Geplaatst op: 10-10-2018
Auteur: Ton Vermeulen
Pleisureworld NRIT

Branche presenteert Perspectief 2030: Bewoners centraal

Branche presenteert Perspectief 2030: Bewoners centraal
Op de ToerismeTop heeft NBTC vandaag Perspectief 2030, een nieuwe visie op de bestemming Nederland, gepresenteerd. Daarin staat het nastreven van groei niet meer centraal en moeten alle Nederlanders van toerisme gaan profiteren. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat was met veel mooie woorden naar Deventer gereisd maar had helaas geen concrete maatregelen in de achterzak. Steun was er wel voor het Perspectief 2030 en daarmee moet de branche het voorlopig doen.


Nederland verwacht in 2030 een verdubbeling van het aantal internationale toeristen. Dit vraagt om een nieuwe aanpak, waarbij het doel is dat alle Nederlanders profiteren van toerisme, dus zowel bewoners, bezoekers als bedrijven.


120 experts schetsen perspectief

De eerste aanzet van het Perspectief 2030, dat in een uitvoerig cocreatieproces is samengesteld met 120 experts uit sectoren als toerisme, mobiliteit, onderwijs en cultuur, bewoners en bestuurders, is een keerpunt voor toeristisch Nederland en stelt groei niet meer centraal. Volgens NBTC-directeur Jos Vranken vragen de komende tien jaar om een andere aanpak dan de afgelopen tien jaar. De ambitie is dat in 2030 iedere Nederlander profiteert van toerisme. Uitdaging is dat wereldwijd het toerisme blijft groeien en Nederland een aantrekkelijke bestemming is. In de optiek van Vranken moeten we inzetten op het verleggen van toeristenstromen waarbij hij een vergelijking maakte met het Nederlandse watermanagement. "We zijn wereldwijd geroemd om het verleggen van waterstromen en we moeten nu zorgen dat we in het verleggen van toeristenstromen ook toonaangevend worden. Dat betekent dat we actief richting moeten geven aan de groei.”


Verleiden wordt het nieuwe spreiden

Eerder sprak staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat op de ToerismeTop van grote economische kansen die toerisme biedt maar benadrukte ook de andere kant van de medaille waar bewoners last hebben van de drukte. Helaas was de staatssecretaris met veel mooie woorden naar Deventer gekomen maar met weinig concrete maatregelen. We moeten het doen met het bestaande culturele aanbod, het Holland Travel Ticket en de bestrijding van criminaliteit op vakantieparken. Keijzer ontkrachtte wel direct de mythe dat spreiding toeristen uit Amsterdam gaat halen. "We moeten toeristen verleiden andere mooie plekken in Nederland te bezoeken. Verleiden wordt het nieuwe spreiden”, hield ze de zaal voor. Daarvoor moeten steden en regio's vooral geloof hebben in de eigen kracht en meer gaan samenwerken. "We moeten het diverse aanbod van Nederland als een parelsnoer aan elkaar rijgen zodat de voordelen van deze mooie sector ook ten goede komen aan de regio.” Daarvoor is nog wel wat werk te verzetten want niet overal is volgens Keijzer het aanbod op orde.


Toerisme blijft groeien

De toerismesector groeit hard, naar verwachting bereikt het aantal binnen- en buitenlandse toeristen en recreanten dat Nederland ontvangt recordhoogtes richting 2030. Het aantal internationale toeristen groeit mogelijk met minimaal 50%, van 18 miljoen in 2017 naar 29 miljoen in 2030 en het aantal binnenlandse toeristen groeit naar verwachting met 27%, van 24 miljoen in 2017 tot bijna 31 miljoen in 2030.


"De verwachte groei biedt grote kansen en zorgt tegelijkertijd ook voor knelpunten. Zo geldt voor veel plaatsen in Nederland dat ze nog onvoldoende profiteren van toerisme, terwijl de drukte op andere plekken overlast veroorzaakt”, aldus Vranken. "Daarom moeten bestuurders, bedrijven en bewoners samen aan de slag en investeren om iedere Nederlander te laten profiteren van toerisme. Het Perspectief 2030 geeft hiervoor een eerste aanzet.” Daarvoor moet de focus verschuiven van promotie en marketing naar ontwikkeling en bezoekersmanagement en is een lange termijnvisie noodzakelijk. Bestemmingen moeten volgens Vranken vooral toeristen kiezen die bij ze passen.


Investeringen en samenwerking nodig

Om de ambitie waarin iedere Nederland er in 2030 profijt heeft van toerisme te realiseren, staan vijf prioriteiten centraal:

  • Lusten en lasten in balans: meer lusten van toerisme dan last
  • Nederland overal aantrekkelijk : meer steden en streken op de kaart als aantrekkelijke bestemming
  • Toegankelijk en bereikbaar: eenvoudig te bereiken steden en streken
  • Verduurzaming moet: leefomgeving met minder verspilling en vervuiling
  • Een gastvrije sector: een gastvrij Nederland

Landelijke Data Alliantie

"Hiervoor is het nodig dat de overheid prioriteit geeft aan de bezoekerseconomie en daarin investeert en dat bedrijven, bewoners en bestuurders samenwerken”, stelde Vranken. "Ook ligt er een grote behoefte om werk te maken van verbeterde data en inzichten in onder andere bezoekersgedrag zodat we feiten en fictie kunnen scheiden. Want niet alle mensen op straat zijn bezoekers, en niet alle bezoekers zijn toeristen en niet alle toeristen zijn buitenlanders.” En met die stelling brak Vranken een lans voor een Landelijke Data Alliantie waar het Data Development Lab van NBTC, CELTH en CBS de eerste aanzet voor is. De eerste resultaten daarvan worden binnenkort op Trendrapport Live gepresenteerd in de vorm van een dashboard dat de Staat van de Bestemming Nederland weergeeft.


Op weg naar een actieagenda

De komende maanden wordt de eerste versie van het Perspectief 2030 verder ingevuld en uitgewerkt tot concrete projecten. Volgend jaar is de ToerismeTop in Zeeland.

Link: https://www.nbtc.nl/nl/perspectief-bestemming-nederland-2030.htm?

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH
     





    ||| Nieuws |||

    29/03/24
    Exclusief voor leden
    Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
    Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
    29/03/24
    Exclusief voor leden
    Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
    Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
    29/03/24
    Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
    De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
    29/03/24
    Exclusief voor leden
    De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
    Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
    29/03/24
    Exclusief voor leden
    Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
    De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
    29/03/24
    Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
    Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
    29/03/24
    Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
    Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
    29/03/24
    Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
    De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

    ||| Agenda |||

    18/04/24
    18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
    Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
    14/05/24
    14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
    Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
    05/06/24 t/m 07-06-24
    05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
    Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
    11/06/24
    11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
    Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
    24/06/24 t/m 26-06-24
    24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
    Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...