Geplaatst op: 03-10-2018
Auteur: Brigitte Ars
Breda University of Applied Sciences

Kansen voor ondernemers met inclusief toerisme

Kansen voor ondernemers met inclusief toerisme
Photo by Yomex Owo on Unsplash
Dat toeristen met een handicap niet alleen naar dierentuinen gaan, maar ook vakantie willen vieren zoals iedereen, wordt gelukkig steeds vaker erkend. Je zou het zelfs kunnen zien als een (mensen)recht, wat het sommige landen ook wettelijk het geval is, en het in de toekomst in Europa ook ongetwijfeld wordt.

Toch zijn veel hotels, restaurants, attractieparken en diensten nu nog te vergelijken met een boot waar niet iedereen aan boord kan en mag: teveel mensen vallen er nu buiten. Wil je met je handicap meedoen aan die interessant tour of die nieuwe interessante tentoonstelling bezoeken, dan is de drempel vaak letterlijk te hoog.


Kansen laten liggen

Dat is jammer, want wat veel toeristische ondernemers, organisaties, ontwikkelaars en beleidsmakers zich niet realiseren is dat ze daardoor eveneens de boot missen. Alleen al in Nederland zijn er ongeveer 2,3 miljoen mensen met een beperking (SCP, 2012). De markt van mensen met een handicap groeit immers razendsnel, mede door de vergrijzing, zowel in Nederland als daarbuiten. Je hierop instellen biedt kansen. Bovendien heeft het toegevoegde waarde: als je toegankelijk bent voor mensen met een handicap, ben je toegankelijk voor iedereen: ook voor andere senioren en voor gezinnen met kleine kinderen bijvoorbeeld. Wie ondernemend bezig wil zijn, kan dus maar beter toegankelijk worden.


Inclusive tourism

Met Breda University of Applied Sciences (BUAS) zijn we betrokken bij een Erasmus+ project, Newscat, wat als doel heeft mensen betere diensten te laten verlenen voor deze groep, en tegelijkertijd ze proberen invloed te laten uitoefenen op het toeristisch bedrijfsleven om hun diensten en faciliteiten te verbeteren. ‘Inclusive tourism’, heet dat.


Gratis workshop

Daarvoor is Newscat nu een cursus aan het ontwikkelen die voor iedereen in Europagratis toegankelijk is. Bovendien organiseert BUAS binnenkort een (eveneens gratis) workshop over dit onderwerp. Het is immers niet altijd even makkelijk om de behoeften van deze enorm diverse groep te begrijpen, en daar zijn de cursus en workshop voor. Zo worden ze liever niet beschouwd als ‘gehandicapten’, maar als ‘mensen met een handicap’, waardoor ze zich weer een persoon voelen. Maar de cursus biedt ook praktische adviezen.


Zo sprak ik ooit met een eigenaar van een Ierse surfschool die veel aanvragen kreeg van mensen met een handicap die geïnteresseerd waren in surfen en andere vormen van adventure tourism, maar hij wist niet hoe hij dat aan moest pakken. De cursus moet voor dit soort vragen handvaten bieden.


Kennis bundelen

Het project Newscat bundelt daarvooralle kennis en ervaringen uit de verschillende deelnemende landen Spanje, Italië, België, Letland, Bulgarije en Nederland, met de bedoeling dat de toeristische industrie het ter plekke gaat invoeren. Wat geen slecht idee is, want dát er wetgeving aankomt die de rechten van mensen met een handicap gaat beschermen, is zeker. Dan kun je beter maar vast een bedrijf hebben dat toegankelijk is voor iedereen.


Maak je belangstelling kenbaar

Wie belangstelling heeft voor de workshop van BUAS en NEWSCAT kan een mail sturen naar Ars.B@buas.nl

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, gehancicapten, inclusief toerisme

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...