Geplaatst op: 07-11-2018
Auteur: Hans van Leeuwen
PleisureWorld NRIT

Glamping Tour in het land van de Zonnekoning

Hans van Leeuwen op bezoek bij de Salon Atlantica - La Rochelle Frankrijk

Glamping Tour in het land van de Zonnekoning
Frankrijk is voor veel Nederlanders hét vakantieland bij uitstek. Toen ooit de Kampeerwet in ons land werd geïntroduceerd, hadden al veel Nederlanders in een tentje in Frankrijk gebivakkeerd. Wij willen als PleisureWorld NRIT uiteraard op de hoogte blijven van de laatste innovaties en trends in binnen- en buitenland en dan moet je verder kijken dan je neus lang is, want de RecreatieVakbeurs Hardenberg mag dan wel het bedevaartsoord zijn voor de Nederlandse recreatieondernemer; de echte inspiratie komt uit het buitenland. Meer in het bijzonder op Salon Atlantica in La Rochelle. Los van een bezoek aan de beurs waarin wij ons laten bijpraten over de Franse markt kan ik meteen enkele bijzondere attracties meenemen tijdens mijn verblijf in La Rochelle.

Troosteloos La Rochelle in het off season

Zo heb ik in La Rochelle gezien wat een toeristische hot spot off season betekent: Lege terrassen en heel veel gesloten winkels en horeca. De kade geeft een armzalige aanblik. Maar het Aquarium is een bijzondere attractie en vergelijkbaar met SeaWorld. Het goede is dat met de pricing ook meteen de duur van je bezoek wordt gecommuniceerd. Voor € 16,- heeft een volwassene twee uur lang educatief vermaak. Ik stond na een uur buiten maar ben ook niet representatief. Juist op dat moment begon het te regenen en stroomden de bezoekers in grote aantallen naar binnen. Het is in feite hetzelfde businessmodel als Merlin Entertainment. Uit verveling dan maar een kaartje kopen bij must-see attractie. Leuker zijn de spontane ervaringen van het kunstcluster waar ik getuige was, zoals het optuigen van een bijzonder cultureel event. Oud industrieel erfgoed met een commercieel alternatief tintje doet het goed in elke grote stad.


Op zoek naar innovaties op de Salon Atlantica

Het doel van mijn reis was de grootste inspirerende Glamping beurs te verslaan met een uitgebreid artikel van mijn persoonlijke ervaringen bij Salon Atlantica. Een uitgebreide impressie van mijn ervaringen is hierna op willekeurige wijze weergegeven met bij elke impressie de verwijzing naar de bron.


1 Le Lodge Nomade

Le Lodge Nomade is in opmars en het antwoord op het minimalisme en de urgentie door de klimaatverandering. De Lodge sluit ook goed aan bij de zoektocht naar het oergevoel en het echte basic kamperen, maar wel met wat luxe van thuis. De Lodge is ontwikkeld door een collectief van architecten, boomchirurgen en producenten die samen een eigen bouwstijl hebben ontwikkeld dat lijkt op Mecano waar het tentgevoel overeind blijft met een natuurlijke inbedding. Ze hadden ook een primeur: de NATEKO. Een complete uitrusting met zelfs een slaapvertrek op verdieping. Op 22m2 met een terras van 7m2 en een slaapcabine. Een werkelijk futuristische kampeertent. Het kleinere broertje is de Mini Lodge die wel 16 mogelijke uitvoeringen kent zodat het zich weet aan te passen aan elke omgeving. Een aantal Mini Lodges gekoppeld bij elkaar kan dienst doen als een groepsaccommodatie.


De startprijs van de Mini Lodge is € 4000,-

De startprijs van de Yaka is € 9000,-

Voor meer informatie: www.nateko-Lodges.com2 Tiny Houses uit Polen

De Cabanon Blue met Franse looks wordt geproduceerd door de Poolse firma Quadrapol. Men beschikt over een creatief team architecten en als traditionele chaletbouwers heeft men zich de laatste jaren meer gericht op de introductie van Mobile Tiny House als een caravan of met een thema als Tiny Beach House. Tot nu toe heeft men alleen in België, Zwitserland en voornamelijk Frankrijk diverse modellen geleverd.


