendelijke, vakanties, beter en leuker zijn voor mens, natuur en dier en de totale vakantiebeleving. We zijn op de goede weg, maar er liggen nog vele uitdagingen.”


Misbruik van wilde dieren

Wereldwijd worden meer dan 550.000 wilde dieren in gevangenschap gehouden voor toeristisch vermaak: van dolfijnen om mee te zwemmen, olifanten om op te rijden tot luiaards en tijgers om ‘selfies mee te maken. Vaak worden deze dieren uit het wild gehaald, hardhandig ‘getraind’ en onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest. Vervolgens worden ze hun leven lang misbruikt voor entertainment. De gevolgen: verwondingen, ziektes, stress, chronische pijn en psychologische trauma’s.


Link: https://www.worldanimalprotection.nl/sites/default/files/lowres_associated_with_cruelty_final_embargo_6nov.pdf
Trefwoorden: reisbranche, verantwoord reizen, dierenwelzijn
    

||| Blogs |||

10/09/19
WARNING – VAKANTIESCHAAMTE!
De Wereld Draait Door gaat weer van start. De files zwellen aan. De scholen zijn weer begonnen. De meteorologische zomer is beëindigd. Dan weet je dat het jaarlijkse ritueel van massale volksverhuizingen wederom achter de rug ligt: de vakanties zijn voorbij. Toch zit daar ook een negatief kantje aan.
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...
24/07/19
Het einde van het dagticket komt in zicht. Gelukkig maar!
Tickets van dagattracties worden ieder jaar duurder. Dit is nodig, om de kortingsacties van supermar...
08/07/19
Worden zonvakanties te heet onder onze voeten?
Het weer. Waarschijnlijk na seks het meest gebruikte zoekwoord op Google. Zeker deze week zijn de tr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/09/19
Exclusief voor leden
Landal Kaatsheuvel gaat open op 4 oktober
Vanaf 4 oktober 2019 zijn de eerste gasten welkom op het gloednieuwe luxe vakantiepark Landal Kaatsh...
20/09/19
Bijna 100 studenten van BUas aan de slag in Tourism Impact Lab
Een kleine 90 studenten van de Breda University of Applied Sciences gaan voor 20 bedrijven in de toeristische sector nieuwe impactvolle concepten bedenken.
20/09/19
Exclusief voor leden
Gemeente stopt subsidie: VVV vestiging Vlissingen sluit
VVV Zeeland sluit haar vestiging in Vlissingen. Het sluiten van de VVV is nodig omdat de gemeente Vlissingen stopt met het verstrekken van subsidie.
19/09/19
Exclusief voor leden
Landmark Vensters op Ginkelse Heide
Op de Ginkelse Heide heeft de Britse veteraan John Jeffries het Landmark Vensters op het Verleden onthuld om daarmee de luchtlandingen van 18 september 1944 te herdenken.
19/09/19
Consumentenvertrouwen daalt weer
De stemming onder Nederlandse consumenten is opnieuw negatief.
19/09/19
Roompot clustert wensaanvragen in Wensweken
Roompot krijgt zoveel aanvragen voor aanvragen voor wensen en sponsoring dat het deze aanvragen gaat clusteren om zo een eerlijker verdeling te krijgen.
18/09/19
Honderden Roompot-medewerkers proberen zaterdag record op World Cleanup Day te verbeteren
Zaterdag vindt de 2019 editie plaats van de World Cleanup Day. Honderden medewerkers van Roompot Vak...
18/09/19
Mini-campingsamenwerking Mijn Lievelingsplek wint innovatieprijs
Mijn Lievelingsplek, een samenwerkingsverband van 17 minicampings in Zeeland, heeft de PROFIT-innovatieprijs gewonnen.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk