Geplaatst op: 28-09-2018
Auteur: Ton Vermeulen
Pleisureworld NRIT

Branche moet vakantiegangers verleiden tot een duurzame keuze

Branche moet vakantiegangers verleiden tot een duurzame keuze
Vakantiegangers zijn best bereid om duurzamer op vakantie te gaan, als ze daarvoor op een positieve manier worden benaderd. Dat betoogde Mariken Stolk van Milieu Centraal op het Wereld Toerisme Event, dat op 27 september plaatsvond in Nijmegen. "Het heeft geen zin om mensen met negatieve aspecten van bijvoorbeeld vliegen te confronteren of het negatieve gedrag te benadrukken”, betoogde Stolk. "Je kunt ze beter goed informeren over alternatieven, appelleren aan hun wens om een milieuvriendelijker alternatief te zoeken en daarop inspelen met tijdelijke acties en kortingen.”


Uit diverse onderzoeken en resultaten van acties blijkt dat consumenten ‘psychologisch in verzet komen’ als ze met negatieve milieuaspecten worden geconfronteerd. Het helpt niet om te zeggen: "Vlieg niet naar Thailand”, aldus Stolk. "Dat leidt niet alleen tot verzet, maar uiteindelijk blijkt dat er juist meer mensen naar Thailand gaan vliegen, omdat ze alleen de woorden ‘vliegen’ en ‘Thailand’ onthouden.”


Werk aan de winkel voor overheid, branche en reiziger

Voor zowel reisbranche als overheid is er werk aan de winkel om reizen duurzamer te maken. Zo moet de overheid de maatschappelijke kosten van vliegen in de ticketprijs verwerken en de reisbranche moet het veel makkelijker maken voor alternatieve minder schadelijke vervoerswijzen te kiezen. De internationale trein kan daarbij een grote rol spelen en moet bij reizen veel meer standaard worden aangeboden. Ook bij activiteiten op de vakantiebestemming kan nog veel milieuwinst worden behaald. Van de vakantieganger wordt verwacht dat deze minder vaak op vakantie gaat om de milieu-uitstoot per vakantiedag terug te brengen. Slow tourism waar vakantiegangers zich meer onderdompelen in lokale gemeenschappen en meer genieten van hun vakantie is daarbij het devies.


Tijdelijke acties werken

Uit recente acties van aanbieders blijkt dat consumenten wel gevoelig zijn om de trein te pakken als alternatief voor het vliegtuig als ze gebruik kunnen maken van tijdelijke actiekortingen, waardoor ze het gevoel hebben dat er sprake is van schaarste. Zo leverde een tijdelijke actie van Eurail op Blue Monday maar liefst 3,5 keer zoveel boekingen op toen 10 procent korting werd geboden. Ook de actie van srprs.me waar reizigers van een verrassingsreis heen met het vliegtuig reisden en terug met de trein was zo succesvol dat het waarschijnlijk een standaard product wordt.

Wat nog belemmerend werkt, is de onbekendheid met internationale treinreizen, de moeite die het kost om een ticket te boeken en de soms terechte negatieve prijsperceptie van treinreizen. Daarentegen vinden mensen de trein een prettig vervoermiddel omdat ze tijdens de reis van de omgeving kunnen genieten en de reis meer onderdeel is van de vakantie.


Dat consumenten geïnteresseerd zijn duurzame vakanties blijkt ook uit het gebruik van de tool Klimaatwijs op Vakantie die al 22 duizend bezoekers heeft getrokken. Bemoedigend is dat 70 procent de tool helemaal tot het advies doorloopt.


Wereld Toerisme Event

Mariken Stolk sprak ophet internationale Wereld Toerisme Event waar zo’n 200 toerismeprofessionals aanwezig waren. Het duurzaamheidscongres werd gehouden in Nijmegen, de European Green Capital 2018. Bij de organisatie waren het MVO Netwerk Toerisme, de ANVR, de Vereniging van Kleine Reisorganisaties (VvKR), Recron, Green Destinations, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland betrokken.

Link: http://wereldtoerismedag.nl/
Trefwoorden: duurzaam toerisme, reisbranche

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...