De startprijs van Tiny Beach House bedraagt € 30.000,-

De startprijs van Mobile Tiny House bedraagt € 40.000,-

Voor meer informatie: www.quadrapol.com
3 GLAMPER een combinatie tussen Glammer and Glamping

Ik raak in gesprek met Arnaud Lapie, de bedenker van een nieuwe GLAMPER accommodatie. Hij werd geïnspireerd door de nomaden in Zuid Afrika en glamping lodges zoals wij die kennen. De nomaden trekken rond in tenten maar onze de luxe glamping lodges staan meestal permanent op een camping. Als leverancier en producent van het basismateriaal voor de Nomaden Tenten voor terras, festivals en evenementen kwam Arnaud Lapie op het idee hier een echte verplaatsbare tent van te maken. De kostprijs per m2 "stretch” bewerkt voor tent overkapping bedraagt ca. € 55,-. Er zijn twee soorten stretchdoek materialen waarbij die voor de GLAMPER uitgevoerd wordt met raincoating voor een langere duurzaamheid. Slapen met grote ramen, sanitair, veel ruimte en in de natuur. Het dak is 70m2, binnenruimte is 30m2 en het terras is ongeveer 20m2. Het is werkelijk een primeur want er zijn in de afgelopen maanden 11 exemplaren geïnstalleerd.


De startprijs van GLAMPER bedraagt € 10.000,- (aluminium constructie)

Voor meer informatie: www.lederniercomptoir-evenement.com4 Kenya Logdes met slimme installatie methode

Trigano, Frankrijk grootste caravan en glamping lodgesproducent heeft een jarenlange geschiedenis als producent van kampeermiddelen. Voor meer informatie kan men terecht op de website van de hele groep:www.trigano.fr. Zelf heb ik afgelopen zomer geslapen in KENYA 46 met een dubbele slaapkamer, sanitair en met uitgebreide keuken in St. Girons op camping Eurosol van Patrick Benneker. Het kenmerkende van de KENYA Lodges is dat men deze altijd bovengronds plaatst op een grote vlonder. Het voordeel is dat men geen last heeft van grondwerkzaamheden en bijna overal kan plaatsen. Het bespaart op de kosten en grondwerkzaamheden. Daarbij heeft het een esthetisch voordeel ten opzichte van veel andere glamping lodges door de sfeer en uitstraling. Men heeft een uitgebreid programma waaronder zelfs Tipi’s. Een andere leuke variant passend in de Tiny House range is de Moorea. Dit type Lodges zijn in ons land nog niet gesignaleerd.


De startprijs van KENY 46 bedraagt € 20.616,-

De startprijs van Moorea bedraagt € 2.900,-

Voor meer informatie: www.trigano-hpa.com5 Western Thema Glamping Lodge

Een andere leuke ontwikkeling is van Bati Concept, producent van unieke op maak gemaakte chalets en mobilhomes. Er zijn allerlei thema’s denkbaar maar bovenal is de Saloon met een basis oppervlakte van 39m2 een showcase die potentiële investeerders en particulieren zal triggeren. De verwachting dat de 4 en 5 sterren vakantieparken meer VIP locaties zullen introduceren waar een groepje accommodaties rond een bepaald thema is gegroepeerd.


De startprijs van Saloon bedraagt € 35.000,-

Voor meer informatie: www.baticoncept.pro6 Glamping op de moderne tour

Veel traditionele producenten van chalets, caravans storten zich steeds vaker op de booming glampingmarkt. Het zal niet zo lang meer duren of die standaard "plastic” bakken zullen meer en meer naar de achtergrond verdwijnen. Weg uit het midden en dus meer luxe chalets, glamping, hotel lodges of tiny houses. Uiteraard krijg je steeds meer (slechte) kopieën. Zie daar het standaard plastic chalet met een houten afwerking, de Modern Lodge of plastic Glamping tentconstructie.


Een andere ontwikkeling is de aanpassing van het traditionele chalet door de ombouw in een houtlook in materialen als canexel of larix. Op de foto een traditioneel type Nirvana, 6 persoons, 32m2, 3 slaapkamers en een modern interieur met houten terras. De andere optie, de Otello Solo, lijkt meer op een Cubic-achtige uitvoering oftewel een luxe hotel lodge. Het verschil in aanschaf hangt of van de exploitatie door bijvoorbeeld hotelovernachtingen en/of short stay of vakantie.


