Geplaatst op: 28-09-2018
Auteur: Ton Vermeulen
Pleisureworld NRIT

Branche moet vakantiegangers verleiden tot een duurzame keuze

Branche moet vakantiegangers verleiden tot een duurzame keuze
Vakantiegangers zijn best bereid om duurzamer op vakantie te gaan, als ze daarvoor op een positieve manier worden benaderd. Dat betoogde Mariken Stolk van Milieu Centraal op het Wereld Toerisme Event, dat op 27 september plaatsvond in Nijmegen. "Het heeft geen zin om mensen met negatieve aspecten van bijvoorbeeld vliegen te confronteren of het negatieve gedrag te benadrukken”, betoogde Stolk. "Je kunt ze beter goed informeren over alternatieven, appelleren aan hun wens om een milieuvriendelijker alternatief te zoeken en daarop inspelen met tijdelijke acties en kortingen.”


Uit diverse onderzoeken en resultaten van acties blijkt dat consumenten ‘psychologisch in verzet komen’ als ze met negatieve milieuaspecten worden geconfronteerd. Het helpt niet om te zeggen: "Vlieg niet naar Thailand”, aldus Stolk. "Dat leidt niet alleen tot verzet, maar uiteindelijk blijkt dat er juist meer mensen naar Thailand gaan vliegen, omdat ze alleen de woorden ‘vliegen’ en ‘Thailand’ onthouden.”


Werk aan de winkel voor overheid, branche en reiziger

Voor zowel reisbranche als overheid is er werk aan de winkel om reizen duurzamer te maken. Zo moet de overheid de maatschappelijke kosten van vliegen in de ticketprijs verwerken en de reisbranche moet het veel makkelijker maken voor alternatieve minder schadelijke vervoerswijzen te kiezen. De internationale trein kan daarbij een grote rol spelen en moet bij reizen veel meer standaard worden aangeboden. Ook bij activiteiten op de vakantiebestemming kan nog veel milieuwinst worden behaald. Van de vakantieganger wordt verwacht dat deze minder vaak op vakantie gaat om de milieu-uitstoot per vakantiedag terug te brengen. Slow tourism waar vakantiegangers zich meer onderdompelen in lokale gemeenschappen en meer genieten van hun vakantie is daarbij het devies.


Tijdelijke acties werken

Uit recente acties van aanbieders blijkt dat consumenten wel gevoelig zijn om de trein te pakken als alternatief voor het vliegtuig als ze gebruik kunnen maken van tijdelijke actiekortingen, waardoor ze het gevoel hebben dat er sprake is van schaarste. Zo leverde een tijdelijke actie van Eurail op Blue Monday maar liefst 3,5 keer zoveel boekingen op toen 10 procent korting werd geboden. Ook de actie van srprs.me waar reizigers van een verrassingsreis heen met het vliegtuig reisden en terug met de trein was zo succesvol dat het waarschijnlijk een standaard product wordt.

Wat nog belemmerend werkt, is de onbekendheid met internationale treinreizen, de moeite die het kost om een ticket te boeken en de soms terechte negatieve prijsperceptie van treinreizen. Daarentegen vinden mensen de trein een prettig vervoermiddel omdat ze tijdens de reis van de omgeving kunnen genieten en de reis meer onderdeel is van de vakantie.


Dat consumenten geïnteresseerd zijn duurzame vakanties blijkt ook uit het gebruik van de tool Klimaatwijs op Vakantie die al 22 duizend bezoekers heeft getrokken. Bemoedigend is dat 70 procent de tool helemaal tot het advies doorloopt.


Wereld Toerisme Event

Mariken Stolk sprak ophet internationale Wereld Toerisme Event waar zo’n 200 toerismeprofessionals aanwezig waren. Het duurzaamheidscongres werd gehouden in Nijmegen, de European Green Capital 2018. Bij de organisatie waren het MVO Netwerk Toerisme, de ANVR, de Vereniging van Kleine Reisorganisaties (VvKR), Recron, Green Destinations, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland betrokken.

Link: http://wereldtoerismedag.nl/
Trefwoorden: duurzaam toerisme, reisbranche

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Eindhoven Airport groter en duurzamer
Eindhoven Airport gaat de terminal uitbreiden. Ook de bagagekelder wordt uitgebreid. De Brabantse luchthaven groeit als kool en verwelkomde in 2023 een recordaantal passagiers. Ondanks die groei wil de luchthaven ook forse duurzame stappen zetten.
19/03/24
Exclusief voor leden
Brussels Airport zorgt voor 26.000 banen
De economische activiteiten op en rond Brussels Airport dragen netto 5,4 miljard euro bij aan het Belgische bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een studie over de economische impact van de luchthaven, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten UAntwerpen en UCLouvain. Uit de studie blijkt ook dat er in 2019 maar liefst 26.000 directe banen waren.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
13/03/24
Corendon opent reisbureau Curaçao
Corendon heeft zijn eerste reisbureau geopend in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Het Corendon reisbureau is gevestigd in een monumentaal pand naast The Ritz Village hotel.
08/03/24
Klaas Dijkhoff in Raad van Commissarissen NS
Oud-staatssecretaris en voormalig minister Klaas Dijkhoff is per 6 maart door de aandeelhouder – het ministerie van Financiën – benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van NS.
08/03/24
Apollo Reizen wordt sponsor NN Rotterdam Marathon
Apollo Reizen kondigt de samenwerking aan met de NN Marathon Rotterdam als officiële sponsor. Met deze strategische alliantie laat Apollo Reizen haar betrokkenheid bij de sport zien vergroot en de NN Marathon Rotterdam ontvangt meer inkomsten.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...