De prijs van de Otello 1 room is € 17.500,-

De prijs van de Otello 3 rooms is € 27.500,-

Meer informatie van deze Nirvana of Otello Solo zijn te vinden op de website www.mobilhome-rideau.com.7 Gitotel Kingston en Noumea smart vieuw

Een totaal verrassend concept komt van Groupe Hekipia, een Franse producent met dertig jaar ervaring in traditionele chaletbouw die zijn productiestrategie zo’n drie jaar geleden overboord heeft gegooid. Geen chalet meer maar een eigentijds luxe hotellodge-achtige uitvoering met als meest voorname kenmerk een luxe terras met living en slaapkamers met een imposant windowview. Hierdoor heb je als gast zodra je wakker wordt direct het gevoel midden in de natuur te staan. Door de bouwstijl is een volledige harmonieuze verbinding met de natuurlijke omgeving gerealiseerd. De bouw kan naar eigen inzichten qua luxe en duurzaamheid worden uitgevoerd. Door de slimme constructie van panelen die op de fabriek worden samengesteld, is met een installatieduur van zo’n vier dagen een compleet verblijf geïnstalleerd. In het derde seizoen dat zij op deze markt opereren, hebben zij dit jaar alleen in Frankrijk een productie van ruim 600 eenheden gerealiseerd. Er bestaat interesse uit Noord-Amerika en zelf zie ik vooral in de duinen of de bossen mogelijkheden in ons land.


De startprijs van de Morea of Noumea prijs is € 17.000,- voor 25m2

De startprijs van de Toronto of Kingston prijs is € 30.000,- voor 35m2

Voor meer informatie: www.giotel-industries.com8 Nog meer Chalets, Ecolodges & Terrasses

Uiteraard kunnen wij geen volledig beeld geven van wat er allemaal aan noviteiten te vinden is op de Glamping beurs van Europa. Zo kennen wij uiteraard onze Hollandse pioniers Luxe Tenten www.luxetenten.com. Maar wie ook een breed productgamma heeft, is Samibois met volop informatie te vinden via www.samibois.com.


9 Primeur: Happy Terras - Es’Patio

Marie Céline Metaye, zelf geboren en getogen op een camping, is tien jaar geleden gestart met de verkoop van tweedehands mobile homes en het was ooit een klant die op het idee kwam een terras te leveren. Dat resulteerde in de start van een eigen fabriek voor de bouw van verschillende terrassen bestaande uit PVC en hotelconstructie. Alles op maat gemaakt in opdracht van particulieren, campingeigenaren, touroperators maar ook voor chaletbouwers. Het houten terras is populairder dan ooit. Nieuw dit jaar is de Es’Patio een terrasoverkapping met volledig uitgeruste keuken, met ijskast, picknicktafel voor 6 personen en een sun cover! Buiten Frankrijk heeft men ook al geleverd in België maar nog niet in Nederland en Duitsland.


De prijs van het luxe Es’Patio terras bedraagt ca. € 3.500,- compleet.

Voor meer informatie: www.terrasses-honyx.fr10 Houten prive sanitair en basic Camp Lodge

We zijn verrast als we tegen een houten luxe privé sanitaircabine aanlopen. Maar er staan nog veel meer eenvoudige bijzondere houten gevarieerde glamping accommodaties op de beurs. Het principe is een betaalbare oplossing bieden waar men vooral het gevoel van slapen in de openlucht in een tent zo dicht mogelijk wil benaderen. Een voorbeeld is het model Le Carrelys. Een grote vlonder met overdekt terras met een slaapvertrek en ruimte voor een mobiele keuken. Voor alle sanitaire voorzieningen moet men gebruik maken van de camping zelf en is een voordeliger alternatief dan de luxe glamping lodges. Een leuke hotellodge-achtige boshut is het type Les Cabadiennes. Ruimte voor een bedlampje en tweepersoons matras is de enige luxe en feitelijk nog minder dan een trekkershut. Toch als groepje bij elkaar in een natuurlijke omgeving met landscaping beslist een originele uitvoering. Het type Le Campetoile is slapen in de ruimte met allerlei opslagmogelijkheden onder de slaapvertrekken zoals een picknickbank en zelfs een extra slaapvertrek. Een prima oplossing als trekkershut of short stay. Meer informatie is er te vinden op de website van www.sensgraphique.fr


11 Primeur:Tent Lodge Caba Tenten

Ja hoor, een glamping lodge met op de 1e verdieping 4 à 5 slaapplaatsen. Eigenlijk staat deze campingbranche bol van de kneuteraars. Dat knutselen of hoog scoutinggehalte levert bijzondere constructies op zo ook de primeur tijdens de Salon Atlantic van de Caba Tente.


Een Caba Tente voor de prijs vanaf € 9.600,-

Voor meer informatie: www.bb-concept.fr
12 We moeten ook allemaal zitten!

Voor een compleet sfeervol design buiten meubilair adviseer ik een kijkje te nemen op:mobilisesme.eu


Tot besluit

Het is misschien wel heel veel informatie geweest. Als er nog vragen zijn dan hoor ik dat wel. Op dit moment heb ik ook een aantal adviesopdrachten lopen bij vakantieresorts waar voornamelijk Nederlanders de dienst uitmaken. Uiteraard zullen zij plaats moeten maken voor couleur La France!


Deze ervaringen bij de Salon Atlantica zijn zo bijzonder geweest dat ik volgend jaar recreatie-ondernemers zal uitdagen twee dagen met mij op pad te gaan op Glamping Tour in het land van de Zonnekoning naar Salon Atlantica - La Rochelle Frankrijk.


Op de terug wegheb ik nog een bezoek gebracht aan het Safaripark Planete Sauvage. Vergelijkbaar met Safari Resort Beekse Bergen en de safari bij Burgers Zoo. Toch blijft er bij mij altijd iets hangen dat heel veel weg heeft van het spreekwoord ‘met de Franse slag’. Zo is het ook met dit park waar het lijkt of men vanaf dag twee na de opening is opgehouden met onderhoud. Uiteraard met het zonnetje in de nek een heerlijke dag en bijzonder veel actieve dieren. Je raakt er wel relaxed door maar wil toch graag naar huis na een geslaagd bezoek aan de grootste Glamping Vakbeurs van Frankrijk.


Voor meer informatie Planete Sauvage: www.planetesauvage.com

Voor meer informatie Aquarium La Rochelle: http://www.aquarium-larochelle.com

Voor meer informatie van de Vakbeurs Salon Atlantic: https://www.salon-atlantica.fr

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, kamperen, campings, chalets, safari tenten, glaming, stacaravans

||| Blogs |||

25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
20/09/21
New opportunities arise
New opportunities arise
20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/11/21
Het verhaal van Holwerd op de Arriva bus
Veel partijen acteren op het toneel van gastheerschap en communicatie voor een destinatie. Dat zette busmaatschappij Arriva aan het denken hoe je dat kunt doen. Een chauffeur gaf inspiratie en daar rolt een bijzonder verhaal en een opvallende bus uit.
26/11/21
Evenementensector voorziet ook in 2022 nog veel beperkingen
De evenementensector verwacht ook in 2022 nog het hele jaar met beperkingen te maken te hebben als gevolg van diverse corona maatregelen. Dat blijkt uit een recente quickscan binnen de totale branche waarvan onderzoeksbureau Respons vandaag de resultaten publiceert.
25/11/21
Overhandiging eerste tactiele prentenboek van sprookje De redders van Ruigrijk
Deze week is het allereerste tactiele exemplaar van het sprookje ‘De Redders van Ruigrijk’ overh...
25/11/21
Nederlanders zoeken veiligheid en zekerheid voor vakanties
Wat is het vakantiesentiment onder Nederlanders en de voor ons land belangrijke herkomstlanden? NBTC laat dat zien in haar elfde Vakantie Sentiment Monitor.
24/11/21
Zo kunnen we onze steden groener maken
Volgens de Verenigde Naties woonde in 2018 55 procent van de wereldbevolking in steden, en dat aantal zal naar verwachting toenemen tot 60 procent in 2030. Door de sterke concentratie van inwoners dragen steden enorm bij aan de algemene niveaus van vervuiling en CO2-uitstoot, maar biedt ook de mogelijkheid om veranderingen door te voeren die een brede en diepe impact kunnen hebben.
24/11/21
Kunstwerk langs A12 trekt aandacht voor Waterliniegebied (met video)
Automobilisten en fietsers zien op het talud langs de A12 bij Houten vast een beeld van een sluis, e...
23/11/21
Pandemie verpest vakantiesentiment van Nederlanders niet
De pandemie verpest de vakantieplannen van de Nederlanders niet. Ze zijn wel voorzichtiger, bereid om een boosterprik te nemen en boeken later. Dat blijkt uit onderzoek van de VakantieDiscounter. Intussen lopen in Nederland de boekingen voor december als een trein, EuroParcs meldt nu al 30% meer boekingen voor de feestmaand.
23/11/21
Hoe waardeer je een toeristisch plan?
Hoe kun je een (verblijfs)recreatief plan op waarde schatten? Dat blijkt nog heel erg lastig en daarom komt er een cursus.